ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Τα όρια ηλικίας για τις ασφαλισμένες των πρώην ειδικών Ταμείων εξελίσσονται πλέον ως εξής:
1. Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών. Η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας.
Ετσι, οι ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 το όριο ηλικίας, αλλά και την απαιτούμενη 35ετία.
Σταδιακά η «έξοδος» θα γίνεται στα 60 με 40 έτη ασφάλισης, ενώ «κλειδί» αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών.
 Για παράδειγμα, φέτος απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του 59ου έτους.

2. Συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποιος να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας.
Ετσι, οι ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, οφείλουν, πέραν της 15ετίας, να έχουν συμπληρώσει και το 60ό έτος. Αντίστοιχα, το δικαίωμα θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που έχει 15 έτη ασφάλισης και συμπληρώνει τα 60 το 2013, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 63 ετών.
3. Συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα. Σημαντικές είναι οι ανατροπές στις προϋποθέσεις «εξόδου» για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011.
Η διαφοροποίηση σε αυτήν την περίπτωση, σε σχέση με τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων των γενικών κατηγοριών, έγκειται στο ότι για τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος απαιτείται μόνο η συμπλήρωση του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης και όχι και του σχετικού ορίου ηλικίας.
Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ότι μπορούμε να ανατρέξουμε στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου και εάν τότε η ασφαλισμένη είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη, έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Μπορεί να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της.
Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την αύξηση του ορίου της πλήρους από τα 50.
Τέλος, σημαντική αλλαγή επέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν και οι μητέρες που ανήκουν στα εν λόγω Ταμεία να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά. Ετσι, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον κατά το παρελθόν, όχι πλέον με τη συμπλήρωση 25 ετών αλλά με τη συμπλήρωση 18,5 ετών (5.500 ημέρες), συνέτρεχε η ανηλικότητα του τέκνου.
Μπορούν με τον τρόπο αυτόν να... ανοίξουν την πόρτα εξόδου οι μητέρες που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές από τα 50 τους, με μειωμένη όμως σύνταξη, σε αντίθεση με την 25ετία όπου η σύνταξη είναι πλήρης.
4. Συνταξιοδότηση τριτέκνων. Στις περιπτώσεις των τρίτεκνων -όπως ισχύει και με τις μητέρες ανηλίκων- το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συνδρομή του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.
Ετσι, όσες μητέρες έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και έχουν 3 παιδιά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους φορείς χωρίς όριο ηλικίας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 δεν αλλάζει ο χρόνος ασφάλισης, τίθεται όμως όριο ηλικίας που ξεκινά από το 52ο έτος και εξελίσσεται μέχρι το 65ο, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά πως καταργείται τελικώς το εν λόγω δικαίωμα.
5. Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων. Η μητέρα ανάπηρου παιδιού, ασφαλισμένη στους φορείς των τραπεζών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.
2. Να έχει παιδί ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
3. Να έχει συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας της.
Επιπλέον, η μητέρα αναπήρου τέκνου μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και με 5.500 ημέρες ασφάλισης, εφόσον όμως συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της.

ΚΑΤ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ