ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1993- Ποιοι αποφεύγουν τη συνταξιοδότηση στα 67

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης

Ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει για πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Για τους «νέους» ασφαλισμένους ισχύουν ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα ταμεία και το Δημόσιο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ κοινές ρυθμίσεις ισχύουν και για τις συντάξεις.
Οι πόρτες εξόδου για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων ανοίγουν σε ηλικία 67 ετών, ωστόσο υπάρχουν «παράθυρα» για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ χάνονται από φέτος οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, «τα όρια ηλικίας για τους νέους ασφαλισμένους είναι ενιαία ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο είναι ενταγμένοι. Ετσι είναι κοινά τα όρια εξόδου τόσο για τους μισθωτούς εργαζόμενους όσο και για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιστήμονες».
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μειωμένη σύνταξη στα 62 ή πλήρη στα 67 από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για όσους είχαν συμπληρώσει τη 15ετία μέχρι 31η Δεκεμβρίου 1992 αλλά και το 60ο έτος της ηλικίας τους ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Ειδικότερα το όριο για τη μειωμένη σύνταξη διαμορφώνεται στο 60ο έτος και για πλήρη στο 65ο έτος.
Στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης, εξακολουθεί να ισχύει και μετά η ειδική πρόσθετη προϋπόθεση των 750 ημερών ασφάλισης τουλάχιστον, την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Την «έξοδο» στα 67 μπορούν να αποφύγουν και όσοι συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης και οι οποίοι δικαιούνται σύνταξη στα 62. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη συμπλήρωση της 40ετίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικά έτη, όπως ο στρατός, οι σπουδές, ο χρόνος ανεργίας και ασθένειας αλλά και χρόνος για τα παιδιά.
Ετσι οι «νέοι» ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν σύνταξη στα 62 με 33 πραγματικά έτη ασφάλισης αλλά και 7 πλασματικά (ώστε συνολικά να φτάσουν τα 40 χρόνια). Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη είναι πλήρης και δεν επιβάλλεται καμιά ποινή μείωσης.
Διπλά κερδισμένοι στην εν λόγω κατηγορία είναι οι νέοι ασφαλισμένοι με φορέα το Δημόσιο, οι οποίοι μπορούν να εξαγοράσουν έως και 12 πλασματικά έτη για να φτάσουν την 40ετία. Ειδικότερα μπορούν να εξαγοράσουν έως και 7 πλασματικά έτη από διάφορες πηγές (π.χ. στρατός, σπουδές) και έως 5 «έξτρα» έτη για τα παιδιά (ένα χρόνο για το πρώτο παιδί, δύο έτη για το δεύτερο παιδί και άλλο δύο έτη για το τρίτο παιδί).

Τα βαρέα
Ευνοϊκότερες διατάξεις ισχύουν για τους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι οποίοι ωστόσο από φέτος βλέπουν το όριο ηλικίας να αυξάνεται κατά μία διετία. Ετσι η «έξοδος» γίνεται στα 62, ενώ επιπρόσθετα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 3.375 σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Για παράδειγμα εργαζόμενος που συμπληρώνει 4.500 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης (εκ των οποίων οι 3375 σε βαρέα και ανθυγιεινά) και το 60ο έτος έως 31 Δεκεμβρίου 2012 δικαιούται πλήρους σύνταξης.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που συμπληρώνει το 60ο έτος μετά την 1η Ιανουαρίου το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 2 έτη και ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα ανοίξει την πόρτα εξόδου σε ηλικία 62 ετών.
Εκτός των βαρέων υπάρχουν και ορισμένες ειδικότητες που συνταξιοδοτούνται σε χαμηλότερο όριο ηλικίας (στα 60 μέχρι το τέλος του 2012 και στα 62 από φέτος).
Οι ειδικότητες αυτές είναι οι ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, μουσικού θεάτρου και θεάτρου πρόζας, μουσικοί εγχόρδων, κρουστών και πνευστών οργάνων, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου, υποβολείς, προσωπικό σκηνής, χορευτές, προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ, οικοδόμοι, προσωπικό αεροπορικών εταιρειών, πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών που εκτελούν πτητικές εργασίες κ.α. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο από τις 4.500 ημέρες οι 3.375 να έχουν διανυθεί στην εν λόγω ειδικότητα.
Τέλος ειδική κατηγορία είναι τα λεγόμενα «υπερβαρέα» που αφορούν εργαζόμενους στις υπόγειες στοές μεταλλείων -λιγνιτωρυχείων και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 50 με μειωμένη σύνταξη και τα 55 με πλήρη μέχρι το τέλος του 2012.
Από την 1η Ιανουαρίου 2013 το όριο ηλικίας τους αυξάνεται στα 52 και τα 57 αντίστοιχα. Και στην εν λόγω περίπτωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 3.375 ημέρες σε υπόγειες στοές.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ