ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ


Υπαγωγή στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μια σειρά ειδικών ρυθμίσεων προσφέρουν προστασία στους ασφαλισμένους που είναι ένα βήμα πριν από τη σύνταξη και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το πάγωμα των δόσεων όσο εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξης, η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η εξόφληση των οφειλών στα Ταμεία ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση δίνουν ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Παράλληλα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για το πότε μπορεί να δεσμευτεί το ποσό της σύνταξης από τις τράπεζες και διασώζονται όσοι εισπράττουν έως 1.000 ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα μπορούν να πάρουν σύνταξη από τον ΟΓΑ.
Το «Εθνος-Συντάξεις»,  παρουσιάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους ασφαλισμένους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι ειδικές διατάξεις έχουν ως εξής:
Πάγωμα δόσεων
  • Δυνατότητα παγώματος δόσεων ή ευνοϊκής ρύθμισης κατά την περίοδο αναμονής της σύνταξης. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι -που περιμένουν τη συνταξιοδοτική παροχή- έχουν σε κάποιες περιπτώσεις τη δυνατότητα ενεργοποίησης παγώματος καταβολής της δόσης δανείων από ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ σε άλλα τη δυνατότητα ρύθμισης με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και καταβολής μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στους τόκους του δανείου για περιορισμένη χρονική περίοδο (έως τη συνταξιοδοτική απόφαση).
  • Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει να μην καταβάλλει τις τρέχουσες δόσεις έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησής του, όποτε και παρακρατούνται από τα αναδρομικά που έχει λαμβάνειν τα αναλογούντα ποσά εντόκως.
  • Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν αρκετά από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα που ανάλογα με την πολιτική που ακολουθούν δίνουν τη δυνατότητα ξανά με αίτηση του ενδιαφερομένου της επιμήκυνσης με καταβολή μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Για να επιτύχει αυτού του είδους τη διευκόλυνση ο υποψήφιος συνταξιούχος θα απαιτηθεί μια αίτησή του σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης και μια βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα ότι εκκρεμεί η συνταξιοδοτική του περίπτωση.
Ποιοι γλιτώνουν την κατάσχεση λόγω οφειλών

Οι συνταξιούχοι που ήταν εκτεθειμένοι σε υπερβολικά υψηλές οφειλές προς τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση κινδυνεύοντας με άμεση ρευστοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων και κατάσχεσης ακόμη και εκείνου του ίδιου του ποσού της σύνταξής τους.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι ήδη από το 2010 μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκές προοπτικές για τις περιπτώσεις εκείνες όπου το μοναδικό εισόδημα είναι η συνταξιοδοτική παροχή και βέβαιη δυνατότητα διάσωσης από καταδιωκτικά μέτρα της πρώτης κατοικίας.
Ο συνταξιούχος που επιθυμεί να υπαχθεί στις διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν θα πρέπει να έχει σε καμιά περίπτωση εμπορική ιδιότητα, να συνεχίζει δηλαδή να απασχολείται και μετά τη συνταξιοδότησή του με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να αποδεικνύεται η μόνιμη, γενική και αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του προς τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία υπάρχουν οφειλές και φυσικά να υφίσταται καθεστώς υπερχρέωσης, δηλαδή τα εισοδήματά του να μην αναλογούν και επαρκούν για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του προς τρίτους.
Ας σημειώσουμε εδώ ότι με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση μπορεί ο συνταξιούχος να εντάξει σε ειδικό καθεστώς όλες τις οφειλές του προς τρίτους εκτός από τέλη και πρόστιμα προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους ΦΚΑ.
Για παράδειγμα, εντάσσονται εκτός από τραπεζικές οφειλές και οφειλές π.χ. προς τηλεφωνικές εταιρείες, ιδιώτες, καταστήματα κλπ.
Τα βήματα
Η διαδικασία ξεκινά με μια πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τους φορείς στους οποίους υφίστανται οφειλές εφόσον ο συνταξιούχος επιθυμεί να ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση. Μετά την απόρριψη της πρότασης συμβιβασμού, η οποία και απορρίπτεται στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων καθώς είναι απαραίτητο να ενταχθούν σε αυτήν όλοι οι πιστωτές, ο συνταξιούχος μπορεί να προσφύγει με αίτησή του και να ζητήσει την υπαγωγή του στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου στο αρμόδιο σύμφωνα με τον τόπο διαμονής του ειρηνοδικείο.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αποδείξει κατά την ακροαματική διαδικασία ότι το μοναδικό του εισόδημα (σύνταξη) δεν επαρκεί για την κάλυψη των μηνιαίων του υποχρεώσεων (έλλειψη ρευστότητας) για να αποφύγει είτε τη δέσμευση της σύνταξής του είτε τη ρευστοποίηση περιουσιακών του στοιχείων.
Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ο συνταξιούχος που αιτείται την προστασία του νόμου να προχωρήσει είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά μετά την έναρξη τυχόν καταδιωκτικών μέτρων σε αίτηση προστασίας μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει σε ειδική διαδικασία ο εν λόγω νόμος προκειμένου να προστατεύσει τόσο την πρώτη του κατοικία όσο και τη σύνταξή του μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησής του από τον ειρηνοδίκη.
Καμία δέσμευση για ποσά έως 1.000€
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος: με μια κατάφωρη, άδικη και άκρως καταχρηστική πρακτική οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις λόγω της ύπαρξης οφειλών δεσμεύουν το ποσό της σύνταξης που κατατίθεται κάθε μήνα στον λογαριασμό του συνταξιούχου από τον ασφαλιστικό οργανισμό για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτήν μη αφήνοντας υπόλοιπο ούτε καν το ελάχιστο για την καθημερινή επιβίωση του συνταξιούχου.
Παράδειγμα
Σε αυτήν την περίπτωση οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι με νόμο η σύνταξη (κύρια και επικουρική) μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετη προς εξασφάλιση της καθημερινής επιβίωσης. Για κάθε επόμενα 1.000 ευρώ από συντάξεις η τράπεζα μπορεί να δεσμεύσει - κατασχέσει το ένα τέταρτο αυτού του ποσού, δηλαδή 250 ευρώ. Για παράδειγμα, για συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη κύρια και επικουρική 1.800 ευρώ η τράπεζα δύναται να του δεσμεύσει - κατασχέσει μηνιαίως ποσό που φτάνει στα 200 ευρώ και όχι περαιτέρω.
Δωρεάν αναγνώριση πλασματικών ετών
Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν ή να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς καταβολή εισφορών μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρόνους από τους επιδοτούμενους χωρίς να χρειαστεί η καταβολή εισφορών.
Ετσι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι 300 ημέρες από επιδοτούμενη ανεργία από τον ΟΑΕΔ και αντίστοιχα 300 ημέρες από επιδότηση ασθένειας ή κύησης/λοχείας. Οι εν λόγω χρόνοι χρησιμοποιούνται δωρεάν και λαμβάνονται υπ' όψιν με την αίτηση για συνταξιοδότηση.
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ