ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΊ΄ΤΑΝΑΚΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως αν δεν μείνει ικανοποιημένη από την πορεία των εσόδων στα επικουρικά θα ανοίξει εκ νέου το θέμα τον Ιούνιο, δηλαδή θα πρέπει να περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις. Οσο υψηλότερο είναι το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή των κύριων συντάξεων στα λεγόμενα «ειδικά» ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).

 

Μειώσεις σε... δόσεις έρχονται στις συντάξεις, ενώ περικοπές θα ακολουθήσουν σε εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα. Σε αυτήν τη φάση πρέπει να βρεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προέλθει από την περικοπή επικουρικών και κύριων συντάξεων.
Ωστόσο, το θέμα των περικοπών στις συντάξεις δεν κλείνει, καθώς όλα δείχνουν πως νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα θα ακολουθήσει το καλοκαίρι. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι μειώσεις των μισθών και των εισφορών εξανεμίζουν τα έσοδα των Ταμείων και οδηγούν σε νέες περικοπές των συντάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τον Σεπτέμβριο οι απώλειες των Ταμείων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, αρκεί να αναφερθεί πως για να καλυφθούν αυτές οι απώλειες θα έπρεπε στην επόμενη φάση να κοπούν κατά 10% οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Σε αυτήν τη φάση η έκταση των παρεμβάσεων στα Ταμεία θα κριθεί από το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή όσο ψηλότερο μπει το πλαφόν στα επικουρικά ταμεία τόσο περισσότερο θα? επεκταθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

2,5 δισ.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως αρχικά οι δανειστές ζήτησαν να συγκεντρωθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά «συμβιβάστηκαν» με μείωση της δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (δηλαδή κατά 600 εκατομμύρια). Τελικά μετά τη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών φαίνεται πως 300 εκατομμύρια θα προέλθουν από το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα από άλλες πηγές. Πάντως οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καταστήσει σαφές πως το ασφαλιστικό θα? επανεξεταστεί εκ νέου τον Ιούνιο, οπότε και θα υπάρξουν περικοπές στα εφάπαξ βοηθήματα.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στα Ταμεία είναι πως πέρυσι οι απώλειες λόγω της ύφεσης έφτασαν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως θα υπάρξει μία πρόσθετη απώλεια 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο για τους μισθούς.
Οι επικουρικές συντάξεις
Τα εναλλακτικά σενάρια
Ολα θα κριθούν από το... πλαφόν
Το πλαφόν των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις παραμένει ανοιχτό, καθώς για το θέμα αυτό δεν υπάρχει συμφωνία των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει το πλαφόν να διαμορφωθεί στα 300 ευρώ, ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση το όφελος θα είναι μόλις 40 εκατομμύρια. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες περικοπές στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο το τελεσίγραφο των δανειστών.
150 έως 300 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για το ύψος του πλαφόν -π.χ. στα 150, στα 200, στα 250 ή στα 300 ευρώ- και για το θέμα θα υπάρξει απόφαση των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Σε περίπτωση που η περικοπή ξεκινά από τις συντάξεις άνω των 150 ευρώ, εκτιμάται πως τα επικουρικά ταμεία θα εξοικονομήσουν σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ.Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να περικοπούν κατά 15% σε μία προσπάθεια να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 900 εκατομμυρίων ευρώ των Tαμείων. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 20% έως 45%, κάτι που θα επηρεάσει τους παλαιούς ασφαλισμένους (καθώς για τους νέους το ποσοστό βρίσκεται ήδη στο 20%).
Οι κύριες συντάξεις
Στο τραπέζι μείωση 15% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ
ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΝΑΤ θα «κλείσουν» τον λογαριασμό
Από το ύψος των περικοπών στα επικουρικά θα «κριθεί» η μείωση των κύριων συντάξεων. Δηλαδή όσο υψηλότερο είναι το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή των κύριων συντάξεων στα λεγόμενα «ειδικά» ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).
50 + 50 εκατ.
Για παράδειγμα, αν τελικά περιοριστεί στα 200 εκατομμύρια ευρώ το όφελος από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, θα πρέπει να εξευρεθούν 50 εκατομμύρια από την περικοπή στις συντάξεις των «ευγενών» ταμείων και άλλα 50 εκατομμύρια από το ΝΑΤ. Σε περίπτωση που εξευρεθούν μόνο 40 εκατομμύρια από τα επικουρικά (με βάση και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για επιβολή πλαφόν στα 300 ευρώ) θα πρέπει να εξευρεθούν 260 εκατομμύρια από τις κύριες συντάξεις.
Το σχέδιο που τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία- προέβλεπε μείωση 15% των συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες και 7% στο ΝΑΤ. Τώρα αυτό παραμένει ανοιχτό, ενώ εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος του πλαφόν, που θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 1.000 ή στα 1.200 ευρώ.
Οι εισφορές
Οσον αφορά στις εισφορές σε πρώτη φάση θα μειωθούν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες με την κατάργηση των εισφορών για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, Περαιτέρω μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες προβλέπεται για τις εισφορές του ΙΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2013.
Τέλος ανατροπές έρχονται στα κοινωνικά επιδόματα και τις άλλες παροχές τη διετία 2012-2013. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν κατάργηση προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης και καθιέρωση εισοδηματικών ορίων για την παροχή των επιδομάτων.
Εφάπαξ
«Ψαλίδι» 30% ζητά η τρόικα
Στο «μέτωπο» των εφάπαξ οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο, καθώς το υπουργείο Εργασίας κατάφερε να πάρει πίστωση χρόνου και να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ η τρόικα είχε ζητήσει να γίνουν τώρα οι μειώσεις μέχρι και 30%. Με βάση τις εκτιμήσεις, οι περικοπές του εφάπαξ θα αγγίξουν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ασφαλισμένους στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
ΕΤΕΑΜ
Λεφτά μέχρι τον Απρίλιο
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στα επικουρικά ταμεία είναι πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) δεν θα έχει χρήματα να καταβάλει τις συντάξεις τον Απρίλιο. Με βάση τις μελέτες μόνο 3 από τα 31 επικουρικά ταμεία φαίνεται να μην παρουσιάζουν προβλήματα τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2025. Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων των μισθωτών του δημόσιου (ΤΕΑΔΥ), του ευρύτερου δημόσιου (ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΙΤ). Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο «γίγαντας» που θα καλύπτει 3.5 εκατομμύρια άτομα, ενώ θα δημιουργηθεί ένας «κοινός» κουμπαράς για τα αποθεματικά.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ