ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Από το 2013 στα 67 οι μητέρες ανηλίκων

Σαρωτικές ανατροπές στα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικα τέκνα «φέρνει» η νέα χρονιά, καθώς μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 η «έξοδος» θα γίνεται σε ηλικία 67 ετών για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Τα νέα αυξημένα όρια ισχύουν τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται μειωμένη σύνταξη θα καταβάλλεται στο 62ο έτος. Ουσιαστικά από τη νέα χρονιά πέφτουν οι τίτλοι του τέλους στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων ανήλικων τέκνων.
Τυχερές είναι όσες μητέρες ανηλίκων προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.
Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή με το ισχύον καθεστώς.
Σημειώνεται πως για τις μητέρες η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου, ακόμα και αν τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει το όριο ηλικίας.
Με τον τρόπο αυτό οι μητέρες «κλειδώνουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν μόλις πιάσουν το όριο ηλικίας.
Οσον αφορά στους άντρες με ανήλικα τέκνα κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο τη διετία 2011 - 2012. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν σε ηλικία 52 ή 55 ετών ανάλογα με το έτος θεμελίωσης.

Αντιθέτως στα ασφαλιστικά ταμεία οι άντρες μπορούν να βγουν ταχύτερα στη σύνταξη, μόνο αν είναι χήροι. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, ώστε να αποφύγουν τη νέα χρονιά τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης.
ΙΚΑ

Απαιτούνται 5.500 ημέρες ασφάλισης
Με 5.500 ημέρες ασφάλισης -και εφόσον συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου- μπορούν οι μητέρες να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ. Φέτος η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη γίνεται σε ηλικία 60 ετών, ενώ μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 55.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως όσες μητέρες θεμελίωσαν δικαίωμα το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 55 και με μειωμένη στα 50. Πέρσι το όριο ηλικίας διαμορφώθηκε στο 57ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 55ο έτος για μειωμένη. Ωστόσο, από τη νέα χρονιά μπαίνει τέλος στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 67 και μειωμένη στα 62. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:
  • Ασφαλισμένη μητέρα που κατά το έτος 2012 συμπληρώνει 5.500 ημέρες ασφάλισης και συγχρόνως έχει ανήλικο παιδί, μπορεί να υποβάλει αίτηση για πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή του 55ου έτους για μειωμένη.
  • Ασφαλισμένη μητέρα που συμπληρώνει από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής 5.500 ημέρες ασφάλισης και έχει συγχρόνως ανήλικο παιδί, μπορεί να υποβάλει αίτηση για πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας ή του 62ου έτους για μειωμένη. Σημειώνεται πως ανάλογες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών.
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ