ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 15% ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Μπόνους θα έχουν οι εργοδότες που θα υποβάλλουν από 1ης Ιουνίου τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΙΚΑ στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, με νόμο που πέρασε από τη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την παροχή «έκπτωσης» στις ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεπείς εργοδότες.
Σε πρώτη φάση η έκπτωση εκτιμάται πως μπορεί να φτάνει το 5%, ενώ σε περίπτωση που το μέτρο συνδυαστεί και με την καθιέρωση της κάρτας εργασίας ανοίγει ο δρόμος για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 15%. Σημειώνεται πως και η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η αρχή θα γίνει αφού πρώτα εφαρμοστεί για ένα τετράμηνο το μέτρο της υποχρεωτικής καταβολής μισθών και εισφορών. Δηλαδή, τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ανά τέσσερις μήνες θα υπάρχει η δυνατότητα να συντάσσεται έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στην περίπτωση αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις προϋπολογιζόμενες, μπορεί να παρέχεται έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η έκπτωση θα παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Το ποσοστό της έκπτωσης θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και μπορεί να φτάνει, όπως είχε διαφανεί από την πρώτη διαμόρφωση της εν λόγω διάταξης, το 5%, ίσως και παραπάνω.

Ετσι, οι συνεπείς εργοδότες θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο να καλύπτουν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς, αφού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση σημαντική του μη μισθολογικού κόστους. Στην περίπτωση δε που εφαρμοστεί και το καθεστώς της κάρτας εργασίας και ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση του εργατικού και ασφαλιστέου δυναμικού και η καταγραφή των αποδοχών τους, η μείωση των εισφορών θα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού αθροιστικά θα μπορεί να φτάνει το 15%.
Σημειώνεται πως με διάταξη που είχε εισαχθεί ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι προβλεπόταν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εφόσον οι εργοδότες υιοθετήσουν τον νέο θεσμό της κάρτας εργασίας. Τώρα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για να τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο.
Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση με τις τράπεζες και την καταβολή μέσω αυτών των αποδοχών των εργαζομένων θα μπορεί να ελέγχονται η αδήλωτη εργασία και οι αδήλωτες εισφορές. Οι συνεπείς εργοδότες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την εν λόγω ρύθμιση θα έχουν έκπτωση μέχρι 10% επί των αντίστοιχων εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι εργαζόμενοι επί των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε μια μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τον εργοδότη και αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.
Το ποσοστό της έκπτωσης θα καθορίζεται με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα και από σχετική αναλογιστική μελέτη ανά περιοχή και κλάδο από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Εργοδότης απασχολεί σήμερα 10 εργαζομένους με αποδοχές 1.200 ευρώ μεικτά έκαστος. Είναι ασφαλισμένοι σε απλά ένσημα. Οι εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζομένους αυτούς ανέρχονται στο 28,06% επί των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή 336,72 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Επιπροσθέτως, η αναλογία του εργαζομένου (εργατικές εισφορές) ανέρχεται σε 16,50% επί των μεικτών αποδοχών, δηλαδή 198 ευρώ.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, εφόσον τηρηθούν και είναι συνεπής ο εργοδότης, μπορεί να μειωθεί έως 15%, με ωφέλεια για την επιχείρηση έως και 50,50 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Αντίστοιχα, μπορεί και ο μισθωτός να ωφεληθεί έως 10% επί των εργατικών εισφορών κερδίζοντας στον μισθό του έως 19,8 ευρώ.

 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ