ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Οι χαμένοι από την αύξηση των ορίων για 15ετία

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή σύνταξης είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης και του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.

Oσοι έχουν λιγότερες ημέρες εργασίας δεν δικαιούνται σύνταξη, εκτός αν υπαχθούν στις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως όσοι έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης δεν δικαιούνται επιστροφή των εισφορών, που έχουν καταβάλει στα ταμεία. Αρα αν δεν συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης -δηλαδή 4.500 ημέρες ασφάλισης που αντιστοιχούν σε 15ετία- πρακτικά «χάνουν» τα ένσημα που έχουν κολλήσει.
Μεγάλοι χαμένοι από τον νέο γύρο αλλαγών στο ασφαλιστικό είναι όσοι δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς με τον τελευταίο νόμο αυξάνονται από δύο έως και πέντε έτη τα όρια ηλικίας. Ετσι από φέτος καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 67 ετών, ενώ όπου προβλέπεται μειωμένη αυτή δίνεται σε ηλικία 62 ετών.
Από την αύξηση του ορίου ηλικίας κυρίως επηρεάζονται οι άνδρες που βρίσκονταν κοντά στην ηλικία λήψης σύνταξης, δηλαδή όσοι απείχαν ελάχιστα από τη συμπλήρωση των 65 ετών. Ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν οι γυναίκες που βρίσκονταν κοντά στη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους με το οποίο και θα κατοχύρωναν το όριο για τη λήψη πλήρους σύνταξης σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά ισχύοντα των 67 ετών.

Αντίστοιχα για τη μειωμένη σύνταξη πλήγμα δέχτηκαν οι γυναίκες ασφαλισμένες που βρίσκονταν κοντά στη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους και που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέσα στο 2013 για να αποφύγουν τις νέες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό.
Να υπενθυμίσουμε εδώ πως στην περίπτωση των 4.500 ημερών ασφάλισης η θεμελίωση δεν συντελείται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου αλλά και του κατά περίπτωση ηλικιακού ορίου αθροιστικά.
Δείτε  αναλυτικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όσους θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 4.500 ημέρες εργασίας.


Επιπλέον έως πέντε χρόνια για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ
Από δύο μέχρι και πέντε «επιπλέον» χρόνια θα πρέπει να περιμένουν οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας για να πάρουν σύνταξη με 4.500 ημέρες ασφάλισης. Το όριο ηλικίας -για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς- πάει στο 67ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 62ο για μειωμένη.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
  • Αντρες ασφαλισμένοι. Μέχρι το τέλος του 2012 σύνταξη καταβαλλόταν σε ηλικία 65 ετών με 4.500 ημέρες ασφάλισης. Φέτος όπως ήδη αναφέρθηκε απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους.
Μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται φέτος σε ηλικία 62 ετών (πέρσι το όριο ήταν στο 60ό έτος). Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν πραγματοποιήσει 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης.
  • Γυναίκες ασφαλισμένες. Τα πέντε έτη φτάνει η αύξηση του ορίου ηλικίας. Σημειώνεται πως οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται πλήρη σύνταξη με βάση τα όρια ηλικίας που ισχύουν τη χρονιά συμπλήρωσης του 60ού έτους.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: γυναίκα με 4.500 ημέρες ασφάλισης που συμπλήρωσε πέρσι το 60ό έτος της ηλικίας μπορεί να υποβάλει αίτηση για πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών.
Για τη μειωμένη σύνταξη οι γυναίκες μπορούν να αποχωρήσουν με βάση τα όρια ηλικίας που ισχύουν κατά τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Αναγκαία προϋπόθεση για τη μειωμένη σύνταξη είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.
Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 διατηρούν ως προς τη λήψη πλήρους σύνταξης το 60ό έτος. Βέβαια πρέπει μέχρι το 2010 να είχαν τουλάχιστον το 55ο έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 100 τουλάχιστον ανά έτος την τελευταία πενταετία
  • Αντρες με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι 1.000 ημέρες να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 έτη πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση πηγαίνει φέτος στο 62ο έτος.
  • Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι 1.000 ημέρες να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 έτη πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξη με βάση το όριο ηλικίας, που ισχύει κατά τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών εργασίας. Για παράδειγμα πέρσι το όριο ήταν στο 57ο έτος, αλλά φέτος διαμορφώνεται στο 62ο έτος.

Τι ισχύει για τον ΟΑΕΕ
Σύνταξη στα 67 δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θεμελιώνουν δικαίωμα με 4.500 ημέρες εργασίας (δηλαδή με 15ετία) μετά την 1η Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 το όριο συνταξιοδότησης διατηρείται στο 65ο έτος.
Και στην περίπτωση αυτή η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας.

 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ