ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΩΝ- Εξαγορά έως και 5 έτη στα ασφαλιστικά ταμεία

Mέχρι και πέντε πλασματικά έτη για τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν από τα Ταμεία οι ασφαλισμένοι για να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη.

Ο χρόνος πλέον μπορεί να αναγνωριστεί και από τους δύο γονείς, ενώ το τίμημα είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
Με βάση τη νομοθεσία ο χρόνος που εξαγοράζεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ασφάλισης (ένα έτος) για το πρώτο παιδί, σε 600 ημέρες (δύο έτη) για το δεύτερο παιδί και σε άλλες 600 ημέρες για το τρίτο παιδί. Δηλαδή ο ανώτατος χρόνος που μπορεί κάποιος να εξαγοράσει από τα παιδιά φτάνει τα 5 έτη (1.500 ημέρες) εάν είναι τρίτεκνος
Οι αλλαγές
Σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπε ο Νόμος 3655/2008 και με βάση τα οποία η αναγνώριση του εν λόγω χρόνου γινόταν μόνο από τις μητέρες και ήταν δωρεάν, ενώ αφορούσε τέκνα γεννηθέντα μετά το 2000, πλέον το καθεστώς αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου των τέκνων αφορά όλους τους ασφαλισμένους και ρυθμίστηκε αναλυτικά με τον Ν. 3996/2011, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης.
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  • Το δικαίωμα αναγνώρισης με εξαγορά του πλασματικού χρόνου των παιδιών το έχει πλέον και ο πατέρας χωρίς προηγούμενη εκχώρησή του από τη μητέρα (δεν απαιτείται πρώτα να το αποποιηθεί).
  • Η εξαγορά μπορεί να γίνει και από τους δύο γονείς και όχι μόνο από τον έναν, όπως και η χρήση του χρόνου για θεμελίωση.
  • Εξαγορά μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης (ή και υιοθεσίας) του τέκνου και δεν απαιτείται τα τέκνα να είναι ανήλικα.
  • Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης στις περιπτώσεις που το δικαίωμα θεμελιώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Οσοι επιθυμούν να κατοχυρώσουν με τα όρια και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν το 2011, μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 4 έτη. Το 2012 τα πλασματικά έτη φτάνουν τα 5, φέτος είναι 6 και από το 2014 θα αναγνωρίζονται συνολικά 7 χρόνια.

Η θεμελίωση μπορεί να γίνει αναδρομικά. Δηλαδή αρκεί το άθροισμα του χρόνου ασφάλισης και των πλασματικών να είναι ίσο με όσο χρόνο απαιτείται για το έτος θεμελίωσης, όχι υποχρεωτικά να υπάρχει ο εν λόγω χρόνος στο συγκεκριμένο σημείο. Αντίστοιχα η αίτηση για την εξαγορά μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ακόμη και με τη συνταξιοδότηση.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις:
  • Των μητέρων και χήρων πατέρων ανηλίκων τέκνων (5.500 ημέρες εργασίας).
  • Των γονέων αναπήρων τέκνων καθώς και των συζύγων και αδελφών αναπήρων (7.500 ημέρες εργασίας).
  • Των ελάχιστων ημερών ασφάλισης στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (4.500 ημέρες, από τις οποίες 3.600 στα βαρέα).
Το κόστος της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου για τα τέκνα είναι 168 ευρώ για κάθε αιτούμενο αναγνώρισης μήνα. Η εξαγορά μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 15% ή με δόσεις όσοι οι μήνες που ζητούνται προς εξαγορά. Τέλος, είναι δυνατή και η παρακράτηση από τη σύνταξη μέχρι 1/4 του συνολικού ποσού της σύνταξης.
Οι μητέρες ασφαλισμένες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον πλασματικό χρόνο κύησης και λοχείας. Ο εν λόγω χρόνος είναι επιδοτούμενος και δεν αφορά χρόνο άδειας μετά αποδοχών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 75 ημέρες ασφάλισης για ένα παιδί ή 120 για δύο και έχει καταβληθεί επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Η χρήση του χρόνου αυτού γίνεται δωρεάν και συνυπολογίζεται με προσκόμιση βεβαίωσης με την αίτηση συνταξιοδότησης. Δεν χρησιμοποιείται για προσαύξηση της σύνταξης παρά μόνο για θεμελίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ