ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΔΩΔΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Δώδεκα αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλάζουν το «τοπίο» από 1ης Ιανουαρίου 2014 σε όρια ηλικίας, συντάξεις και εφάπαξ.

Από τις προωθούμενες ρυθμίσεις εκτιμάται πως επηρεάζονται 600.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.
Σημειώνεται πως οι αλλαγές αυτές προβλέπονται σε μία σειρά νόμων (3865/2010, 3996/2011 και 4093/2012 κ.α.), που έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται σε δόσεις. Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που μέχρι και το τέλος του 2014 θα παρουσιάσει προτάσεις για μία σειρά «καυτών» θεμάτων.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που θα «τρέξουν» τη νέα χρονιά είναι οι εξής:
1. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος.
Το τελικό ποσό θα καθορίζεται από μία σειρά παράγοντες, όπως είναι η περιουσία του ταμείου, τα έσοδα από εισφορές ακόμα και το κύμα φυγής τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις στο καταβαλλόμενο ποσό (που εκτιμάται πως κατά μέσο όρο θα είναι 20%), ενώ οι πρώτοι που αναμένεται να επηρεαστούν θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
2. Εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.
Αυτό πρακτικά οδηγεί σε νέες μειώσεις σε όσους φορείς έχουν ελλείμματα.
Για τον σκοπό αυτό μπορεί να γίνονται ακόμα και ανά τρίμηνο μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων. Με βάση τις μελέτες θα αποφασίζονται και οι παρεμβάσεις στα ελλειμματικά ταμεία.
Σημειώνεται πως στα επικουρικά ταμεία θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί», όπου θα υπάρχει αναλυτικά η ασφαλιστική ιστορία του κάθε εργαζόμενου.
3. Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών.
Η παροχή του διακόπτεται σε όσους συνταξιούχους το λαμβάνουν σήμερα αλλά δεν έχουν συμπληρωμένο το 65ο έτος της ηλικίας τους.
4. Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η προϋπόθεση ισχύει τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.
Εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά τη θεμελίωση η προϋπόθεση που προβλέπει ότι από τις 10.500 ημέρες ασφάλισης οι 7.500 τουλάχιστον πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα βαρέα. Ετσι ο ασφαλισμένος που το 2014 θα συμπληρώσει 10.500 ημέρες εκ των οποίων 7.500 ημέρες στα βαρέα θα συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας που θα ισχύει τότε. Δηλαδή με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών και με πλήρη σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι εάν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει νωρίτερα τις εν λόγω προϋποθέσεις, έχει θεμελιώσει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ίσχυε τη στιγμή συμπλήρωσης. Για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι. Ωστόσο για τα 7.500 βαρέα ένσημα δεν μπορεί να γίνει εξαγορά.

5. Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης.
Την επόμενη χρονιά θα απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη σύνταξη και του 60ου έτους και 6 μηνών για μειωμένη. Για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ' έτος την τελευταία 5ετία.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος που συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης.
6. Αύξηση ορίου ηλικίας ασφαλισμένων αεροπορικών επιχειρήσεων.
Οι ρυθμίσεις αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των β.δ. 7/65, β.δ. 649/68 και του άρθρου 19, του ν.2703/99. Δηλαδή τα εν λόγω όρια αφορούν το ιπτάμενο προσωπικό, το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και το προσωπικό της Olympic Catering.
Συγκεκριμένα, από 1ης Ιανουαρίου 2014 ορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας για χορήγηση πλήρους σύνταξης και το 57ο για μειωμένη.
Επισημαίνεται ότι όπου από τις διατάξεις των β.δ. 7/65 και 649/68 και του άρθρου 19, του ν.2703/99, προβλέπεται συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, από 1ης Ιανουαρίου 2014 καθορίζεται το 62ο έτος.
7. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. και αύξηση κατά 2,5% της εισφοράς για τον Κλάδο Υγείας.
Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97 όσοι από τους ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α. συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2014 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2013.
Πρόκειται για τη μείωση της βασικής σύνταξης που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Εκείνοι επομένως που συνταξιοδοτήθηκαν το 2014 θα λάβουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 48% Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.
8. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών.
Σύμφωνα με το αρ. 1 παρ 1 του Ν. 3029/02 για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών προβλέπεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή.
Είναι απαραίτητο να επισημανθούν τα ακόλουθα.
Η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει το 2014 τα απαραίτητα 35 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτείται μέσα στο 2014 και εφόσον όλος ο χρόνος έχει διανυθεί στο Δημόσιο, τα 28 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 7 χρόνια με 73%.
Τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 αλλά και τα έτη ασφάλισης που συμπληρώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κι έπειτα υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011.
Για κανένα εργαζόμενο δεν προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Απλά για κάθε επιπλέον χρόνο αντί να πάρει 32 ευρώ περίπου επιπλέον σύνταξη, θα πάρει με βάση τη συγκεκριμένη αλλαγή 29 περίπου ευρώ παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση κριτήριο ή λόγο να συνταξιοδοτηθεί ο εργαζόμενος νωρίτερα.
9. Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας ενστόλων.
Με βάση τις αλλαγές που επέφερε ο ν. 3865/2010 στα όρια ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που απαιτούνταν για τη συνταξιοδότηση των μελών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων από την 1η Ιανουαρίου 2011 κι έπειτα, τα μέλη των εν λόγω υπηρεσιών μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών και 6 μηνών συντάξιμου χρόνου ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι τρίτεκνοι ένστολοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους λοιπούς συναδέλφους τους καθώς λήγει το ειδικό καθεστώς των τριτέκνων για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα. Ετσι όσοι και όσες (γονείς 3 και άνω τέκνων) συμπληρώνουν την 20ετία από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, για τη θεμελίωση του δικαιώματός τους θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.
10. Αύξηση του συνολικού χρόνου εξαγοράς πλασματικών ετών των νόμων 3863/2010, 3996/2011 και 3865/2010.
Από τη νέα χρονιά μπορούν να αναγνωριστούν επτά πλασματικά έτη για την ταχύτερη συνταξιοδότηση. Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ όσοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα φέτος μπορούν να αναγνωρίσουν έξι έτη.
Στα πλασματικά που αναγνωρίζονται είναι οι σπουδές, ο στρατός, η γονική άδεια ανατροφής, η επιδότηση ασθενείας, η τακτική ανεργία ΟΑΕΔ, η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών, τα κενά ασφάλισης, ο χρόνος κύησης και λοχείας, ο χρόνος απεργίας, ο πλασματικός χρόνος μητέρων, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος έναρξης πριν την εγγραφή στον ΟΑΕΕ.
Διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο, όπου μπορούν να εξαγοραστούν μόνο οι πλασματικοί χρόνοι των τέκνων, του στρατού και των σπουδών. Από στρατό και σπουδές το όριο από την 1η Ιανουαρίου 2014 είναι και εδώ 7 έτη. Ωστόσο ο χρόνος των τέκνων (και μέχρι 5 χρόνια) προσμετράται ξεχωριστά κι έτσι το ανώτατο όριο των ετών που μπορούν να εξαγοραστούν είναι 12 έτη.
11. Σταματά η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης του ν. 2084/ 1992 για αναδρομική θεμελίωση με τις διατάξεις του 2010.
Η εν λόγω προθεσμία δεν αφορά τους ασφαλισμένους του Δημοσίου αλλά μόνο εκείνους που υπάγονται στην ασφάλιση των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.ά.).
Πλαφόν 2% στο ποσοστό προσαύξησης
12. Περιορισμός στο ποσοστό προσαύξησης της σύνταξης στο 2% για κάθε επιπλέον έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, το ετήσιο ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε έτος ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% των συντάξιμων αποδοχών ή των ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως αυτές ισχύουν.
Ετσι η προσαύξηση που κερδίζει ο ασφαλισμένος για τον επιπλέον χρόνο που διανύει στην ασφάλιση του φορέα δεν μπορεί να υπερβεί το 2% της βάσης υπολογισμού σύνταξης που σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι συντάξιμες αποδοχές και σε άλλες περιπτώσεις (ΟΑΕΕ) οι ασφαλιστικές κατηγορίες.
Για παράδειγμα στον ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ που το ποσοστό προσαύξησης, με τη συνήθη κατηγορία που είναι η Η, φτάνει το 3%, τούτο περιορίζεται στο 2% κι έτσι συρρικνώνεται και η προσαύξηση στη σύνταξη. Αντί επομένως για 42 ευρώ που θα ήταν η προσαύξηση η τελική θα είναι στα 28 ευρώ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
IKA - ΜΕ 7.500 ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ
ΕΤΟΣΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΛΗΡΗΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2011
10.500*
55 και 9 μήνες
53 και 9 μήνες
2012
10.500
56 και 6 μήνες
54 και 6 μήνες
2013
10.500
60 και 9 μήνες
58 και 9 μήνες
2014
10.500
61 και 6 μήνες
59 και 6 μήνες
ΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΕΤΟΣΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΗΡΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2011
10.400
58
56
2012
10.800
59
57
2013
12.000
62
60
2014
12.000
62
60 και 6 μήνες



http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ