ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΟΣ ΕΠΩΔΥΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Α

Τις νομοθετικές διατάξεις για τη σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης καταθέτει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Από τις διατάξεις προκύπτει μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για τους ασφαλισμένους κσθώς γίνεται λόγος για νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Ο νέος αυτός τρόπος επηρεάζει όλους τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πάρουν σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015. Επίσης, έως το 2014 το προσωπικό που θα απασχολείται στο ενιαίο ταμείο, θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%. Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο για το νέο Υπερ-Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. 
Στο ΕΤΕΑ, πρόκειται να ενσωματωθούν έως την 1η Ιουλίου, τα ακόλουθα ταμεία επικουρικής ασφάλισης:


α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ),
β) οι τομείς του Tαμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ),
γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,
δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση,
ε) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και
στ) o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του. Το ΕΤΕΑ λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση.

Όσον αφορά στον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αυτός θα αφορά ουσιαστικά όλους τους Έλληνες:
  1. Αποκλειστικά με τον νέο τρόπο θα υπολογίζεται η σύνταξη για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2012
  2. Ο νέος τρόπος θα αγγίξει και όσους φύγουν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015. Για αυτούς, η επικουρική τους σύνταξη θα σπάσει σε δύο κομμάτια. Για το πρώτο κομμάτι της σύνταξης (θα αφορά την περίοδο έως και την 31/12/2014) θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος τρόπος υπολογισμού (πολλαπλασιασμός των συντάξιμων αποδοχών με το ποσοστό αναπλήρωσης). Για το δεύτερο κομμάτι, θα λαμβάνεται υπόψη ο νέος τρόπος υπολογισμού ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις εισφορές που θα έχει ο κάθε φορολογούμενος στο όνομα του οποίου θα δημιουργείται μια ατομική μερίδα. Ο νεος τρόπος υπολογισμού -ο οποίος αναμένεται ότι θα οδηγεί σε χαμηλότερα ποσά συνταξιοδότησης- θα καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την ημέρα συνταξιοδότησης

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ

Ευνοϊκή τροπολογία που εξασφαλίζει στους ανέργους τη δυνατότητα να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει πολύ λίγα ένσημα, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Με 50 ένσημα ετησίως, οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Η συγκεκριμένη διάταξη, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, θα ισχύει για έναν χρόνο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2012 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Οι ασφαλισμένοι, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν «κολλήσει» 50 ένσημα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2011) ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.
Με το ισχύον καθεστώς, οι άνεργοι –είτε ήταν μισθωτοί είτε ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες- μπορούσαν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μια διετία μετά την απώλεια της θέσης εργασίας τους. Τα δύο χρόνια, γίνονται τρία και πάλι λόγω της κρίσης.
Δείτε το πλήρες κείμενο της εισηγητικής έκθεσης:
«Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας ή υποαπασχόλησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, προκειμένου να δικαιούνται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους. Για το λόγο αυτό προτείνεται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για παροχές ασθένειας για την περίοδο από 1-3-2012 έως 28-2-2013, να ανέρχονται σε πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, όπως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΚΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Με τις διατάξεις του ν. 3996/2011 επέρχονται πολλές μεταρρυθμίσεις στον πλασματικό χρόνο παιδιών.

Τα κρισιμότερα σημεία της εν λόγω αναγνώρισης είναι τα εξής:

1. Αφορά όσους ασφαλισμένους και όσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις και όρους, που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1.1.2011 και εφεξής. Για τους ανωτέρω λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα και στους 2 γονείς να προβαίνουν στην αναγνώριση του εν λόγω πλασματικού χρόνου για το ίδιο παιδί, σε αντίθεση με τις προϊσχύουσες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες το δικαίωμα έπρεπε να ασκηθεί διαζευκτικά.

2. Το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους 2 γονείς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε, όπου ο νόμος απαιτούσε ημερομηνία γέννησης του παιδιού από 1.1.2000 και εφεξής.

3. Ο συνολικός χρόνος που μπορεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος είναι 300 ημέρες για το πρώτο παιδί και 600 για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

4.Η αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί ακόμα και προγενέστερα του έτους, του οποίου τις προϋποθέσεις ο ασφαλισμένος επιθυμεί να κατοχυρώσει.

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ:ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ-ΠΟΙΟΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζεται ο Νέος Πίνακας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο οποίος ισχύει από 01.01.2012.
Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Για την ασφάλιση εκείνων που καλύπτονται από το Νέο Πίνακα καταβάλλεται πλέον και η προβλεπόμενη ειδική εισφορά για τον κλάδο κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Αναφορικά με τις ειδικότητες, τις εργασίες και τους χώρους, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το Νέο Πίνακα, από 01.01.2012 παύει η υποχρέωση καταβολής πρόσθετης εισφοράς για τον κλάδο κύριας και επικουρικής ασφάλισης για όσους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2011 δεν έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ (παλιοί ασφαλισμένοι) ή 3.375 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ (νέοι ασφαλισμένοι).Για όσους όμως έχουν συμπληρώσει τον ανωτέρω χρόνο μέχρι τις 31.12.2011 συνεχίζεται κανονικά η ασφάλισή τους στα ΒΑΕ.
Εξάλλου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί διάταξη νόμου με την οποία διασφαλίζει τη δυνατότητα των ασφαλισμένων να συμπληρώνουν τις ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το καθεστώς των ΒΑΕ, με χρόνο ασφάλισής τους μέχρι 31.12.2015, σε εργασίες και επαγγέλματα που εξαιρούνται από το Νέο Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

«ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ» 3 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΔΕΗ,ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το «ψαλίδι» έως 20% αφορά πόσα μεγαλύτερα των 1.300 ευρώ

Ακόμα και τρεις συντάξεις τον χρόνο χάνουν οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ και τράπεζες) από τις διαδοχικές περικοπές στις αποδοχές τους, που επιβάλλονται τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια στιγμή για τρίτη φορά θα υπάρξουν μέτρα στα επικουρικά ταμεία, ενώ 7% θα είναι η μείωση στο ΝΑΤ.
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων προβλέπεται η μείωση 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ στα ταμεία των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.) και των τραπεζών. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι τον τελευταίο χρόνο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα εξής μέτρα:

  • Την ειδική εισφορά στα ποσά άνω των 1.400 ευρώ (από 3% έως 14%).
  • Την ειδική εισφορά σε όσους είναι κάτω των 60 ετών. Η εισφορά αυτή είναι 6% έως 10% για ποσά άνω των 1.700 ευρώ και
  • Την περικοπή 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ (για όσους είναι κάτω των 55 ετών η μείωση είναι 40% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ).
Στο ΝΑΤ η μείωση στις συντάξεις θα είναι της τάξης του 7%. Στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά στα επικουρικά η μείωση μεσοσταθμικά θα είναι 15%, ωστόσο οι περικοπές φαίνεται πως θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάστηκαν. Το πρώτο αφορά στα ελλειμματικά ταμεία και προβλέπει πως η μείωση για τα ποσά από 200 έως 300 ευρώ θα είναι 15% και για συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα πηγαίνει στο 20% (για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν προβλέπεται μείωση). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση 10% σε ποσά από 250 έως 300 ευρώ και 20% σε ποσά άνω των 300 ευρώ. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί αυτό το σενάριο οι περικοπές θα αφορούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκε ειδική εισφορά 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Τον Νοέμβριο ήρθαν και νέα μέτρα για το ΕΤΕΑΜ (με μείωση 30% του τμήματος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 ευρώ) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (περικοπή 15%).
 www.ethnos.gr

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει η μείωση σε 380.000 κύριες συντάξεις και σε 550.000 επικουρικές. Η περικοπή αναμένεται να ξεκινήσει με τη σύνταξη του Μαΐου (που καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου) και τα επιπλέον χρήματα θα κρατηθούν σε οκτώ ισόποσες δόσεις.
 Συγκεκριμένα, το πακέτο μέτρων που τίθεται σε ισχύ προβλέπει τα εξής:

1 Μείωση 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και εκτιμάται πως επηρεάζονται 285.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ και 95.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.
Πρέπει να τονιστεί πως η περικοπή θα αφορά το τμήμα του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει 1.800 ευρώ θα έχει μείωση 12% στα 500 ευρώ και όχι σε όλο το ποσό που λαμβάνει (απώλεια 60 ευρώ).
2 Μείωση 7% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ, χωρίς να υπάρχει πλαφόν.

3 Μείωση 10% έως 20% στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ. Εκτιμάται πως η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις αφορά 550.000 άτομα.
Η μείωση θα γίνει κλιμακωτά και συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
  • Για ποσά επικουρικών συντάξεων από 200 έως 250 ευρώ η μείωση θα είναι 10%. Πάντως το τελικό ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ.
  • Για ποσά επικουρικών συντάξεων από 250 έως 300 ευρώ η περικοπή θα είναι 15% στο σύνολο του ποσού.
  • Για ποσά επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ η μείωση θα είναι 20% στο σύνολο του ποσού.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

H «μετακόμιση» σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την... έξοδο στη σύνταξη μέχρι και 15 χρόνια νωρίτερα.

 Με τις σωστές κινήσεις ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων μπορεί να επωφεληθεί από τις διαφορές που υπάρχουν στα όρια ηλικίας και στον χρόνο ασφάλισης στα Ταμεία και να επισπεύσει τη συνταξιοδότηση. 

Τα «παράθυρα» για την ταχύτερη συνταξιοδότηση μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε ειδικές κατηγορίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, αλλά και όσοι κατοχυρώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις της 35ετίας (μέχρι 40 έτη ασφάλισης) έως την 31 Δεκεμβρίου 2015. 

Θεμελίωση

 Ετσι κατ' αναλογική εφαρμογή ενιαία αντιμετωπίζεται ο συντάξιμος χρόνος και στην περίπτωση της θεμελίωσης.
Ανεξαρτήτως επομένως φορέα αρκεί ο ασφαλισμένος να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση με βάση τα όρια, τον χρόνο ασφάλισης και άλλα ειδικότερα στοιχεία που απαιτείται να συντρέχουν και αλλάζοντας φορέα με πραγματική ασφάλιση να χρησιμοποιήσει τις διατάξεις αυτού για συνταξιοδότηση νωρίτερα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει ακόμα και 15 χρόνια στη συνταξιοδότηση.
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά την αλλαγή Ταμείου είναι να έχει ο ασφαλισμένος στον φορέα από τον οποίο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί συνολικά 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι τελευταίες 500 πριν από την αίτηση.
Εναλλακτικά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει συμπληρώσει 1.000 ημέρες τουλάχιστον, εκ των οποίων οι τελευταίες 300 πριν από την αίτηση.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κλιμακωτή μείωση των συντάξεων ανάλογα με το ύψος τους αποφάσισε η κυβέρνηση καταλήγοντας σε δύο εναλλακτικά σενάρια για την περικοπή των επικουρικών . Συγκεκριμένα, προτείνεται μείωση 15% στις επικουρικές συντάξεις από 200 εως 300 ευρώ και 20% για πάνω απο 300 για τα ελλεμματικά ταμεία .
Τα μόνα που θεωρούνται πλεονασματικά είναι δύο, το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτει 350.000 συνταξιούχους και το ΤΕΑΙΤ, του ιδιωτικού τομέα που καλύπτει 200.000 συνταξιούχους . Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει μείωση 10 % για ποσά από 250 εως 300 ευρώ και 20% για ποσά άνω των 300 ευρώ για όλα τα επικουρικά ταμεία. Όμως, για να εξοικονομηθούν συνολικά 300 εκατ. ευρώ , όπως δεσμευτήκαμε στην τροικα εκτός από τα 200 εκατ. που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπες στις επικουρικες αναδρομικα απο τον Ιανουαριο , θα κοπούν και άλλα 100 από τις κύριες των ευγενών ταμείων . Τι σημαίνει αυτό ;
Μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων ανω των 1300 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ ΟΤΕ , ΟΣΕ, Εθνικής, Εμπορικής, της Αγροτικής , της πρωην ΕΤΒΑ, και πρώην Ολυμπιακή ενώ κατά 7% θα μειωθούν οι συντάξεις του ΝΑΤ .

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ που παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη, θα περιοριστεί στα 1120 ευρώ ενώ η επικουρική του από 408 ευρώ θα συρρικνωθεί στα 321,16 .. Δηλαδή θα χάσει συνολικά 366 ευρώ . Σημειωτέον ότι αυτή η μείωση είναι η τέταρτη που έχει υποστεί στην περίπτωση που είναι κάτω των 55 ετών...

Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης για τις νέες περικοπές, τονίζοντας ότι "τα χρήματα για τις συντάξεις αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντλούνται από εκεί απομειώνοντας την περιουσία μας που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, άρα δεν επιβάρυναν κανένα πολίτη".
 www.protothema.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΦΘΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ

Στην «προκρούστια κλίνη» μπαίνουν μισθοί και συντάξεις, για να κλείσει η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για το PSI και το νέο δάνειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 625 εκατ. ευρώ που «χώριζαν» την χώρα μας από τους δανειστές της, οριστικοποιήθηκε πως το ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθεί «με σφαγή στις επικουρικές συντάξεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό των περικοπών θα φτάνει ή και θα ξεπερνά ενδεχομένως το 20%, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν θα αφορά και τις συντάξεις κάτω από τα 300 ή τα 200 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τις  ίδιες πληροφορίες, το υπόλοιπο ποσό των 325 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από  την επίσπευση κατά έξι μήνες  της εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, από νέες περικοπές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και από επιβολή ειδικού φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών.
Τα μέτρα θα συζητηθούν διεξοδικά και θα ανακοινωθούν στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο. Όπως τόνισε πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup το βράδυ της Τετάρτης, «όσοι μας κατηγορούν γιατί παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, κόβοντας μισθούς και συντάξεις ή μειώνοντας τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής, δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή και μυωπική τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα, τις συντάξεις, τους μισθούς, το επίπεδο ζωής που μπορούν ξαφνικά να καταρρεύσουν»
 www.protothema.gr

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Μαχαίρι σε ειδικά μισθολόγια, συντάξεις και Υγεία για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ

 Αποκρυσταλλώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Τα μέτρα θα εξετασθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, από 1ης Μαρτίου, μειώσεις σε συντάξεις, περικοπές στην υπερωριακή αμοιβή για νοσοκομειακούς γιατρούς και περαιτέρω περικοπές στην Υγεία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει. Αυτό θα εφαρμοσθεί από την 1η Μαρτίου και εντεύθεν και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 114 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Από τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία και άλλες περικοπές στην Υγεία θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα ήδη 50 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί ως περικοπές σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Τα υπόλοιπα 160 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από περικοπές συντάξεων. Σημειώνεται πως με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή θα προωθηθεί η τρίτη μείωση στις συντάξεις σε ποσοστά 20% στις κύριες άνω των 1.300 ευρώ των ταμείων ΔΕΚΟ – τραπεζών και 7% στον ΟΓΑ. Ωστόσο αν και η αρχική συμφωνία με την τρόικα ήταν η μέση μείωση στις επικουρικές συντάξεις να είναι και περί το 15% τελικά το ποσοστό αυτό φαίνεται πως θα αυξηθεί σημαντικά.
Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα προβλέπει ακόμη:

ΜΑΧΑΙΡΙ 10%-20% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Nέο μαχαίρι από 10%-20% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 200 ευρώ φέρνει το νέο Μνημόνιο ενώ μείωση κατά 20% θα γίνει και στις κύριες συντάξεις άνω των 1300 ευρώ σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία, με αναδρομική ισχύ από 1-1-2012. Παράλληλα μέχρι την άνοιξη θα γίνουν νέες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.
Με στόχο να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ, όπως απορρέει από τη νέα δανειακή σύμβαση, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο όσον αφορά τις κύριες συντάξεις συμφωνήθηκε:
n Ποσό 50 εκατ. ευρώ να προέλθει από τη μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ.
n Ποσό 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 20% των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ (σ.σ. για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300) για τους συνταξιούχους των Ταμείων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.), των τραπεζών και της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η περικοπή θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2012.
Οσον αφορά τις επικουρικές, υπάρχουν δύο σενάρια με στόχο να περικοπουν τα 200 εκατ. Το πρώτο προβλέπει μείωση κατά 15% για συντάξεις από 200 έως 300 ευρώ και κατά 20% για συντάξεις από 300 και άνω. Η μείωση αυτή θα αφορά μόνο τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία. Για τις επικουρικές κάτω των 200 δεν θα υπάρξει μείωση (σ.σ. το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ, δηλαδή του μεγαλύτερου επικουρικού ταμείου, είναι κάτω των 150). Ενα εναλλακτικό σενάριο προβλέπει μείωση κατά 10% για επικουρικές από 250 έως 300 ευρώ και 20% για 300 και άνω, με τη διαφορά ότι οι μειώσεις αυτές θα αφορούν όλα τα επικουρικά ταμεία. Κι εδώ η περικοπή θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2012. Η μείωση των επικουρικών θα αφορά νυν και νέους συνταξιούχους και θα συνοδευτεί με την πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΊ΄ΤΑΝΑΚΙ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως αν δεν μείνει ικανοποιημένη από την πορεία των εσόδων στα επικουρικά θα ανοίξει εκ νέου το θέμα τον Ιούνιο, δηλαδή θα πρέπει να περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις. Οσο υψηλότερο είναι το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή των κύριων συντάξεων στα λεγόμενα «ειδικά» ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).

 

Μειώσεις σε... δόσεις έρχονται στις συντάξεις, ενώ περικοπές θα ακολουθήσουν σε εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα. Σε αυτήν τη φάση πρέπει να βρεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προέλθει από την περικοπή επικουρικών και κύριων συντάξεων.
Ωστόσο, το θέμα των περικοπών στις συντάξεις δεν κλείνει, καθώς όλα δείχνουν πως νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα θα ακολουθήσει το καλοκαίρι. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι μειώσεις των μισθών και των εισφορών εξανεμίζουν τα έσοδα των Ταμείων και οδηγούν σε νέες περικοπές των συντάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τον Σεπτέμβριο οι απώλειες των Ταμείων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, αρκεί να αναφερθεί πως για να καλυφθούν αυτές οι απώλειες θα έπρεπε στην επόμενη φάση να κοπούν κατά 10% οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Σε αυτήν τη φάση η έκταση των παρεμβάσεων στα Ταμεία θα κριθεί από το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή όσο ψηλότερο μπει το πλαφόν στα επικουρικά ταμεία τόσο περισσότερο θα? επεκταθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ


Από επανεξέταση θα περάσουν σταδιακά όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων, κυρίως άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας ενώ θα θεσπιστούν και κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων. Με απόφαση, εκδόθηκαν οι πρώτες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όσοι ήδη εισπράττουν το επίδομα, όσοι θέλουν να ανανεώσουν τις γνωματεύσεις των γιατρών αλλά και όσοι θέλουν να διεκδικήσουν κάποιο επίδομα από εδώ και στο εξής. Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες.

Μνημονιακή υποχρέωση της χώρας αποτελεί το ξεκαθάρισμα του μητρώου όσων εισπράττουν επιδόματα αναπηρίας. Με αυτή τη λογική, όλοι θα περάσουν από επανεξέταση. Απόφαση του υφυπουργού Υγείας, καθορίζει τις πρώτες λεπτομέρειες. Τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:
1. Αναφορικά με τους ήδη δικαιούχους των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ των οποίων και η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ, η διαδικασία και ο χρόνος που αυτοί θα κληθούν να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ θα προσδιοριστεί με μεταγενέστερες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας. «Λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και του ήδη επιφορτισμένου έργου των νεοσύστατων ΚΕΠΑ, η ως άνω διαδικασία εξέτασης των δικαιούχων θα γίνει σταδιακά» αναφέρει το κείμενο του υπουργείου.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για όσους εισπράττουν ήδη το αναπηρικό επίδομα και η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής είναι σε ισχύ, η καταβολή του επιδόματος θα συνεχιστεί κανονικά. Κάποια στιγμή όμως θα κληθούν να περάσουν από επανεξέταση στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 24 δόσεις εκτός και αν αποδείξουν ότι βρίσκονται σε προφανή οικονομική αδυναμία. Η αρχική μορφή της διάταξης επέτρεπε έως και 80 δόσεις χωρίς μάλιστα να υπάρχει το κριτήριο της οικονομικής αδυναμίας.

Οι οφειλέτες θα έχουν δύο μήνες στη διάθεσή τους για να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ενώ πλέον και οι οφελέτες των ασφαλιστικών ταμείων απειλούνται με αυτόφωρο στην περίπτωση που δεν αποπληρώσουν ή δεν ενταχθούν στη ρύθμιση. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής:
1. Να πληρώσει εφάπαξ ή έως τρεις ισόποσες δόσεις με έκπτωση του 100% επί των πρόσθετων τελών και των υπόλοιπων επιβαρύνσεων
2. Να εξοφλήσει σε έως έξι ισόποσες δόσεις με έκπτωση του 75% των τελών και των επιβαρύνσεων
3. Με αποπληρωμή σε έως και εννέα δόσεις, αφαιρείται το 50% των τελών
4. Η τέταρτη λύση αφορά στην πληρωμή των εισφορών που τρεχουν και ταυτόχρονα ποσοστό 1,25%

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΒΟΜΒΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 32% ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Από τις 5 το απόγευμα συσκέπτονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για το νέο πακέτο πολύ σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα. Προβλέπονται μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και για τους νέους κατά 32%, άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και απολύσεις.

Στο Μαξίμου έχουν επίσης μεταβεί οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη όποτε κληθούν από τους αρχηγούς.

Η εικόνα εμπλοκής που πήγε να δημιουργηθεί πριν τη σύσκεψη, με την απειλή του κ. Καρατζαφέρη ότι θα χρειαστεί πολυήμερη μελέτη του μνημονίου -που μετά από δική του απίτηση μεταφράστηκε και στα ελληνικά- ξεπεράστηκε. Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις».
Ενστάσεις για το ζήτημα της μετάφρασης διατυπώθηκαν πάντως και από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ του πρωτοτύπου και μεταφρασμένου κειμένου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΝΕΑΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Α) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
1. Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ,Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012
2. Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
3. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Β) ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 
 Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων.
Γ) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή του κόστους. 
Μέτρα: 
-Διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 600 εκατ. ευρώ

Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πρόκειται να τεθούν σε ισχύ με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν χθες το βράδυ και αφού είχε διακοπεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέων μέτρων το επόμενο διάστημα.

 

Η τρόικα ζητεί μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 600 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να περικόπτονται εκ νέου οι συντάξεις. Στο «μέτωπο» της κύριας ασφάλισης οι συντάξεις αναμένεται να μειωθούν κατά 15% στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των τραπεζών. Στο 7% αναμένεται να είναι η μείωση των συντάξεων στο ΝΑΤ.
Στα επικουρικά ταμεία οι μειώσεις αναμένεται να είναι της τάξης του 15% με χαμένους όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.
Οι περικοπές θα αγγίξουν μεταξύ άλλων τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΜ αλλά και όσους καλύπτονται από Ταμεία με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (π.χ. εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρείες).
Παράλληλα, έρχονται περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, ενώ οι μειώσεις στο εφάπαξ πήραν «μετάθεση» μέχρι τον Ιούνιο. Οσον αφορά στις εισφορές προβλέπονται μειώσεις σε δόσεις.

  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων
  • Ψαλίδι 7% στο ΝΑΤ και 15% σε ΔΕΗ - ΟΤΕ και τράπεζες
  • Μεγάλοι χαμένοι στα επικουρικά όσοι εργαζόμενοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1993
 www.ethnos.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Τι είναι ο ΕΟΠΥΥ;
Είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με φιλοδοξία να επαναφέρει τον ασφαλισμένο στο επίκεντρο των υπηρεσιών υγείας. 
Ποιούς ασφαλισμένους αφορά;
Αφορά τους ασφαλισμένους των ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ, ΟΓΑ και τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Πιο αναλυτικά οι δικαιούχοι αναφέρονται στο Άρθρο 3 του ΦΕΚ 2456 3/11/2011 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).
 Γιατί έγινε;
Με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ επιδιώκεται να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχει ως σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της υγείας των δικαιούχων, όπου και όποτε τις έχουν ανάγκη.
Υπάρχει Κανονισμός Παροχών;
Υπάρχει o Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) ΦΕΚ 2456-3/11/2011 (ιστοσελίδες των ενταχθέντων ταμείων).
Από ποιες ιατρικές υπηρεσίες εξυπηρετούνται οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ;
Οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται από:
- Συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς
  http://www.eopyy.gov.gr/MedSupplier/Index
- Μη συμβεβλημένους αλλά πιστοποιημένους για συνταγογράφηση γιατρούς (μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων-εξετάσεων)
- Πολυϊατρεία και ιατρεία του Οργανισμού (Μονάδες Υγείας πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
- Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία
- Εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΒΑΡΥ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ 4 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

 Επώδυνη προσγείωση για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με μείωση των κατώτατων μισθών κατά περίπου 20%, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη τη μισθολογική κλίμακα, προκύπτει από τη συμφωνία στην οποία - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - θα καταλήξει σήμερα η κυβέρνηση με την τρόικα. Εκτός από τη μείωση μισθών του ιδιωτικού τομέα έρχονται επίσης μείωση επικουρικών συντάξεων, μείωση αμοιβών σε ΔΕΚΟ και απολύσεις από φορείς του Δημοσίου που κλείνουν.
Αυτό προκύπτει από τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού που επετεύχθη σε 4 βασικά θέματα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Τα σημεία συμφωνίας που ανακοινώθηκαν κρύβουν μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από αύριο, επηρεάζοντας τη ζωή όλων των μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των συνταξιούχων.
Αναλυτικότερα, η συμφωνία αφορά τα εξής:

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Με πρόσκληση του Λουκά Παπαδήμου, έπειτα από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί στις 6.30 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οποίοι ενημέρωσαν την ομήγυρη για τις τελευταίες συζητήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους της τρόικας, ιδίως για τα εργασιακά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι η διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού μπορεί να επιτευχθεί, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για τις επικουρικές συντάξεις και τον κατώτατο μισθό.

ΠΛΑΦΟΝ 300 ΕΥΡΩ. Για τις επικουρικές ακολούθησε ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εμφανίστηκε να προκρίνει ένα σχέδιο κλιμακούμενων μειώσεων για ποσά επικούρησης άνω των 150 ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς αντέτεινε ότι ένα τέτοιο όριο θα πλήξει υπέρμετρα πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους και ζήτησε να επιμείνει η κυβέρνηση στον καθορισμό κατώτατου πλαφόν 300 ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό το όριο καλύπτει επτά στις δέκα επικουρικές συντάξεις, οι οποίες - όπως ανέφερε - έχουν ήδη υποστεί δύο μειώσεις μέσα στο 2011. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα και ισοδύναμα μέτρα που θα μπορούσαν να καλύψουν τα ποσά που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, ενώ έδωσε έμφαση στο μειωμένο λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται η ενοποίηση των ταμείων επικούρησης σε ένα - ενοποίηση που εγκρίνει και η τρόικα. Με την πρόταση συμφώνησε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε (στο πλαίσιο των ισοδύναμων μέτρων) να προβλεφθεί ειδικός φόρος στα έσοδα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που θα λάβουν προσεχώς άδεια λειτουργίας, προκειμένου να στηριχθούν οι επικουρικές συντάξεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το «αγκάθι» των επικουρικών συντάξεων ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους είχε προτείνει την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης με δημοψήφισμα. 
 www.tanea.gr

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, πέρα από τη μείωση 25% στις επικουρικές, και νέες περικοπές στις κύριες. Πίστωση χρόνου ζητεί το υπ. Εργασίας στην απαίτηση για ψαλίδι 30% στο εφάπαξ

 

Μείωση επικουρικών συντάξεων ζητεί εδώ και τώρα η τρόικα,ανοίγοντας θέμα περικοπών και στις κύριες συντάξεις για να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως υπογράμμιζε αργά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το ποσοστό μείωσης των επικουρικών οι δανειστές ζητούν η "διαφορά" να καλυφθεί με κόψιμο των κύριων σύνταξεων. Ουσιαστικά οι δανειστές επαναφέρουν το σκληρό σενάριο στο ασφαλιστικό και είναι χαρακτηριστικό πως ανοίγουν ακόμα και θέμα εφάπαξ (ζήτημα που είχε προσωρινά παγώσει).
Συγκεκριμένα, τρία είναι τα «καυτά» θέματα στην επικοινωνία τρόικας και υπουργείου Εργασίας:
  • Το ποσοστό περικοπής των επικουρικών συντάξεων με τους δανειστές να ζητούν μείωση 25% εδώ και τώρα και το υπουργείο να αντιπροτείνει μείωση 20% σε τρεις δόσεις (8% φέτος, 6% το 2013 και 6% το 2014). Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να υπάρξει άμεση σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 35%.
  • Ο νέος γύρος περικοπών στις κύριες συντάξεις, καθώς και η μείωση των μισθών θα οδηγήσουν σε απώλειες 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία. Η τρόικα ζητεί να καλυφθούν αυτές οι απώλειες ή εναλλακτικά να περικοπούν οι κύριες συντάξεις (εκτιμάται πως σε μία τέτοια περίπτωση η περικοπή θα έφτανε το 20%). Χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι «ελπίζουμε πως θα βρεθούν τα χρήματα και δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε τις κύριες συντάξεις».
  •  Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στα εφάπαξ, με την τρόικα να ζητά μείωση 30% και το υπουργείο να ζητά πίστωση χρόνου για να εξεταστεί το θέμα. Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο είχαν μειωθεί τα εφάπαξ βοηθήματα σε τρία ταμεία που είχαν οικονομικά προβλήματα (των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής).

ΟΤΑ-ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Τρία διαφορετικά «μοντέλα» συνταξιοδότησης ισχύουν για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μόνιμοι υπάλληλοι ακολουθούν το καθεστώς του δημοσίου, οι αορίστου χρόνου ακολουθούν τις διατάξεις του ΙΚΑ, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που καλύπτονται από τα βαρέα.

 Στους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των ΟΤΑ ανήκουν όλοι οι υπάλληλοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου που απασχολούνται στους Δήμους και προέρχονται από τις παλαιότερες ενότητες τοπικής αυτοδιοίκησης (προ Καποδίστρια).

Το καθεστώς συνταξιοδότησης που διέπει τους εν λόγω εργαζομένους διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Αυτό γίνεται καθώς πολλοί από τους ασφαλισμένους έχουν διατηρήσει το καθεστώς του αορίστου χρόνου, με αποτέλεσμα η ασφάλισή τους να έχει διατηρηθεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Αλλες περιπτώσεις έχουν μονιμοποιηθεί και το καθεστώς συνταξιοδότησής τους είναι εκείνο του Δημοσίου, ενώ υπάρχουν και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα (καθαριότητα).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε μεγάλο βαθμό στους εργαζομένους στους ΟΤΑ εφαρμόζονται με την έξοδό τους στη σύνταξη οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς σπανίζουν οι περιπτώσεις που έχουν ενιαίο χρόνο ασφάλισης σε έναν και μόνο φορέα.
Τέλος, μετά τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου και στις περιπτώσεις των δημοτικών υπαλλήλων εφαρμόστηκε ο ενιαίος υπολογισμός των αποδοχών. Ομως και σε αυτή την περίπτωση ως βάση υπολογισμού της σύνταξης θα ληφθεί το ενιαίο μισθολόγιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2016. Μέχρι τότε οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά κλιμάκια.

ΟΤΑ-ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του Δημοσίου η σύνταξη -αν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα για πλήρη- είναι αναλογική για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν μέχρι τη στιγμή της αίτησης και όσο χρόνο αναγνωρίσουν.

 

Η σύνταξη θα υπολογιστεί με τις παρούσες συντάξιμες αποδοχές και όχι με το ενιαίο μισθολόγιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015
Το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί στο 80% των συντάξιμων αποδοχών για τα έτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 και στο 75% για τα υπόλοιπα έτη έως το 2012 (αν υποβληθεί το αίτημα φέτος). Στην περίπτωση που το αίτημα υποβληθεί το 2013, τότε το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 θα είναι 74% και ούτω καθεξής.
Επίσης, εφόσον ο υπάλληλος έχει χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα θα λάβει και τμηματικό ποσό από το ΙΚΑ (ή όποιον άλλο φορέα) για το διάστημα αυτό. Το ποσό αυτό θα είναι μειωμένο κατά 6% τον χρόνο (και μέχρι 30%) για τους άντρες που αποχωρούν πριν από το 60ό έτος και τις γυναίκες που φεύγουν πριν από το 55ο έτος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η σύνταξη θα υπολογιστεί με τις παρούσες συντάξιμες αποδοχές και όχι με το ενιαίο μισθολόγιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως τις συντάξιμες αποδοχές αποτελούν ο βασικός μισθός και το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους εργαζομένους στα βαρέα. Επιπρόσθετα το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα των 140 ευρώ.

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-Αξιολόγηση-Η 35ετία και ο υπολογισμός-Το βοήθημα του ΙΚΑ και πώς παρέχεται-Προϋποθέσεις για ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

Νέο καθεστώς έχει τεθεί σε ισχύ για τις συντάξεις αναπηρίας στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Για πρώτη φορά το πλαίσιο είναι ενιαίο για όλους τους ασφαλισμένους και η αξιολόγηση -ανεξαρτήτως ταμείου- γίνεται από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

 

Η διαδικασία είναι αυστηρότατη, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο φαινόμενο χορήγησης συντάξεων σε αναπήρους «μαϊμού». Στόχος είναι σταδιακά το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να πέσει από το 14% στο 9%, προκειμένου να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας περιλαμβάνει την αξιολόγηση μέσω επιτροπής δύο επιμέρους μερών:
  • Της ιατρικής αναπηρίας που αφορά την πάθηση από την οποία πάσχει ο εργαζόμενος και
  • Της ασφαλιστικής αναπηρίας που αφορά το κατά πόσον μπορεί ο ασφαλισμένος να ασκήσει το επάγγελμά του και να αποκομίζει εξ αυτού τα απαραίτητα για βιοπορισμό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ