ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Λίστα στο ΙΚΑ με 150.000 υποψήφιους συνταξιούχους

Σε 150.000 υπολογίζονται τα αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη, που αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα στο ΙΚΑ. Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο σε ένα υποκατάστημα -αυτό που βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου- έχουν συγκεντρωθεί 28.659 αιτήσεις για σύνταξη!

Ο χρόνος της αναμονής για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης εξαρτάται άμεσα και από το υποκατάστημα στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η υπομονή των υποψήφιων συνταξιούχων. Με βάση τις εκτιμήσεις, η αναμονή φτάνει κατά μέσο όρο τον έναν χρόνο όταν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ και τα δύο χρόνια στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων  ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης συγκαλεί σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων. Βασική φιλοσοφία των αλλαγών είναι η «αποκέντρωση» των υπηρεσιών, κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να ρίξει στο μισό τον χρόνο της αναμονής των υποψήφιων συνταξιούχων.
Με βάση το σχέδιο που θα συζητηθεί  αναμένεται να διπλασιαστούν τα κέντρα απονομής συντάξεων, που σήμερα είναι 39 σε όλη χώρα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο απονομής ανά νομό, ενώ στην Αττική θα λειτουργούν 15 με 20 κέντρα.
 Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η... ταξιδιωτική περιπέτεια των εγγράφων, που μεταφέρονται από νομό σε νομό για να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ στη Νικηφόρου έρχονται όχι μόνο αιτήσεις από την Αττική αλλά ακόμα και από τον νομό Κορινθίας!
Με τις νέες ρυθμίσεις σε κάθε νομό λειτουργεί ειδικό κέντρο απονομής συντάξεων, ώστε να εκδίδονται με διαδικασίες - εξπρές οι σχετικές αποφάσεις. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας με μεγάλη επιτυχία.

 Για παράδειγμα στο κέντρο απονομής συντάξεων της Πάτρας πήγαιναν στο παρελθόν αιτήσεις από την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά με τον χρόνο αναμονής να φτάνει τους 18 μήνες. Τώρα ο αριθμός των κέντρων απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί (π.χ. λειτουργούν στην Ηλεία και στο Αίγιο), με αποτέλεσμα οι σχετικές αποφάσεις να βγαίνουν μέσα στους πρώτους επτά μήνες.
Σημειώνεται πως υπάρχουν υποκαταστήματα του ΙΚΑ που βγάζουν τις συντάξεις σε σύντομο χρόνο, καθώς δεν υπάρχει συνωστισμός αιτήσεων από άλλες περιοχές. Για παράδειγμα για την έκδοση της απόφασης (αν δεν υπάρξει εμπλοκή με άλλο ταμείο) στην Καλαμάτα ο χρόνος αναμονής είναι 2 μήνες, στην Ηλιούπολη 3 μήνες και στην Τρίπολη 5 μήνες.
Τρεις ακόμα πρωτοβουλίες του ΙΚΑ έχουν ως στόχο την επίσπευση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων:
Εχει ζητηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τα αιτήματα συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων εφόσον υπάρχουν ένσημα και στο ΙΚΑ. Σήμερα μπορεί το αίτημα να υποβληθεί στο Γενικό Λογιστήριο αλλά να υποβληθεί το ερώτημα προς το ΙΚΑ όταν εξεταστεί ο φάκελος (δηλαδή μετά από μήνες). Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα ενημερώνεται άμεσα στο ΙΚΑ και θα υπάρξει επίσπευση των συνταξιοδοτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυξάνονται τα υποκαταστήματα που χορηγούν προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις. Η σχετική βεβαίωση δίνεται έως και δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, ώστε οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να έχουν μια σαφή εικόνα της ασφαλιστικής τους ιστορίας. Πλέον η σχετική βεβαίωση εκδίδεται από τα 38 υποκαταστήματα απονομής συντάξεως, την υποδιεύθυνση ανακεφαλαίωσης του περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ και τα τοπικά υποκαταστήματα.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ