ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μεταβατικό καθεστώς για τραπεζοϋπαλλήλους

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των τραπεζικών υπαλλήλων ανάλογα με το έτος πρόσληψης αλλά και το πότε γίνεται η θεμελίωση δικαιώματος. Τη διετία 2011-2012 εφαρμόζονται μεταβατικές ρυθμίσεις για μεγάλες ομάδες τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ από το 2013 θα υπάρξουν νέες ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το προωθούμενο πακέτο μέτρων.
 Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως με το νέο πακέτο μέτρων η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το όριο για πλήρη σύνταξη θα πάει στα 67 και για μειωμένη στα 62, ενώ όσοι θέλουν να βγουν στα 60 θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης.
Επομένως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθούν δραματικές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως από το 2013 μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς «εξόδου» των γυναικών με ανήλικα παιδιά, που θα ακολουθήσουν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης.
Ετσι  μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες τους ασφαλισμένους των Ταμείων των τραπεζών:

  • Στη μία κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές τράπεζες, που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους ισχύουν τα όρια ηλικίας και οι γενικές διατάξεις του Ιδρύματος.
  • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν ασφαλιστεί στα Ταμεία των τραπεζών. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν πλέον ενταχθεί στο ΙΚΑ αλλά διατηρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.
Οι κυριότεροι από τους φορείς των εν λόγω ασφαλισμένων είναι το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας που ασφαλίζει το υπαλληλικό προσωπικό της Εθνικής, το Ταμείο Συντάξεων και Πρόνοιας Προσωπικού ΑΤΕ για την Αγροτική και τα αντίστοιχα Ταμεία της πρώην Ιονικής - Λαϊκής και της ΕΤΒΑ.
Για το προσωπικό της Αγροτικής που εντάχθηκε στο τέλος Ιουλίου στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και για τους υπαλλήλους της Eurobank για την οποία έχει καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς η Εθνική, δεν διακρίνονται αλλαγές επί των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων όσον αφορά τη συνταξιοδότηση. Στο «μέτωπο» των ορίων ηλικίας με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από μία διετία άλλαξαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Οι ανατροπές αυτές αγγίζουν όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1983, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το τέλος του 1982.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως για τους τραπεζικούς υπαλλήλους η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης, αλλά και του ορίου ηλικίας που κάθε φορά προβλέπεται.
Πλασματικά
Οσες περιπτώσεις δεν έχουν κατορθώσει να συμπληρώσουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010, αποκτούν το δικαίωμα αναγνώρισης των σχετικών πλασματικών χρόνων που ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη θεμελίωση και να αποφύγουν τις αυξήσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη.


Να υπενθυμίσουμε πώς αυτοί οι χρόνοι, πέρα από τη στρατιωτική θητεία, περιλαμβάνουν πλέον τον χρόνο σπουδών, τον χρόνο κενών εργασίας, τον πλασματικό χρόνο των τέκνων και για τους δύο γονείς, τον χρόνο μαθητείας (Stage) κ.λπ.
Το κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις διαμορφώνεται στα 168 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ