ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήρης και μειωμένη με 4.500 ημέρες ασφάλισης

Mεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι γυναίκες με 4.500 ένσημα. Ο εν λόγω χρόνος αφορά πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση, πλασματικούς χρόνους και επιδοτούμενα διαστήματα. Μπορεί δε να συμπληρωθεί και με χρονικά διαστήματα από άλλους φορείς ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, με το εν λόγω χρονικό διάστημα ασφάλισης και παράλληλα συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, καθώς και 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη, η γυναίκα ασφαλισμένη μπορεί να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση της μειωμένης σύνταξης να υφίστανται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη τόσο για τη θεμελίωση όσο και πριν από την αίτηση. Οι 100 ημέρες μπορεί να προέρχονται από πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση και μπορούν να προέρχονται και από επιδοτούμενη ανεργία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη εγκύκλιο.
Για την περίπτωση της μειωμένης σύνταξης η θεμελίωση, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις, γίνεται όχι με τη συμπλήρωση μόνο του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης, αλλά παράλληλα και με το αντίστοιχο όριο ηλικίας αλλά και με την πρόσθετη προϋπόθεση των 100 ημερών ανά έτος.
Ετσι, για να κατοχυρώσει γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ τις κατώτατες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, χρειάζεται, εκτός από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, το 55ο έτος της ηλικίας της και είναι απαραίτητη και η ύπαρξη 100 ημερών ασφάλισης κάθε έτος τα τελευταία 5 έτη, αλλιώς δεν κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα. Αντίστοιχα, για την πλήρη σύνταξη χρειάζεται απλά συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και των 4.500 ημερών.

 Κατάφωρη αδικία προέκυψε με τεχνική οδηγία της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μειωμένη σύνταξη. Ετσι, η μείωση δεν υπολογίζεται σε 60/200ά από την ημέρα δυνατότητας υποβολής αίτησης για μειωμένη σύνταξη και έκτοτε βαίνει μειούμενη αλλά σε 60/200ά από την ημερομηνία λήψης πλήρους που πλέον είναι το 65ο έτος της ηλικίας. Κατά συνέπεια, πολλές ασφαλισμένες θα έχουν έως και 3 έτη συνεχώς 30% μείωση στη σύνταξή τους εφόσον επιλέξουν τη μειωμένη.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που συμπληρώνει φέτος τα 55 έτη και 4.500 ημέρες ενώ εργάζεται συνεχώς τα τελευταία 5 έτη. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 57 της με μειωμένη σύνταξη.
Με βάση το σημερινό καθεστώς η μείωση από τα 57 και μέχρι τα 60, όποτε κι αν υποβάλει αίτηση, θα παραμείνει σταθερά στο 30%, καθώς ο υπολογισμός της γίνεται από τα 65 και όχι από το έτος της πλήρους κατά τη θεμελίωση.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ