ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ποια πλασματικά οδηγούν στη θεμελίωση

«Εκπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των πλασματικών ετών (νόμοι 3863/2010 και 2996/2011).

 Στην περίπτωση των 4.500 ημερών ασφάλισης η θεμελίωση δεν συντελείται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου, αλλά και του σχετικού ηλικιακού ορίου αθροιστικά.

 

Ετσι ο ασφαλισμένος που απλώς έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες δεν κατοχυρώνει δικαίωμα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Για να αποχωρήσει με τις ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη (55ο έτος για τις γυναίκες). Για την πλήρη σύνταξη το όριο είναι στο 60ό έτος για τις γυναίκες ή το 65ο για τους άνδρες.
Με βάση αυτό το δεδομένο κρίνεται και η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών από όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις (ηλικιακές και χρόνου ασφάλισης) ώστε να δύνανται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ετσι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη του νόμου του 2010 για να θεμελιώσουν δικαίωμα εντός του 2012 οι άνδρες ασφαλισμένοι. Μέχρι πέρυσι δεν είχε επέλθει αλλαγή στο όριο ηλικίας τους και επομένως δεν απέκτησαν ποτέ το εν λόγω δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν μόνο τη στρατιωτική τους θητεία και να κάνουν χρήση του χρόνου ανεργίας και ασθενείας που έχουν επιδοτηθεί την τελευταία 10ετία.

Αντίστοιχα δεν μπορούν να εξαγοράσουν τα «καινούργια» πλασματικά έτη οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 το 60ό έτος της ηλικίας τους, καθώς δεν αυξάνεται το ηλικιακό όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Οι ασφαλισμένες που είχαν συμπληρώσει τα 60 το 2010 έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμά τους για πλήρη σύνταξη κι έτσι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών για να φτάσουν τα 4.500 ένσημα που είναι απαραίτητα για τη λήψη σύνταξης.
Ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους χρόνους που επιτρεπόταν με τον 2084/1992, δηλαδή τον χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας, ασθενείας εντός της 10ετίας και κύησης-λοχείας.
Σε εξαγορά πλασματικών ετών δεν μπορούν να προβούν και οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος -όριο λήψης μειωμένης σύνταξης- μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 εφόσον επιθυμούν να λάβουν πλήρη σύνταξη. Πρέπει να συμπληρώσουν τον χρόνο ασφάλισης με πραγματική απασχόληση ή αυτασφάλιση ή με τους αναφερόμενους παραπάνω χρόνους.
 www.ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ