ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Λύση στις καθυστερήσεις η προσωρινή σύνταξη

Οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους δίνει η χορήγηση προσωρινής σύνταξης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το μέτρο της προσωρινής σύνταξης οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν έως και το 80% του τελικού ποσού ακόμα και μέσα σε έναν μήνα.

Στόχος του μέτρου είναι να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στα ασφαλιστικά ταμεία όσον αφορά στην έκδοση της τελικής απόφασης. Σήμερα μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, που μπορεί να περιμένουν έως και δύο έτη για να χορηγηθεί το τελικό ποσό της σύνταξης.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το μέτρο της προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια με επιτυχία στα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα είναι η σειρά του Δημοσίου -και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- να εφαρμόσει ανάλογη ρύθμιση.
Σημειώνεται πως με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας δίνεται λύση και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, που περιμένουν για μήνες να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας). Για έξι μήνες - μέχρι να επανεξεταστούν- θα παίρνουν κανονικά τη συνταξή τους. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης παρουσιάζονται δίπλα.
Προκαταβολή 80% στον ιδιωτικό τομέα
Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και αποτελεί ονομαστικά το 80% περίπου της παροχής από τον κύριο φορέα. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τα στοιχεία που έχει άμεσα προσβάσιμα και μηχανογραφημένα ο φορέας σε συνδυασμό με την υπεύθυνη δήλωση του αιτούμενου.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης το ποσό της προσωρινής δεν αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί σε όλα τα ταμεία αλλά μόνο στον τελευταίο φορέα. Γι' αυτό και πολλές φορές είναι μόνο το κατώτατο όριο σύνταξης που το Ταμείο αποδίδει (περίπου στα 450 ευρώ).
Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης τα καταβληθέντα ποσά προσωρινής σύνταξης συμψηφίζονται με τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν βάσει του τελικού ποσού σύνταξης. Ετσι με την οριστική απόφαση ο ασφαλισμένος λαμβάνει αναδρομικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα ποσά που έχει λάβει μέχρι σήμερα και σε όσα κανονικά θα ελάμβανε.Αντίθετα, προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται:

  • Οταν ο ασφαλισμένος δηλώνει γραπτώς κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή της.
  • Οταν δεν πληρούνται οι κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Οταν υπάρχει χρόνος εξωτερικού.
  • Οταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη.
  • Οταν δεν έχει διακοπεί η εργασία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
  • Οταν υπάρχουν προς τον φορέα οφειλές που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ποσά.
  • Οταν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οταν επομένως για τη θεμελίωση ή τη συμπλήρωση προϋποθέσεων απαιτείται η εξαγορά πλασματικών χρόνων τότε δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη. Αντίθετα, προσωρινή χορηγείται όταν έχει ζητηθεί η αναγνώριση και έχει γίνει η εξόφληση και η έκδοση της σχετικής απόφασης για την εξαγορά και μετά υποβάλλεται η αίτηση για την έκδοση προσωρινής σύνταξης.
Σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο του ΙΚΑ είναι δυνατόν να εκδίδεται απόφαση προσωρινής σύνταξης στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων.
Αυτό σημαίνει ότι πριν από την αίτηση συνταξιοδό-τησης θα πρέπει να έχει υποβληθεί η αίτηση στα αρμόδια τμήματα για την εξαγορά των πλασματικών και να έχει εκδοθεί σχετική απόφαση. Η εξόφληση της οφειλής από την προσωρινή δεν θα γίνεται εφάπαξ αλλά με παρακράτηση από τη μηνιαία σύνταξη.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ