ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που έχουν το όριο ηλικίας αλλά είναι άνεργοι και δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα.
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα να υπολογιστεί ο χρόνος ανεργίας για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Σημειώνεται πως αν ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από τις οποίες ανά εκατό τουλάχιστον σε καθένα από τα πέντε τελευταία ημερολογιακά έτη δικαιούται σύνταξη λόγω γήρατος μειωμένη.
Η μείωση είναι 1/200 της πλήρους σύνταξης για κάθε μήνα που λείπει από τα αντίστοιχα όρια ηλικίας, εφόσον συμπλήρωσε το 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένο και το 55ο έως 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένη.
Σε υπουργική απόφαση επισημαίνεται πως με δεδομένο ότι η σημερινή δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανέργων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να μην πληροί την ειδική προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Προκειμένου ο ανωτέρω χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας να λαμβάνεται υπόψη για την πλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των ανά 100 ημερών ασφάλισης, θα πρέπει η επιδότηση λόγω τακτικής ανεργίας να έχει λάβει χώρα κατά την κρίσιμη πενταετία.
 www.ethnos.gr

Κ.Ε.Π.Α-ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Ο ασφαλισμένος που έλαβε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω, μπορεί να πάρει σύνταξη με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Eφόσον έχει συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 600 ημέρες την τελευταία 5ετία που προηγείται του έτους κατά το οποίο έγινε ανάπηρος.
  • Εφόσον έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης.
  • Eφόσον συμπληρώσει ανάλογα με την ηλικία του τον αριθμό ημερών ασφάλισης που παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στην περίπτωση θανάτου συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας τα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται σύνταξη, αρκεί να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
  • Εφόσον είχε συμπληρώσει ο θανών 4.500 ημέρες ασφάλισης.
  • Εφόσον είχε συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 300 την τελευταία 5ετία πριν από τον θάνατό του.
  • Εφόσον είχε συμπληρώσει 300 ημέρες ασφάλισης και δεν είχε συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Οι ημέρες αυτές αυξάνονται κατά 120 κάθε έτος μετά το 21ο και μέχρι τη συμπλήρωση 4.200 ημερών στο 54ο έτος της ηλικίας. Από τις απαιτούμενες για κάθε έτος ηλικίας ημέρες ασφάλισης οι 300 τουλάχιστον ημέρες θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί την τελευταία πριν από τον θάνατο πενταετία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως αν ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή σε επαγγελματική ασθένεια, τα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται σύνταξη, αρκεί η απλή ασφάλιση χωρίς χρονικές προϋποθέσεις (με μια ημέρα ή και λίγες ώρες). Σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα εκτός εργασίας (που δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα) τα μέλη της οικογένειας δικαιούνται σύνταξη, εφόσον ο ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τις μισές ημέρες από αυτές που απαιτούνται για σύνταξη, λόγω θανάτου από κοινή ασθένεια.

ΟΑΕΕ-ΔΙΑΒΗΤΗΡΙΟ ΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ

Η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης από τον φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών.
Η διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο ότι ο ΟΑΕΕ δεν χορηγεί μειωμένη σύνταξη. Επομένως, ο ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ απαραίτητα θα πρέπει να περιμένει τη συμπλήρωση του 65ου έτους να λάβει σύνταξη από τον φορέα.
Αντίστοιχα και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξαν αλλαγές σε όρια ηλικίας από τον ν. 3863/2020 και επομένως δεν δύνανται οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο με εξαγορά πλασματικών. Μόνο ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προαιρετική ασφάλιση.

ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι ασφαλισμένοι για να συμπληρώσουν τις κατώτατες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πρέπει να έχουν 15 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή η ηλικία συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 65ο έτος για τους άντρες, ενώ για τις γυναίκες ξεκινά από το 60ό έτος και σταδιακά αυξάνεται.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποια να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Ετσι οι ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν οφείλουν πέραν της 15ετίας να έχουν συμπληρώσει και το 60ό τους έτος.
Αντίστοιχα το δικαίωμα θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει. Ετσι, εάν ασφαλισμένη που έχει 15 έτη ασφάλισης συμπληρώσει τα 60 το 2013, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 63 ετών.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στους εν λόγω φορείς ασφάλισης δεν χορηγείται μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση μόνο 15 ετών ασφάλισης.
Οι γυναίκες ασφαλισμένες μπορούν να συμπληρώσουν τη 15ετία και με πλασματικά έτη ενώ οι άντρες μόνο με τη στρατιωτική τους θητεία και προαιρετική ασφάλιση.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ

H συμπλήρωση τουλάχιστον 12 ετών ασφάλισης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα πλασματικά έτη που χορηγεί ο νόμος για να συμπληρώσει τις κατώτατες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ετσι, δεν μπορεί να εξαγοράσει ή να αναγνωρίσει πλασματικά έτη για να φτάσει την κρίσιμη 15ετία κάποιος με μόνο 11 -για παράδειγμα- έτη στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα. Προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι άντρες σε αυτές τις περιπτώσεις χρήσης των πλασματικών ετών για συμπλήρωση των κατώτατων προϋποθέσεων.
Αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι για τους οποίους άλλαξαν όρια ηλικίας με τον ν. 3863/2010 και μόνον αυτοί. Επομένως, οι άνδρες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με τις κατώτατες προϋποθέσεις, μια και αυτές δεν άλλαξαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, δεν έχουν τη δυνατότητα της εξαγοράς. Επομένως, ο μόνος πρόσθετος χρόνος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι αυτός του στρατού ή της ανεργίας (ΟΑΕΔ). Αντίθετα, οι γυναίκες μπορούν κανονικά να χρησιμοποιήσουν όλες τις κατηγορίες των πλασματικών ετών και να επισπεύσουν την έξοδο στη σύνταξη.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ 4500 ΕΝΣΗΜΑ

Mε 4.500 ημέρες ασφάλισης -δηλαδή με 15 χρόνια- ανοίγουν οι πόρτες εξόδου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναγκαία προϋπόθεση είναι και η συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, που παρουσιάζει διακυμάνσεις τόσο μεταξύ αντρών και γυναικών όσο και μεταξύ των φορέων (καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται μειωμένη σύνταξη).
 Οι κατώτατες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από τους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμορφώθηκαν τελευταία φορά με τον νόμο 3863/2010, με τον οποίο αλλάζουν σταδιακά τα όρια ηλικίας σε βάθος 5ετίας.
Hδη νωρίτερα (2009) είχε καταργηθεί σχετική διάταξη, που χορηγούσε σύνταξη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 12 έτη και πλέον από όλα τα ταμεία είναι απαραίτητη η ασφάλιση για τουλάχιστον 15 χρόνια ώστε να δικαιωθεί κάποιος συνταξιοδοτικής παροχής.
Πλασματικά
Η εν λόγω 15ετία μπορεί να είναι πραγματικής ασφάλισης αλλά και να συμπληρώνεται με πλασματικούς χρόνους ή άλλα επιδοτούμενα χρονικά διαστήματα ώστε ο ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα εν τέλει να του χορηγηθεί η παροχή.

Διαφορετικές είναι οι κατώτατες προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. στις περιπτώσεις αναπηρίας, θανάτου του ασφαλισμένου). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι αποκλειστικά πραγματικός και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από πλασματικούς.


ΙΚΑ: ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5ΕΤΙΑ
 H συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης «ξεκλειδώνει» την έξοδο στη σύνταξη στο ΙΚΑ. Ανάλογα με την ηλικία χορηγείται είτε πλήρης είτε μειωμένη σύνταξη, ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για άντρες και γυναίκες. Σημειώνεται πως ο εν λόγω χρόνος αφορά πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση, πλασματικούς χρόνους (μόνο για τις γυναίκες) και επιδοτούμενα διαστήματα. Μπορεί δε να συμπληρωθεί και με χρονικά διαστήματα από άλλους φορείς ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης οι άντρες που καλύπτονται από το ΙΚΑ μπορούν να ανοίξουν την... πόρτα εξόδου σε ηλικία 60 ετών με μειωμένη σύνταξη και 65 με πλήρη.
Δεν μπορούν ωστόσο να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης είναι να υφίστανται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την αίτηση. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο το έτος το επόμενο από την τελευταία ασφάλισης (που όμως πρέπει οπωσδήποτε να είναι 100 ημέρες) όσο και το ίδιο έτος εντός του οποίου διανύθηκαν οι 100 ημέρες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 100 ημέρες μπορεί να προέρχονται από πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση και (σύμφωνα με τελευταίο έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ) μπορούν να προέρχονται και από επιδοτούμενη ανεργία.

Οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης στο όριο ηλικίας που θεμελίωσαν το σχετικό δικαίωμα. Η θεμελίωση γίνεται όχι με τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης αλλά παράλληλα και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας.
Ετσι για να κατοχυρώσει γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ τις κατώτατες προϋποθέσεις για «έξοδο» με μειωμένη σύνταξη χρειάζεται εκτός από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης να συμπληρώσει και το 55ο έτος της ηλικίας της. Οταν συντρέξουν παράλληλα αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα κατοχυρωθεί το σχετικό δικαίωμα. Στην περίπτωση δε της μειωμένης, για την κατοχύρωση είναι απαραίτητη και η ύπαρξη 100 ημερών ασφάλισης κάθε έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από τα 55, αλλιώς δεν κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα. Αντίστοιχα για την πλήρη σύνταξη χρειάζεται συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες που καλύπτονται από το ΙΚΑ μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης.
 www.ethnos.gr

ΟΓΑ-ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ

Τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη από έναν ειδικό λογαριασμό του ΟΓΑ έχουν ανασφάλιστοι υπερήλικες, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
 Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που είτε δεν έχουν ασφαλιστεί ποτέ καθ' όλη τη διάρκεια του βίου τους είτε ο χρόνος ασφάλισής τους δεν επαρκεί για να λάβουν σύνταξη από άλλον φορέα με αυτοτελές δικαίωμα. Συνήθως πρόκειται για άγαμους, καθώς στην πλειονότητα των ζευγαριών ο ένας από τους δύο λαμβάνει κάποια σύνταξη.
Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούνται σύνταξη από τον ΟΓΑ εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
1) Είναι Ελληνες υπήκοοι ή Ελληνες στο γένος.
2) Μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
3) Εχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
4) Δεν λαμβάνουν οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, σύνταξη ή άλλο βοήθημα εκτός από:
  • Τα βοηθήματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται από ειδικά προγράμματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα.
  • Τη βασική σύνταξη που παίρνει ο ένας σύζυγος από τον ΟΓΑ.
  • Τη σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή που παίρνουν οι ίδιοι οι αιτούντες ή και οι σύζυγοί τους, όταν είναι μικρότερη από το ποσό της βασικής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ.
  • Το ετήσιο εισόδημα από εργασία ή από οποιαδήποτε πηγή -ατομικό προκειμένου για μεμονωμένο άτομο και οικογενειακό προκειμένου για έγγαμους- να μην υπερβαίνει τα 5.040 και τα 10.080 ευρώ αντίστοιχα.

ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ συντάξεις για το μήνα Ιούνιο αναμένεται να λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, λόγω της αναδρομικής περικοπής τους από την αρχή του έτους σε 8 ισόποσες δόσεις έως και τον Ιανουάριο του 2013. Οι περικοπές των συντάξεων αφορούν 380.000 συνταξιούχους κύριας ασφάλισης και 550.000 επικουρικής. Ειδικότερα, τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.

Ειδικότερα, μειωμένες κατά 12% θα είναι οι συντάξεις 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7% θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.
Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της σύνταξης, μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ, ενώ αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών.

Παραδείγματα:
i) Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ (800 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (605 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 105 ευρώ. 'Αρα, 105 ευρώ Χ 12% = 12,60 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.
ii) Συνταξιούχος του Δημοσίου (1.200 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (800 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 700 ευρώ. 'Αρα, 700 ευρώ Χ 12% = 84 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του Δημοσίου.

Βαρύτερες θα είναι οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι νέες μειώσεις (10% στα ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 251-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω) επιβάλλονται στα μειωμένα ποσά από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10% (από τα 300 ευρώ και πάνω) και τις μειώσεις 15% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).

Παραδείγματα:
- Επικουρική σύνταξη 250 ευρώ μετά τη μείωση του 10% θα φτάσει τα 225 ευρώ.
Προσοχή: για τους επόμενους 8 μήνες που θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση ο συνταξιούχος θα λαμβάνει 207 ευρώ. Μετά τους 8 μήνες θα παίρνει 225 ευρώ.
- Επικουρική σύνταξη 300 ευρώ μετά τη μείωση του 15% θα φτάσει τα 255 ευρώ.
Προσοχή: για τους επόμενους 8 μήνες που θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση ο συνταξιούχος θα λαμβάνει 227 ευρώ. Μετά τους 8 μήνες θα παίρνει 255 ευρώ.
- Επικουρική σύνταξη 700 ευρώ μετά τη μείωση του 20% θα φτάσει τα 560 ευρώ.
Προσοχή: για τους επόμενους 8 μήνες που θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση ο συνταξιούχος θα λαμβάνει 472 ευρώ. Μετά τους 8 μήνες θα παίρνει 560 ευρώ.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HEALTH PROTECT

Η iMed Services A.E σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α σας προσφέρουν το Πρόγραμμα «Health Protect», το οποίο παρέχει Δευτεροβάθμια περίλθαψη σε προνομιακό κόστος.
Πιο αναλυτικά:
ΕΥΡΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ
(Μετά από υποχρεωτική χρήση των παροχών του Φορέα Κύριας Ασφάλισης)
Καλύπτεται μέρος των πραγματικών δαπανών που έκανε ο ασφαλισμένος εντός
Νοσοκομείου εξαιτίας ατυχήματος ή ασθενείας και μέχρι τα παρακάτω ανώτατα όρια.
• Ανώτατο ετήσιο όριο παροχής Ευρώ 30.000
• Ανώτατο ποσό για Δωμάτιο & Τροφή την ημέρα στην Ελλάδα Β’ Θέση
• Ανώτατο ποσό για Δωμάτιο & Τροφή την ημέρα στο εξωτερικό ή σε Μ.Ε.Θ. Eυρώ 500
• Αμοιβές χειρουργού – αναισθησιολόγου (Βάσει Πίνακα Αμοιβών)
Απόδοση εξόδων:
  • Σε περίπτωση που ο Φορέας Κυρίας Ασφάλισης  (ή οποιοσδήποτε άλλος ασφαλιστικός φορέας) καλύψει μέρος των δαπανών (έστω και  1€), η εταιρία καλύπτει το 100% της διαφοράς μέχρι του ανώτατου ποσού των 30.000€
  • Σε περίπτωση που ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ή οποιοσδήποτε άλλος ασφαλιστικός φορέας) δεν καλύψει καθόλου δαπάνες, τότε η εταιρία θα καταβάλει το 80% των δαπανών μέχρι του ανώτατου ποσού των 30.000€.
  • Σε περίπτωση ΜΗ υποβολής εξόδων στον Κύριο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (η σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα), η εταιρία θα καταβάλει το 60% των αναγνωρισμένων εξόδων, μέχρι του ανώτατου ποσού των 30.000€.
  • Σε περίπτωση που ο ασφαλιζόμενος ΔΕΝ είναι ασφαλισμένος σε  Φορέα  Κοινωνικής Ασφάλισης Υγείας, η εταιρία καλύπτει το 100%  των εξόδων νοσηλείας, σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία, μέχρι του ανώτατου ποσού των  30.000€.»
  •  Καλύπτονται : Έξοδα για Δωμάτιο & Τροφή, έξοδα χειρουργείου, αμοιβές ιατρών, χειρουργού, αναισθησιολόγου,ειδικά υλικά, χρήση αποκλειστικής νυκτερινής νοσοκόμας, χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς διανυκτέρευση, έξοδα επείγουσας μεταφοράς στο Νοσοκομείο (μόνο εντός Ελλάδος).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ARMA PLATINUM

Η iMed Services A.E έχει δημιουργήσει το πονομιακό Πρόγραμμα " ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΜΑ PLATINUM ", το οποίο περιλαμβάνει τις Υπηρεσίες και τις Παροχές όλων των Προγραμμάτων Υγείας της εταιρίας.
Πιο αναλυτικά :

Ι. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
• ΔΩΡΕΑΝ εργασίες
1) Καθαρισμός δοντιών δύο (2) φορές τον χρόνο
2) Φθορίωση
3) Απομάκρυνση πλακών / αποτρίγωση / στίλβωση
4) Ενδοστοματική ακτινογραφία - οπισθοφατνιακή
5) Ενδοστοματικές λήψεις με INTRA ORAL CAMERA
6) Ακτινογραφία μηλικής σύγκλισης
7) Σχεδιασμός οδοντιατρικής θεραπείας
• ΕΚΠΤΩΣΗ 50% σε όλες τις άλλες οδοντιατρικές πράξεις επί των τιμών του Τιμοκαταλόγου των Οδοντιατρικών Κέντρων και Οδοντιατρείων του Δικτύου.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται στο συμβεβλημένο με την iMed Services ΑΕ δίκτυο οδοντιάτρων και οδοντιατρικών κέντρων, με πανελλήνια κάλυψη. Call Centre εξυπηρέτησης πελατών: 801 802 2000
ΙΙ. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
ΕΚΠΤΩΣΗ 20-75% επί των τιμών του Τιμοκαταλόγου των Οφθαλμολογικών Κέντρων και Οφθαλμιατρείων του συμβεβλημένου Δικτύου της iMed Services AE, ανάλογα με την παρερχομένη υπηρεσία.

• Οι επεμβάσεις διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών (LASER), γίνονται στα κέντρα των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης.
• Οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις γίνονται σε Κλινικές και Κέντρα στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Λάρισα.
• Οφθαλμολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε Οφθαλμολογικά Ιατρεία στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της χώρας.
ΕΚΠΤΩΣΗ έως 25% για απεριόριστες αγορές οπτικών (γυαλιά ηλίου, οράσεως, φακοί επαφής κλπ) από συμβεβλημένες αλυσίδες οπτικών.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται από το συμβεβλημένο δίκτυο οφθαλμιάτρων και οφθαλμιατρικών κέντρων. Call Centre εξυπηρέτησης πελατών: 801 802 2000
ΙII. ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Απεριόριστος αριθμός φυσιοθεραπειών με κόστος 15€ ανά συνεδρία.
ΕΚΠΤΩΣΗ 50 % για όλες τις «ειδικές φυσιοθεραπευτικές πράξεις», ή για κατ’ οίκον φυσιοθεραπείες, κατόπιν συνεννοήσεως με το τηλεφωνικό κέντρο και τον υπεύθυνο φυσιοθεραπευτή.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται από το συμβεβλημένο δίκτυο φυσιοθεραπευτών με πανελλήνια κάλυψη. Call Centre εξυπηρέτησης πελατών: 801 802 2000

IV. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΥΓΕΙΑΣ
Περιλαμβάνονται παροχές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σε συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ(*) και με συμβεβλημένο δίκτυο ιατρών:
(*) Στον Όμιλο του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ανήκουν τα παρακάτω Νοσηλευτικά ιδρύματα :
- ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (Μαρούσι)
- ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΟΥ (πρώην ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ)
- ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
- ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
- ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, παρέχονται μέσω των νοσηλευτηρίων του Ομίλου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Αθήνα –Θεσσαλονίκη) και μέσω συμβεβλημένων ιατρών όλων των ειδικοτήτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ARMA GOLD

Η iMed Services A.E σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών σας προσφέρουν μέσω του Προγράμματος «Υγείας Αρμα Gold», παροχές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Πιο αναλυτικά:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ “ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΜΑ” GOLD

Γραμμή Υγείας : 24ωρη πρόσβαση μέσω τηλεφωνικού κέντρου σε ιατρικές συμβουλές , 365 ημέρες το χρόνο (τηλ. 210-6830856)
Έκπτωση 40% στις διαγνωστικές εξετάσεις των εξωτερικών ιατρείων σε όλες τις συμβεβλημένες Κλινικές.
Δωρεάν χρήση υπηρεσίας ασθενοφόρου εντός Αθηνών και Θεσσαλονίκης σε περίπτωση εισαγωγής στις ως άνω Κλινικές του Ομίλου.
Απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων των ως άνω κλινικών (Παθολόγο, Καρδιολόγο, Ορθοπεδικό, Χειρουργό) στην προνομιακή τιμή των 10 ευρώ. Ειδικά για παιδίατρο, παιδοχειρουργό στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και για παιδίατρο στο Παιδιατρικό Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην τιμή των 10 ευρώ.
Ιατρικές επισκέψεις στα Ιατρεία των συμβεβλημένων ιατρών του δικτύου στην τιμή των 25 ευρώ.
Έκπτωση 15% στις επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των ως άνω Κλινικών (Δευτέρα - Παρασκευή με τηλεφωνικό ραντεβού).
ΔΩΡΕΑΝ ετήσιο check-up στο Ιατρικό Περιστερίου και Ιατρικό Ψυχικού το οποίο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:


Ετήσιο Παιδιατρικό Check-up, στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και Παιδιατρικό Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης στην προνομιακή τιμή των 52 ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η iMed A.E ανταποκρινόμενη με συνέπεια, ευθύνη και αξιοπιστία στις διαρκώς αυξανόμενες θεραπευτικές απαιτήσεις των συνδρομητών της, δημιούργησε ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα.
Βασική αρχή και επιδιωκόμενος στόχος των φυσικοθεραπευτών του δικτύου της εταιρίας είναι η πλήρης αποκατάσταση στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των θεραπευτικών προγραμμάτων του δικτύου της εταιρίας είναι η εφαρμογή παραδοσιακών φυσικοθεραπευτικών μεθόδων (χειρομάλαξη-κίνηση - εκγύμναση) σε συνδυασμό με την χρήση επιλεγμένων μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και ειδικών τεχνικών αποκατάστασης, οι οποίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές.
Η εμπειρία των φυσικοθεραπευτών του δικτύου της iMed A.E και τα σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνδρομητές της εταιρίας.
To πρόγραμμα παρέχει στους συνδρομητές της iMed τα εξής:

Απεριόριστο αριθμό φυσιοθεραπειών με κόστος 15€ ανά συνεδρία.

ΕΚΠΤΩΣΗ 50 % για όλες τις «ειδικές φυσιοθεραπευτικές πράξεις», ή για κατ’ οίκον φυσιοθεραπείες, κατόπιν συνεννοήσεως με το τηλεφωνικό κέντρο και τον υπεύθυνο φυσιοθεραπευτή.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μία από τις σημαντικότερες ανάγκες της υγείας μας σήμερα είναι αυτή που έχει σχέση με τα μάτια μας.
Η iMed A.E αναγνωρίζοντας την συγκεκριμένη ανάγκη τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρόληψης, δημιούργησε το Οφθαλμολογικό/ Οπτικό Πρόγραμμα για τους συνδρομητές της.
Tο πρόγραμμα αυτό παρέχει οφθαλμολογικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου μέσω ενός δικτύου Οφθαλμολογικών Κέντρων και Οφθαλμιατρείων, τα οποία έχουν επιλεγεί και λειτουργούν με κύρια κριτήρια επιλογής τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία.

Μέσω των Οφθαλμολογικών Κέντρων και Οφθαλμιατρείων του δικτύου, ο συνδρομητής της iMed A.E αποκτά την δυνατότητα :
• Απεριόριστων επισκέψεων στα Οφθαλμολογικά Κέντρα και Οφθαλμιατρεία του δικτύου για έναν πλήρη περιοδικό προληπτικό έλεγχο της όρασής του.
• Αγορά γυαλιών οράσεως και ηλίου, πολυεστιακοί οφθαλμικοί φακοί σε συμβεβλημένα επώνυμα Οπτικά Καταστήματα.
• Αποκατάσταση οποιουδήποτε οφθαλμολογικού προβλήματος με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους σε σύγχρονα, από πλευράς εξοπλισμού, κέντρα.

To πρόγραμμα παρέχει στους συνδρομητές της iMed τα εξής:
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 20-75% επί των τιμών του Τιμοκαταλόγου των Οφθαλμολογικών Κέντρων και Οφθαλμιατρείων του συμβεβλημένου Δικτύου της iMed Services AE, ανάλογα με την παρερχομένη υπηρεσία.
• Οι επεμβάσεις διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών (LASER), γίνονται στα κέντρα των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης και του Ρεθύμνου.
• Οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις γίνονται σε Κλινικές και Κέντρα στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Ρέθυμνο και Λάρισα.
ΕΚΠΤΩΣΗ έως 25% για απεριόριστες αγορές οπτικών (γυαλιά ηλίου, οράσεως, φακοί επαφής κλπ) από συμβεβλημένες αλυσίδες οπτικών.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ







Σε μία εποχή που το κόστος της υγείας είναι απαγορευτικό, η iMed A.E δημιούργησε ένα σύγχρονο συνδρομητικό Οδοντιατρικό Πρόγραμμα.
Η Οδοντιατρική αποκατάσταση είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη καθ όσον δεν αφορά μόνο την υγιεινή και την αισθητική του στόματος αλλά προστατεύει τον άνθρωπο και από άλλες επιπλοκές υγείας.

To πρόγραμμα παρέχει στους συνδρομητές της iMed τα εξής:
ΔΩΡΕΑΝ εργασίες
1) Καθαρισμός δοντιών δύο (2) φορές τον χρόνο
2) Φθορίωση
3) Απομάκρυνση πλακών / αποτρίγωση / στίλβωση
4) Ενδοστοματική ακτινογραφία - οπισθοφατνιακή
5) Ενδοστοματικές λήψεις με INTRA ORAL CAMERA
6) Ακτινογραφία μηλικής σύγκλισης
7) Σχεδιασμός οδοντιατρικής θεραπείας
ΕΚΠΤΩΣΗ 50% σε όλες τις άλλες οδοντιατρικές πράξεις επί των τιμών του Τιμοκαταλόγου των Οδοντιατρικών Κέντρων και Οδοντιατρείων του Δικτύου.
Οι παρεχόμενες οδοντιατρικές υπηρεσίες καλύπτουν πλήρως τον χώρο της θεραπευτικής οδοντιατρικής καθώς και τον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής.
Συγκεκριμένα καλύπτονται πλήρως οι παρακάτω τομείς :
• Γενική Οδοντιατρική
• Παιδοδοντία
• Ορθοδοντική Ενηλίκων – Παιδιών
• Αισθητική Οδοντιατρική
• Γναθοχειρουργική
• Εμφυτευματολογία
• Περιοδοντολογία
• Ενδοδοντία
• Προσθετική (Ακίνητη-Κινητή)

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΣ

Σε 32.663 συνταξιούχους δεν θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση και το ύψος του επιδόματος

Στη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ σε 32.663 συνταξιούχους που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προχωρεί το ΙΚΑ. Το επίδομα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους και κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ.
 30 έως 230 ευρώ
Σημειώνεται πως το ΕΚΑΣ -μαζί με τα αναδρομικά- θα καταβληθεί με τη σύνταξη του Ιουνίου σε 175.979 παλαιούς δικαιούχους σε περίπτωση αλλαγής κλιμακίου και σε 9.906 νέους συνταξιούχους, ενώ θα επαναχορηγηθεί σε 14.741 άτομα.
Ωστόσο, στην εγκύκλιο του Ταμείου προβλέπεται η διακοπή του επιδόματος:
  • Σε 11.021 συνταξιούχους λόγω αδυναμίας ταύτισης των στοιχείων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουνίου να προσέλθουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ προσκομίζοντας εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας οικονομικού έτους 2011, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και αντίγραφο, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων για να διασταυρωθούν ο ΑΦΜ και τα ακριβή ατομικά στοιχεία τους.
  • Σε 8.381 άτομα επειδή δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση αν είναι δικαιούχοι. Το επόμενο διάστημα θα σταλεί επιστολή με την οποία θα ενημερώνονται οι συνταξιούχοι ότι διακόπτεται η καταβολή του ΕΚΑΣ και ότι μπορούν να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα και αντίγραφο αυτής, εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας οικονομικού έτους 2011, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος του δικαιώματος χορήγησης του επιδόματος.
  • Σε 13.261 άτομα που ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί για τη φετινή χρονιά. Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι θέλουν να ελεγχθούν εκ νέου τα εισοδήματά τους, μπορούν να προσέλθουν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους προσκομίζοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (και φωτοαντίγραφο), εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας οικονομικού έτους 2011 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη υποχρέωσης εκ του νόμου προς υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ


Συνταξιοδότηση με 35ετία*
Κατηγορία Ετη ασφάλισης Ετος συμπλήρωσης Για πλήρη σύνταξη Για μειωμένη σύνταξη
Ανδρες - Γυναίκες 35 Μέχρι την 31/12/2010 58
36 2011 58
37 2012 59
38 2013 60
39 2014 60
40 2015 60
*Ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992
Συνταξιοδότηση με 25ετία
Κατηγορία Eτη ασφάλισης Ετος συμπλήρωσης Για πλήρη σύνταξη Για μειωμένη σύνταξη
Aνδρες 25 Μέχρι την 31/12/2010 65 60
25 2011 65 60
25 2012 65 60
25 2013 65 60
25 2014 65 60
25 2015 65 60
Γυναίκες 25 Μέχρι την 31/12/2010 60 55
25 2011 61 56
25 2012 62 57
25 2013 63 58
25 2014 64 59
25 2015 65 60
Συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης
Κατηγορία Ετη ασφάλισης Ετος συμπλήρωσης Για πλήρη σύνταξη Για μειωμένη σύνταξη
Ανδρες 15 Μέχρι την 31η/12/2010 65
15 2011 65
15 2012 65
15 2013 65
15 2014 65
15 2015 65
Γυναίκες 15 Μέχρι την 31η/12/2010 60
15 2011 61
15 2012 62
15 2013 63
15 2014 64
15 2015 65
ΒΑΡΕΑ ΣΕ ΟΑΠ - ΔΕΗ
Κατηγορίες Απαιτούμενα Ετη Ασφάλισης Ετος Συμπλήρωσης Οριο Ηλικίας
Εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 20 Μέχρι 31/12/1997 50
20 1998 50,5
20 1999 51
20 2000 51,5
20 2001 52
20 2002 52,5
20 2003 53
20 2004 53,5
20 2005 54
20 2006 54,5
20 2007 55
20 2008 55,5
20 2009 56
20 2010 56,5
20 2011 57
20 2012 57,5
20 2013 58
20 2014 58,5
20 2015 59
20 2016 59,5
20 2017 60
15 Μέχρι 31/12/1997 55
15 1998 55,5
15 1999 56
15 2000 56,5
15 2001 57
15 2002 57,5
15 2003 58
15 2004 58,5
15 2005 59
15 2006 59,5
15 2007 60
Απασχολούμενοι σε Ορυχεία και Σταθμούς Παραγωγής 20 Μέχρι 31/12/1997 50
20 1998 50,5
20 1999 51
20 2000 51,5
20 2001 52
20 2002 52,5
20 2003 53
20 2004 53,5
20 2005 54
20 2006 54,5
20 Μετά την 1/1/2007 55
15 Οποτεδήποτε 55


www.ethnos.gr

ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

Αντιμέτωποι με την αύξηση των ορίων ηλικίας είναι όσοι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως -σε αντίθεση με το Δημόσιο- το συνταξιοδοτικό δικαίωμα «κλειδώνει» τόσο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όσο και με το όριο ηλικίας.
 «Τυχεροί» είναι όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας. Μεταβατικό στάδιο εφαρμόζεται για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ νέες ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έρχονται από το 2013.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργασιακού και ασφαλιστικού δικαίου: από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος την τελευταία πενταετία ήταν η ενοποίηση των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η ένταξη με τον τρόπο αυτό σχεδόν του 100% των μισθωτών εργαζομένων σε αυτό.
Ομως παρά την ολοκλήρωση της ενοποίησης αυτής οι φορείς ασφάλισης των υπαλλήλων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας έχουν διατηρήσει τις καταστατικές τους διατάξεις τόσο όσον αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης αλλά και την καταβολή εισφορών.

ΚΛΕΙΔΙ Η 25ΕΤΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

 Τo συνταξιοδοτικό δικαίωμα στις ΔΕΚΟ «κλειδώνει» με τη συμπλήρωση του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης και τη συνδρομή της ανηλικότητας του τέκνου (και όχι και του σχετικού ορίου ηλικίας).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο νόμος ορίζει ότι μπορούμε να ανατρέξουμε στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου και εάν τότε η ασφαλισμένη είχε 25ετία, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορεί να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 50ού έτους.
Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα «εξόδου» με μειωμένη σύνταξη και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την αύξηση του ορίου της πλήρους σύνταξης από τα 50.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως οι μητέρες υπάλληλοι μπορούν να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση με ανήλικα παιδιά. Ετσι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον κατά το παρελθόν όχι πλέον με τη συμπλήρωση 25 ετών αλλά με τη συμπλήρωση 18,5 ετών ασφάλισης (5.500 ημέρες) συνέτρεχε η ανηλικότητα του τέκνου.
Μειωμένη
Μπορούν με τον τρόπο αυτό να συνταξιοδοτηθούν οι μητέρες που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές από τα 50 τους με μειωμένη όμως σύνταξη σε αντίθεση με την 25ετία, όπου η σύνταξη είναι πλήρης.
Η μείωση είναι 0,5% ανά μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου που απαιτείται για την πλήρη σύνταξη (δηλαδή 6% ανά έτος).
Πάντως, πρέπει να αναφερθεί πως σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα στα λεγόμενα «ειδικά» Ταμεία δεν προβλέπεται συνταξιοδότηση πατέρα με ανήλικο τέκνο παρά μόνον εφόσον δικαιωθεί με δικαστική απόφαση. Το δικαίωμα αυτό ο πατέρας μπορεί να το ασκήσει μόνο στην περίπτωση που είναι χήρος.
Μητέρες ανηλίκων
Κατηγορία Eτη ασφάλισης Ετος συμπλήρωσης Για πλήρη σύνταξη Για μειωμένη σύνταξη
Μητέρες ανήλικων τέκνων 25 Μέχρι την 50
25 2011 52 50
25 2012 55 53
25 2013 65 60
Οι προϋποθέσεις για γονείς και συζύγους αναπήρων

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΘΗΤΕΙΑΣ


Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στο κόστος εξαγοράς του στρατού από τους ασφαλισμένους που θέλουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.
Σε καλύτερη μοίρα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υψηλό είναι το τίμημα για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως με νόμο του 2010 προβλέπεται πως όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2011- 2014 και καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία (όχι το Δημόσιο) έχουν έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
Η έκπτωση φτάνει το 50% για όσους θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Πάντως ακόμα και με την έκπτωση, όσοι καλύπτονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τα ταμεία των ΔΕΚΟ και τους φορείς των τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην εξαγορά του στρατού.
Είναι προτιμότερο να αναζητήσουν φτηνότερες λύσεις και μόνο αν αυτό δεν είναι εφικτό να στραφούν στην εξαγορά του στρατού.
Διαφορετικό είναι το καθεστώς στον δημόσιο τομέα, όπου η αναγνώριση γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 1993.
Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 10%.
www.ethnos.gr

ΙΚΑ-ΣΤΟ 20% ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ

 Ακριβή επιλογή αποτελεί η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πλέον μπορούν να αντικαταστήσουν την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας με άλλες πιο συμφέρουσες επιλογές πλασματικών ετών είτε για να θεμελιώσουν σχετικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα είτε για να αποχωρήσουν άμεσα. Το γεγονός ότι ο υπολογισμός των ποσών εξαγοράς γίνεται με το 20% επί των μεικτών αποδοχών, καθιστά μη συμφέρουσα επιλογή τη στρατιωτική θητεία.
Ακόμη και για έναν χαμηλόμισθο με αποδοχές 1.200 ευρώ μεικτά, το απαιτούμενο ποσό φτάνει περίπου τα 170 ευρώ ανά μήνα με τη μείωση του 30% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα έως το 2014, ενώ οι υπόλοιποι χρόνοι εξαγοράζονται με 165 ευρώ. Μόνο οι ασφαλισμένοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 μπορούν να δουν θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς του στρατού, καθώς πλέον η έκπτωση φτάνει το 50% κάνοντας πλέον ελκυστική αυτήν την επιλογή. Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δώσουν όσοι με αίτηση αναγνώρισης της θητείας θεμελιώνουν δικαίωμα με διατάξεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Μπορούν να προβούν στη σχετική αίτηση μόνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.

www.ethnos.gr

ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Oσοι δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να υπολογιστεί για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την αύξηση της σύνταξης. Στην αναγνώριση του συγκεκριμένου πλασματικού χρόνου διακρίνουμε δύο κατηγορίες:

  • Αναγνώριση χωρίς καταβολή εισφορών
  • Αναγνώριση με καταβολή εισφορών
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν συμπληρώσει 25 συντάξιμα έτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως για να συμπληρωθούν τα έτη αυτά συνυπολογίζεται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982, για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.
Για τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο πριν το Δημόσιο για τη συμπλήρωση της 25ετίας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν 25 συντάξιμα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου 1998.
Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τη στρατιωτική τους θητεία συντάξιμη, εάν δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Η 5ετης υπηρεσία στο Δημόσιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση στη δεδομένη κατηγορία όπως και σε όλους τους σχετικούς πλασματικούς χρόνους.
Εδώ πρέπει να αναφερθούν τρεις χρήσιμες παρατηρήσεις:
  • Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τον χρόνο αυτό όποτε ο ίδιος επιθυμεί. Βέβαια είναι προς συμφέρον του η αναγνώριση να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα γιατί ο βασικός μισθός, που είναι και η βάση για τον υπολογισμό της καταβολής των εισφορών (αν αυτές απαιτούνται), αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας

ΑΠΟ ΤΟ 2015 Η ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΓΙΑ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Tη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική θητεία για να θεμελιώσουν δικαίωμα με τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι και το 2010 έχουν οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση πριν από το 2013.

Σημαντικό για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων είναι ότι παραμένει σε ισχύ και γι' αυτούς όπως και για τους δημοσίους υπαλλήλους η διάκριση σε εκείνους που έχουν προσληφθεί πριν από το 1983 και εκείνους που έχουν προσληφθεί μετά. Αρκεί ακόμα και μία ημέρα ασφάλισης πριν από το 1983 για να ανήκει κάποιος στους «παλαιούς» ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.
Ετσι μπορεί κάποιος ασφαλισμένος σε ΔΕΚΟ με την αναγνώριση της στρατιωτικής του θητείας ακόμη και σήμερα να συμπληρώσει τα απαραίτητα 35 έτη ασφάλισης για να αποχωρήσει χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Για τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας δεν ισχύει η έκπτωση του 30%. Οπως επίσης δεν ισχύει για όσους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ - τράπεζες έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Αντίθετα οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα επωφεληθούν από την έκπτωση. Ομως γι' αυτούς και μέχρι το 2015 -οπότε η έκπτωση στην αναγνώριση της θητείας θα φτάσει το 50%- υπάρχουν πλέον πιο ελκυστικοί χρόνοι και οικονομικότεροι, τους οποίους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
 Συμφέρουσα επιλογή για ΟΑΕΕ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Η υγεία σας είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής σας.
Οι συνέπειες από την απώλειά της δεν είναι μόνο ο φυσικός, άδικος πόνος αλλά και το άγχος, η αγωνία για την αντιμετώπιση των εξόδων που χρειάζονται για την αποκατάστασή της.
Αυτό που επιθυμείτε σε τέτοιες δύσκολες στιγμές είναι η άμεση και ανθρώπινη αντιμετώπιση στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον και η οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των εξόδων που θα χρειαστεί να πληρωθούν.
Για το πιο πολύτιμο αγαθό, για την υγεία σας, η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει δημιουργήσει ένα σύνολο προγραμμάτων ασφάλειας υγείας με ένα πλήθος καλύψεων όπως πλήρης νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θέση νοσηλείας της επιλογής σας, ετήσιο πλήρες check up, επίδομα τοκετού, απεριόριστες διαγνωστικές και ιατρικές επισκέψεις.
Τα προγράμματα ασφάλειας υγείας της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να σας παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία, σε συνδυασμό με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών και την καλύτερη τιμή.
Όταν πρόκειται για την υγεία σας, μπορείτε να βασιστείτε σε μας


ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ(Ασφαλιστική Σύμβουλο)

Διεύθυνση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 64 - AΘΗΝΑ
Τηλ.επικοινωνία: 210-3800421,431(14.00-16.00)
Κινητό: 6940780222
E-mail: diekperaiwsi@gmail.com
Facebook:
https://www.facebook.com/pages/ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΣΑ ΕΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

 Τα ίδια ποσά ΕΚΑΣ που δόθηκαν και πέρυσι στους χαμηλοσυνταξιούχους θα καταβάλει και φέτος το ΙΚΑ, με τις συντάξεις του Ιουνίου (στις 22 Μαΐου) και με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του 2011.

Βασική προϋπόθεση είναι το ύψος της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης (μαζί με τα πάσης φύσεως επιδόματα, εκτός από αυτά εορτών και αδείας) να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ από τις 5/3/2012.
Οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου θα πρέπει να συμπληρώνουν από την 1/1/2012 το 60ό έτος της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος, τα εισοδηματικά κριτήρια θα ελέγχονται με βάση τη δήλωση εισοδήματος του 2011, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και τα ποσά που φορολογήθηκαν αυτοτελώς (ενοίκια, κέρδη ατομικής επιχείρησης κ.ά.).
Το εισόδημα
Ειδικότερα, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472,09 ευρώ (αφαιρούνται μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν σε σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου, η ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες και τα προνοιακά βοηθήματα).
Επίσης το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ, ενώ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 15.380,90 ευρώ.
Τα ποσά ΕΚΑΣ διαμορφώνονται ως εξής:
  • Για ατομικό εισόδημα μέχρι 7.715,65 ευρώ, 230 ευρώ τον μήνα.
  • Από 7.715,66 - 8.018,26 ευρώ, 172,50 ευρώ.
  • Από 8.018,27 - 8.219,93 ευρώ, 115 ευρώ.
  • Από 8.219,94 - 8.472,09 ευρώ, 57,50 ευρώ.
  • Για εισοδήματα από 8.472,10-9.200,00 ευρώ (και οικογενειακό 13.500 ευρώ) 30 ευρώ.
www.ethnos.gr

ΔΑΝΕΙΟ 240 ΕΚΑΤ.ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

 Με... δανεικά θα καλύψει για ακόμα έναν μήνα το ΙΚΑ τις υποχρεώσεις του (π.χ. καταβολή συντάξεων), ενώ αναμένει και κρατική επιχορήγηση της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο εσωτερικό δάνειο από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ-ΔΕΗ θα φτάσει τα 240 εκατομμύρια, προκειμένου να μπορέσει να καταβάλει το ΙΚΑ τις συντάξεις του Ιουνίου.
 Συγκεκριμένα, η διοίκηση του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας αποφάσισε τη λήψη ενός «εσωτερικού» δανείου διάρκειας 14 ημερών (από τις 18 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου). Το δάνειο θα προέλθει από το ΕΤΕΑΜ (200 εκατομμύρια) και το ΤΑΠ-ΔΕΗ (40 εκατομμύρια).
Ο εσωτερικός δανεισμός γίνεται για πέμπτο συνεχή μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «το πρόβλημα ρευστότητας που θα έχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πληρωμή ανελαστικών υποχρεώσεων έως το τέλος Μαΐου». Παράλληλα, το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, για να μπορέσει να καταβάλει κανονικά συντάξεις και άλλες παροχές θα πρέπει να εισπράξει τις επόμενες ημέρες επιπλέον 350 εκατομμύρια έναντι της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούται. Σημειώνεται πως η κατάσταση είναι κρίσιμη στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς φέτος εκτιμάται πως θα έχουν απώλειες 9 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές οφείλεται στην περικοπή των μισθών και στην αύξηση της ανεργίας, ενώ πρέπει να επισημανθεί πως πέρυσι οι απώλειες έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΙΚΑ έχει ήδη πάρει σχεδόν το 65% της κρατικής χρηματοδότησης και μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει πάρει το σύνολο της επιχορήγησης που του αναλογεί. Μία μικρή «ανάσα» έδωσε η αποδέσμευση ενός επιπλέον ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που έγινε τον προηγούμενο μήνα από ειδικό κονδύλι του υπουργείου Εργασίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
www.ethnos.gr

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΕΞΟΔΟ

«Παράθυρο» για την έξοδο στη σύνταξη ανοίγει για όσους ασφαλισμένους έχουν το όριο ηλικίας αλλά είναι άνεργοι και δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα να υπολογιστεί ο χρόνος ανεργίας για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.
Σημειώνεται πως, αν ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από τις οποίες ανά εκατό τουλάχιστον σε καθένα από τα πέντε τελευταία ημερολογιακά έτη, δικαιούται σύνταξη λόγω γήρατος μειωμένη. Η μείωση είναι 1/200 της πλήρους σύνταξης για κάθε μήνα που λείπει από τα αντίστοιχα όρια ηλικίας, εφόσον συμπλήρωσε το 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένο και το 55ο έως 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένη.
Σε υπουργική απόφαση επισημαίνεται πως με δεδομένο ότι η σημερινή δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανέργων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να μην πληροί την ειδική προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία, ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Προκειμένου ο ανωτέρω χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας να λαμβάνεται υπόψη για την πλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των ανά 100 ημερών ασφάλισης, θα πρέπει η επιδότηση λόγω τακτικής ανεργίας να έχει λάβει χώρα κατά την κρίσιμη πενταετία.

www.ethnos.gr

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 Τη δυνατότητα να «μεταφερθούν» σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και κατ' επέκταση να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το σχετικό δικαίωμα ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου και ισχύει έως το τέλος του 2014.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι τον ΟΑΕΕ έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να μην έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών και να είναι ενήμεροι.
Επίσης, δικαίωμα επιλογής έχουν και οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που είχαν επιλέξει να μεταταχθούν προαιρετικά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν επανέλθει στην υποχρεωτική κατηγορία σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005.
Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει για όσο χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ενήμεροι τόσο γιατί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους όσο και γιατί τηρούν τους όρους της τυχόν ρύθμισης.
Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος κατατάσσονται στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν από την αίτηση και σε κάθε περίπτωση σε αυτή που θα υπάγονταν σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005 εάν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
Σημειώνεται πως ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έως 31 Δεκεμβρίου 2014 κατατάσσονται αυτοδίκαια από 1η Ιανουαρίου 2015 στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν υποβάλει αίτηση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ασφαλισμένοι που επέλεξαν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν οποτεδήποτε να επανέλθουν στην υποχρεωτική κατηγορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005 όπως ισχύουν, με αίτησή τους.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως αίτηση κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο αρμόδιο, κατά περίπτωση, Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Α.Ε.Ε.

www.ethnos.gr

ΙΚΑ-ΣΤΟ 20%ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ

Ακριβή επιλογή αποτελεί η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πλέον μπορούν να αντικαταστήσουν την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας με άλλες πιο συμφέρουσες επιλογές πλασματικών ετών είτε για να θεμελιώσουν σχετικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα είτε για να αποχωρήσουν άμεσα. Το γεγονός ότι ο υπολογισμός των ποσών εξαγοράς γίνεται με το 20% επί των μεικτών αποδοχών, καθιστά μη συμφέρουσα επιλογή τη στρατιωτική θητεία.
Ακόμη και για έναν χαμηλόμισθο με αποδοχές 1.200 ευρώ μεικτά, το απαιτούμενο ποσό φτάνει περίπου τα 170 ευρώ ανά μήνα με τη μείωση του 30% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα έως το 2014, ενώ οι υπόλοιποι χρόνοι εξαγοράζονται με 165 ευρώ. Μόνο οι ασφαλισμένοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 μπορούν να δουν θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς του στρατού, καθώς πλέον η έκπτωση φτάνει το 50% κάνοντας πλέον ελκυστική αυτήν την επιλογή. Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δώσουν όσοι με αίτηση αναγνώρισης της θητείας θεμελιώνουν δικαίωμα με διατάξεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Μπορούν να προβούν στη σχετική αίτηση μόνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα για την εξαγορά της θητείας στον ιδιωτικό τομέα:

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΘΗΤΕΙΑΣ

 Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στο κόστος εξαγοράς του στρατού από τους ασφαλισμένους που θέλουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.
Σε καλύτερη μοίρα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υψηλό είναι το τίμημα για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
 Σημειώνεται πως με νόμο του 2010 προβλέπεται πως όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2011- 2014 και καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία (όχι το Δημόσιο) έχουν έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
Η έκπτωση φτάνει το 50% για όσους θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Πάντως ακόμα και με την έκπτωση, όσοι καλύπτονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τα ταμεία των ΔΕΚΟ και τους φορείς των τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην εξαγορά του στρατού.
Oπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, είναι προτιμότερο να αναζητήσουν φτηνότερες λύσεις και μόνο αν αυτό δεν είναι εφικτό να στραφούν στην εξαγορά του στρατού.
Διαφορετικό είναι το καθεστώς στον δημόσιο τομέα, όπου η αναγνώριση γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 1993.
Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 10%.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
www.ethnos.gr

ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Oσοι δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να υπολογιστεί για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την αύξηση της σύνταξης. Στην αναγνώριση του συγκεκριμένου πλασματικού χρόνου διακρίνουμε δύο κατηγορίες:

  • Αναγνώριση χωρίς καταβολή εισφορών
  • Αναγνώριση με καταβολή εισφορών
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν συμπληρώσει 25 συντάξιμα έτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως για να συμπληρωθούν τα έτη αυτά συνυπολογίζεται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982, για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.
Για τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο πριν το Δημόσιο για τη συμπλήρωση της 25ετίας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν 25 συντάξιμα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου 1998.
Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τη στρατιωτική τους θητεία συντάξιμη, εάν δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Η 5ετης υπηρεσία στο Δημόσιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση στη δεδομένη κατηγορία όπως και σε όλους τους σχετικούς πλασματικούς χρόνους.
Εδώ πρέπει να αναφερθούν τρεις χρήσιμες παρατηρήσεις:

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Χρήστος Γεωργακόπουλος Δ/νων Σύμβουλος: «Στην Ευρωπαϊκή Πίστη δεν υπάρχει κρίση»



Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά

Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με την ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη, δεν παραδέχεται άλλη ιδιότητα από αυτήν του Μετόχου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Έχει νόημα η άρνησή του περί ιδιοκτησίας και συνάδει με την αταλάντευτη θέση που χρόνια τώρα πρεσβεύει, ότι η εταιρεία που διοικεί είναι πολυμετοχική εισηγμένη –η μοναδική πλέον– στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Μιλάει για το …γερό σκαρί της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία, στα τριάντα πέντε χρόνια δράσης και προσφοράς, όχι μόνον επέζησε, όταν άλλα ηχηρά ονόματα καταποντίστηκαν, αλλά και σήμερα, την εποχή της Οικονομικής Αποκάλυψης, παρουσιάζει κέρδη. Δεν απολύει προσωπικό, αυξάνει τον αριθμό των συνεργατών, δεν μειώνει μισθούς, πληρώνει τους φόρους και ανταμείβει με bonus παραγωγικότητας τους απλούς υπαλλήλους, τους προϊσταμένους και τους διευθυντές.
Άνθρωπος που διαθέτει κοινή λογική ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος επιστρατεύει τις θύμησες των επτά δεκαετιών που τον συντροφεύουν και εκφράζεται αισιόδοξα για τη σημερινή δοκιμασία των ανθρώπων και του τόπου μας.
«Όταν έχεις βιώσει πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο και είσαι άνθρωπος που σκέπτεται δεν κινδυνεύεις».
Θα ξεπεράσουμε την Κρίση και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ισχυρίζεται, ιεραρχώντας ως κορυφαίο το πρόβλημα της ανεργίας.
Κατηγορεί αυτούς που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας ότι είναι ανήθικο οι συνεπείς  Έλληνες να είναι τα συνήθη υποζύγια.
Η θέση του για την ΕΑΕΕ είναι ότι η  Ένωση δεν “εμπεριέχει” μέλη ετερόκλητης δραστηριότητας, αλλά μέλη παραγωγής ομοίων υπηρεσιών, οπότε στόχος της θα έπρεπε να ήταν όχι να ρυθμίζει αλλά να προάγει τον ασφαλιστικό θεσμό. Οι ασφαλιστές ως εκ της θέσεώς τους δεν αιτούνται, αλλά προσφέρουν.
Πιστεύει ότι ο έλεγχος της δραστηριότητας της ασφαλιστικής μας βιομηχανίας
σήμερα είναι αισθητός και ότι αυτό θωρακίζει την αξιοπιστία του θεσμού.

ΕΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΚΑΙ 25ετια ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Δύο παράγοντες -το έτος πρόσληψης και η ημερομηνία συμπλήρωσης της 25ετίας- παίζουν ρόλο-κλειδί για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών. Οσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 έχουν «κλειδώσει» το όριο ηλικίας και δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές, ενώ για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς.

Σημειώνεται πως για τους εκπαιδευτικούς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 βρισκόταν σε ισχύ ο ν. 3075/2002 που τους έδινε δικαίωμα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25 έτη ασφάλισης και εξόδου στη σύνταξη με 30 χρόνια. Το νομοθετικό αυτό καθεστώς καταργήθηκε μετά την ψήφιση του ν. 3865/2010, όμως εξακολουθεί να ισχύει για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010 ή για όσους θα θεμελιώσουν αντίστοιχα με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010 με αναγνώριση της στρατιωτικής τους θητείας ή χρόνου παιδιών μέχρι το 2013. Πέρα από αυτήν την ιδιαιτερότητα, ισχύουν οι γενικές ρυθμίσεις που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους και οι αλλαγές που επήλθαν με τον ν. 3865/2010.
Ετσι, διακρίνουμε σε παλιούς και νέους εργαζομένους με κριτήριο την πρώτη ασφάλιση, με κρίσιμη ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 1993. Οσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά μετά την ημερομηνία αυτή, ανήκουν στους νέους ασφαλισμένους και στα ενιαία όρια που ισχύουν για όλα τα Ταμεία.
Για τους παλιούς ασφαλισμένους διακρίνουμε δύο περιπτώσεις. Εκείνους που απασχολήθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 και εκείνους που απασχολήθηκαν αντίστοιχα στον δημόσιο τομέα μετά την ημερομηνία αυτή. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

 Τρεις είναι οι σημαντικότερες κατηγορίες για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών με ανήλικα τέκνα. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι σε συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος:

  • Οσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν τις μητέρες, οι οποίες με 25 έτη ασφάλισης μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 50 ετών. Για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο η ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα όσο και η υπηρεσία στον δημόσιο τομέα.
Να σημειώσουμε εδώ πως γυναίκες εκπαιδευτικοί που είχαν 22 έως 24 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του έτους αλλά έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τον χρόνο αυτό με πλασματικό χρόνο τέκνων, και μόνον, θα θεωρείται ότι έχουν θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα πριν από το 2011, αφού ο χρόνος αυτός προσμετράται από τον 7/2010 όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα πρακτικές των υπηρεσιών.
  • Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες, ενώ κερδισμένοι βγαίνουν οι άντρες με ανήλικα καθώς... επεκτείνονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Το όριο ηλικίας διαμορφώθηκε πέρυσι στο 52ο έτος και φέτος θα φτάσει στο 55ο έτος τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς οι άντρες που είχαν συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 την 25ετία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω δικαίωμα.
Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης και οι γονείς αυτής της κατηγορίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη. Τα έτη των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, ο στρατός, τα έτη των σπουδών αλλά και της άδειας ανατροφής. Επιπλέον για την 25ετία προσμετράται και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα.
  • Οσοι θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Είναι οι χαμένοι του ασφαλιστικού, καθώς η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκές προϋποθέσεις καταργείται. Το όριο ηλικίας για έξοδο με 25ετία «κλειδώνει» στο 65ο έτος.
Εκπαιδευτικοί γονείς ανήλικων τέκνων
Κατηγορία
Απαιτούμενα
για θεμελίωση
συντάξιμα έτη
Ετος
συμπλήρωσης
Απαιτούμενα
έτη για
συνταξιοδότηση
Οριο
ηλικίας
Μητέρες
ανηλίκων
25
Μέχρι
31/12/2010
25
50
Γονείς
ανηλίκων
γενικά
25
Από 1/1/2011
25
52
25
2012
25
55
25
2013
25
65
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ www.ethnos.gr

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΄12 ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τις τρίτεκνους, με το όριο ηλικίας να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ωστόσο αυτό το ειδικό καθεστώς ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του 2012, καθώς στη συνέχεια το όριο ηλικίας πάει στο 65o έτος.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως από το 2011 οι ειδικές ρυθμίσεις επεκτείνονται σε όλους τους άνδρες που έχουν τρία παιδιά. Μέχρι το τέλος του 2010 με το ευνοϊκό αυτό καθεστώς μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μόνο όσοι άνδρες ήταν χήροι ή ήταν διαζευγμένοι και είχαν την επιμέλεια των τέκνων.
Το έτος ασφάλισης αλλά και το όριο ηλικίας αυξάνονται σταδιακά και φέτος απαιτούνται 23 χρόνια και το 55o έτος. Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως για τις τρίτεκνες μητέρες που είχαν συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 την απαιτούμενη 20ετία, η συνταξιοδότηση γίνεται χωρίς όριο ηλικίας.
Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης και τα πλασματικά έτη, ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση ό,τι έχει αναφερθεί και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς οι πατέρες τριών παιδιών για τους οποίους το δικαίωμα γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, ακόμη κι αν έχουν αρκετά πάνω από 20 έτη, μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά για προσαύξηση σε κάθε περίπτωση. Σε αντίθεση, οι μητέρες που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα με 20ετία έως το τέλος του 2010 για να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έτη αυτά.
Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα προσμετράται τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.
 www.ethnos.gr

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ


Σε περίπτωση υποβολής σχετικής αίτησης παραίτησης ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τα παρακάτω δικαιολογητικά, τα οποία και αποδίδει στην αντίστοιχη Διεύθυνση (Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας) Εκπαίδευσης μαζί με την αίτηση παραίτησης και τις 2 υπεύθυνες δηλώσεις (φόρμες) συμπληρωμένες:

 

1. Πρόσφατο Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
2. Πιστοποιητικό τύπου Α' (μόνο για τους άντρες εφόσον επιθυμούν εξαγορά στρατιωτικής θητείας)
3. Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων)
4. Φωτοαντίγραφο Εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος ή άλλου αποδεικτικού μέσου, από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ.
5. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που επιθυμείτε να πιστώνεται η σύνταξή σας. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται ο IBAN (International Bank Account Number) μπορείτε να τον μάθετε από το υποκατάστημα της Τράπεζας, όπου ανοίξατε τον λογαριασμό σας.
6. ΑΜΚΑ
7. Βεβαίωση χρόνου άλλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ)
8. Αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης εξαγοράς πλασματικών ετών από το ΓΛΚ ή σχετική απόφαση εξαγοράς χρόνου (στρατού, τέκνων, σπουδών κ.λπ.).
Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός έχει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο ασφαλιστικό φορέα είναι καλό με την υποβολή της αίτησης να έχει ήδη καταμετρημένο με μια απλή βεβαίωση τον χρόνο αυτό.
Η σχετική βεβαίωση δεν προσμετράται για τον υπολογισμό του ποσού της διαδοχικής, αλλά η ύπαρξή της βοηθά στη συντόμευση της αναμονής, αφού τα ένσημα ή ο χρόνος ασφάλισης έχουν ήδη ανακεφαλαιωθεί μία φορά. Θα επανακαταμετρηθούν όμως κατά τη διαδικασία υπολογισμού του τμηματικού ποσού του Συμμετέχοντος Φορέα.
Μετά την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών η αρμόδια διεύθυνση θα καταρτίσει 4 φακέλους οι οποίοι και αποστέλλονται στους αντίστοιχους φορείς κύριας σύνταξης, επικουρικής, μερίσματος μετοχικού και εφάπαξ:
1. Γενικό Λογιστήριο Κράτους, Κάνιγγος 29, Τ.Κ. 106 82, Αθήνα
2. ΤΕΑΔΥ, Οθωνος 10, Τ.Κ. 10557, Αθήνα
3. ΜΤΠΥ, Λυκούργου 12, Τ.Κ. 10551, Αθήνα
4. ΤΠΔΥ, Σταδίου 31, Τ.Κ. 105 59, Αθήνα.www.ethnos.gr

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αυστηρό είναι πλέον το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή της αίτησης παραίτησης από όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη. Η πρώτη παραίτηση πρέπει να υποβληθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και αν στη συνέχεια δεν υπάρχει ανάκλησή της μέχρι 10 Αυγούστου θα... ανοίξει η πόρτα εξόδου.

Ετσι, ενώ το 2011 υπήρχε η δυνατότητα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τη 10η Αυγούστου και η υπαλληλική σχέση λυνόταν αυτοδικαίως με την πάροδο άπρακτου διμήνου (δηλαδή χωρίς να έχει εντός διμήνου υποβληθεί αίτηση ανάκλησης), για το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται πλέον δυνατότητα υποβολής των σχετικών παραιτήσεων μέχρι τη 10η Ιουλίου και η αντίστοιχη υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως με την πάροδο μηνός.
Κατά συνέπεια, όλοι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν το 2012 θα έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία μέχρι τις 10 Αυγούστου του έτους που διανύουμε.
Τι προβλέπεται
Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη προβλέπει ότι: «Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση αν παρέλθει άπρακτη προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της».

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Με επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζονται οι κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις των συντάξεων. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4024/2011 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2112-2015 μειώνεται:
α) κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών (παρ.1) και
β) κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, εκτός από ορισμένες κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι αναπηρίας.
Με το Ν. 4038/2012 εξαιρέθηκαν από τη μείωση συνταξιούχοι, οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του νόμου είχαν το δικαίωμα να λάβουν σύνταξη αναπηρίας αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με άλλες διατάξεις και όσοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αλλά η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση. Με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η αδικία που είχαν υποστεί αρχικά συνταξιούχοι που είχαν αποδεδειγμένα αναπηρία, αλλά προτίμησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος. Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής είχαν περιληφθεί στις μειώσεις, ενώ συνταξιούχοι με αναπηρίες με τις ίδιες παθήσεις και με τα ίδια ποσοστά είχαν εξαιρεθεί. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τους συνταξιούχους που τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας θα πιστοποιήσουν ότι είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πριν από την εφαρμογή του νόμου 27/10/11 για τις μειώσεις, θα επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν.
Στις περιπτώσεις που η αναπηρία επήλθε μετά από αυτή την ημερομηνία, οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά.
http://www.palo.gr

ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εντάχθηκαν από χθες οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ. Πρόκειται για τους κλάδους ασθένειας ΚΑΠ - ΔΕΗ (προσωπικό ΔΕΗ), ΤΑΠΑΕ - ΕΘΝΙΚΗ («Εθνική Ασφαλιστική»), ΤΑΠ - ΗΣΑΠ, ΤΑΠ - ΗΛΠΑΠ, ΤΑΠ - ΕΤΒΑ ΤΑΠ - ΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα), ΤΑΠ - ΟΤΕ και ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ (προσωπικό Πίστεως, Γενικής και American Express).
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται κατά κλάδο ως εξής:
Από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (ιατρική εξέταση, παρακλινικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή). Από τις υγειονομικές δομές του Οργανισμού (Μονάδες Υγείας πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), κρατικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας). Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και παρόχους υγείας (πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.eopyy.gov.gr και τηλεφωνικό κέντρο 184). Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι ΤΑΥΤΕΚΩ εξυπηρετούνται και από τα ιατρεία των επιμέρους τομέων του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Ειδικά για τη συνταγογράφηση και την προμήθεια φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ ισχύουν τα παρακάτω:

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ


Ξεκινά την 1η Ιουνίου η περικοπή στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χθες βγήκε και η σχετική εγκύκλιος. Η μείωση είναι 12% και αφορά στο ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, ενώ χαμηλότερες συντάξεις δεν επηρεάζονται.
Παράλληλα θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου σε οκτώ ισόποσες δόσεις (δηλαδή μέχρι και τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς).
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό (πριν από την αφαίρεση της κράτησης ασθενείας και του φόρου) της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ν. 3863/2010), της επιπλέον εισφοράς (ν. 3986/2011) και των μειώσεων του νόμου 4024/2011. Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και τη νέα μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Σε περίπτωση που στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται πάνω από μία κύριες συντάξεις, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα. Η μείωση γίνεται από τον φορέα (δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:
  • Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ (800 ευρώ) και του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (605 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή στα 105 ευρώ. Αρα η μείωση θα είναι 12,6 ευρώ και θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.
  • Συνταξιούχος του δημοσίου (1.200 ευρώ) και του ΙΚΑ- ΕΤΑμ (800 ευρώ). Η μείωση θα υπολογιστεί το ποσό του αθροίσματος των δύο συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή στα 700 ευρώ. Αρα η περικοπή θα είναι 84 ευρώ και θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του δημοσίου.
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν πάνω από έναν δικαιούχο, το ποσό που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μειώνεται κατά 12%. Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.
Από τις μειώσεις μεταξύ άλλων εξαιρούνται: οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, το θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, οι συνταξιούχοι που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και συγκεκριμένες άλλες ομάδες ασφαλισμένων.
http://www.ethnos.gr

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Στο τέλος του τριμήνου και όχι προκαταβολικά θα δίνεται από φέτος το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Στις αρχές Απριλίου πληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ στις 5 Ιουλίου αναμένεται να πληρωθεί το δεύτερο. Η βασική παροχή του Ταμείου προς τους συνταξιούχους στρατιωτικούς ξηράς και αστυνομικούς έχει, συν τοις άλλοις, υποστεί «κούρεμα» 25%, που επιβλήθηκε έναν χρόνο πριν και ίσχυσε αναδρομικά από την 1/1/2011.
Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση προοπτική για περαιτέρω μείωση, υποστηρίζουν στελέχη του Ταμείου, αν και το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) έχει επιφέρει σημαντική απομείωση των αποθεματικών του ΜΤΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Υπενθυμίζεται πως το 2010 το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες στην πληρωμή των μερισμάτων του, λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας. Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», το Ταμείο λύγισε οικονομικά υπό το βάρος μια «βιομηχανίας παραγωγής πλασματικών βαθμών».
Ενδεικτικό είναι πως πριν από το 2000 ο αριθμός των δικαιούχων που έπαιρνε μέρισμα αρχηγού ΓΕΣ και αρχηγού Αστυνομίας ήταν 763 άτομα, ενώ στα τέλη του 2010 είχαν φτάσει τους 2.760...
Ψαλίδισμα 10% από 1/1/2011 έχει υποστεί και ο Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), ο λογαριασμός δηλαδή που λειτουργεί επικουρικά αυξάνοντας το ποσό του εισπραττόμενου μερίσματος. Ο ΕΚΟΕΜΣ συνεχίζει να προκαταβάλλει τις δικές του παροχές, αν και τα στελέχη του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν την τακτική που εφαρμόζει πια το ΜΤΣ.
Παρ' όλα αυτά, γίνονται προσπάθειες από την παρούσα Διοίκηση του Ταμείου να απεμπλακούν οι πληρωμές του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, οι οποίες εκκρεμούσαν από τον Οκτώβριο του 2008. Πληρώθηκαν τα βοηθήματα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και ήδη έχουν αναρτηθεί τα πρωτόκολλα του Δεκεμβρίου, τα οποία αναμένεται να πληρωθούν εντός του επόμενου διμήνου.
ο βοήθημα θανάτου έχει αναπροσαρμοστεί από 15 σε 10 μερίσματα από τα τέλη Μαρτίου του 2011, ενώ το Ταμείο έχει αναστείλει τη χορήγηση δανείων, καθώς καλύφθηκε η «οροφή» του ποσού που είχε εγκριθεί από τη Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν το επόμενο διάστημα οι συνεπείς εργοδότες με μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Οι θετικές αυτές διατάξεις αφορούν εργοδότες που καταβάλλουν εγκαίρως μισθούς και εισφορές στις τράπεζες, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να «μεταφερθούν» σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.
Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν περαιτέρω ρυθμίσεις, με δεδομένο πως η τρόικα ζητεί επιτακτικά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ετσι, θα υπάρξουν πρόσθετες διατάξεις με στόχο νέα μείωση των εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στο ΙΚΑ προβλέπει μέχρι το τέλος του χρόνου μείωση των εισφορών μέχρι και 15% για όσους εργοδότες ανταποκρίνονται εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.

ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 15% ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Μπόνους θα έχουν οι εργοδότες που θα υποβάλλουν από 1ης Ιουνίου τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΙΚΑ στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, με νόμο που πέρασε από τη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την παροχή «έκπτωσης» στις ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεπείς εργοδότες.
Σε πρώτη φάση η έκπτωση εκτιμάται πως μπορεί να φτάνει το 5%, ενώ σε περίπτωση που το μέτρο συνδυαστεί και με την καθιέρωση της κάρτας εργασίας ανοίγει ο δρόμος για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 15%. Σημειώνεται πως και η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η αρχή θα γίνει αφού πρώτα εφαρμοστεί για ένα τετράμηνο το μέτρο της υποχρεωτικής καταβολής μισθών και εισφορών. Δηλαδή, τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ανά τέσσερις μήνες θα υπάρχει η δυνατότητα να συντάσσεται έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στην περίπτωση αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις προϋπολογιζόμενες, μπορεί να παρέχεται έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η έκπτωση θα παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Το ποσοστό της έκπτωσης θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και μπορεί να φτάνει, όπως είχε διαφανεί από την πρώτη διαμόρφωση της εν λόγω διάταξης, το 5%, ίσως και παραπάνω.

ΟΑΕΕ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τη δυνατότητα να «μεταφερθούν» σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και να μειώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η σχετική ρύθμιση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη περιλαμβάνεται σε νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.
Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι είτε ενήμεροι επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και δεν έχουν άλλες οφειλές είτε βρίσκονται σε ρύθμιση την οποία τηρούν κανονικά.
Η κατάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία μπορεί να γίνει κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου και αφορά είτε την αμέσως κατώτερη κατηγορία είτε τη δεύτερη κατώτερη. Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να παραμείνει σε αυτήν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, με ημερομηνία έναρξης το αμέσως επόμενο της έναρξης δίμηνο.
Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς η ασφάλιση σε κατώτερη κατηγορία είναι σε ισχύ για όσο διάστημα ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει απαρέγκλιτα τις τρέχουσες εισφορές ή τηρεί και τη ρύθμιση στην οποία είχε ενταχθεί.
Δηλαδή, αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος ή εάν δεν είναι συνεπής στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών χάνει την εν λόγω δυνατότητα και άμεσα επανέρχεται στην πριν από την αίτησή του κατηγορία.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΤΟΝ ΜΑΙΟ

Νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα τεθούν σε ισχύ τον Μάιο, ενώ σε οκτώ ισόποσες δόσεις θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου.
Οι μειώσεις προβλέπονται στον νόμο 4051/2012 και πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη περικοπή που επιβάλλεται στις υψηλές συντάξεις τον τελευταίο χρόνο.
Χαμένοι από τη νέα μείωση είναι όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, αλλά και οι ναυτικοί ανεξαρτήτως του ποσού της σύνταξης. Στην επικουρική ασφάλιση οι περικοπές είναι τριών «ταχυτήτων» και αφορούν ποσά συντάξεων άνω των 200 ευρώ.
380.000 άτομα
Από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ επηρεάζονται 380.000 συνταξιούχοι (ποσοστό 13,6%), που κυρίως προέρχονται από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μείωση θα έχει το 76,5 % των συνταξιούχων της ΔΕΗ, το 69,92% των συνταξιούχων του ΟΤΕ και το 42,01% των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Πάντως οι περικοπές στις συντάξεις δεν αναμένεται να σταματήσουν, καθώς τα Ταμεία βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω οικονομικής κρίσης. Σε περίπτωση που δεν αντιστραφεί η κατάσταση θα υπάρξουν και νέες μειώσεις, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί τον Ιούνιο, οπότε η τρόικα θα «επισκεφθεί» εκ νέου τη χώρα.

Ψαλίδι τριών ταχυτήτων στις επικουρικές
Τριών «ταχυτήτων» είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ. Το ποσοστό της περικοπής διαμορφώνεται ως εξής:
Στο 10% για συντάξεις έως 250 ευρώ. Προσοχή, καθώς το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 200 ευρώ.
Στο 15% για συντάξεις από 250,01 έως 300 ευρώ. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 225 ευρώ.
Στο 20% για συντάξεις άνω των 300,01 ευρώ. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 255 ευρώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ