ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Νέο τοπίο από το 2014 στις συντάξεις

Νέο γύρο αλλαγών στις κύριες συντάξεις -με καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών- ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με τις αλλαγές να αποφασίζονται φέτος και να υλοποιούνται το 2014.

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και οι ενοποιήσεις στα επικουρικά ταμεία, ενώ την επόμενη χρονιά αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.
Η μεγάλη τομή στο Aσφαλιστικό αφορά τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για εισφορές και συντάξεις σε όλα τα Tαμεία, με ταυτόχρονη κατάργηση των επιμέρους κλάδων ασφάλισης.
Για τον σκοπό αυτό συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα Ταμεία, με στόχο οι αλλαγές να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι νέες παρεμβάσεις θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο όσους καλύπτονται από «ευγενή» ταμεία, που σήμερα χορηγούν υψηλότερες συντάξεις από τους άλλους φορείς. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και των ανεξάρτητα απασχολουμένων, ενώ ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως οι μειώσεις μπορεί να φτάνουν το 20% με 30%.
 Ουσιαστικά το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στο Ασφαλιστικό προβλέπει τα εξής:

  • Κύρια ασφάλιση: Από το 2014 θα υπάρξει ενιαίο πλαίσιο εισφορών και παροχών στα ενοποιημένα Ταμεία. Αυτό θα επηρεάσει τις συντάξεις σε μια σειρά Ταμείων (π.χ. στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ενώ θα υπάρξει αντίστοιχα και μείωση εισφορών. Οι ρυθμίσεις θα αγγίξουν όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2014, ενώ ασαφές παραμένει το αν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.
  • Επικουρική ασφάλιση: Μέχρι το τέλος του μήνα τα επικουρικά Ταμεία (είναι επτά) που έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από τον νέο ενιαίο φορέα (ΕΤΕΑ) πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες. Σε περίπτωση που δεν είναι οικονομικά βιώσιμα θα ενοποιηθούν, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις έως και 20% (καθώς στόχος είναι το ποσοστό αναπλήρωσης να πέσει στο 20%).
  • Ταμείο Πρόνοιας: Με νέο τρόπο θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014 και ήδη έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Θα εφαρμοστεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα με σύνδεση εισφορών και παροχών.
  •  www.ethnos.gr

“ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΜΑ” PLATINUM -10

Το «ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΜΑ» Platinum 10, περιλαμβάνει παροχές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς και Οδοντιατρικές – Φυσιοθεραπευτικές - Οφθαλμολογικές υπηρεσίες.
I. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Ø Διαγνωστικές Εξετάσεις(χωρίς όριο)
Διατίθεται συμβεβλημένο δίκτυο 150 διαγνωστικών κέντρων με πανελλήνια διασπορά. Διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις ως εξής :
* Όσες περιλαμβάνονται στο Φ.Ε.Κ, (βλ. ΕΟΠΥΥ), παρέχονται σε τιμές τιμοκαταλόγου Φ.Ε.Κ. + 20%.
* Όσες ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο Φ.Ε.Κ., παρέχονται με έκπτωση 20% επί του επισήμου τιμοκαταλόγου
των συμβεβλημένων διαγνωστικών κέντρων.
* Ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσηλευτήρια του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Μαρούσι, Ψυχικό, Περιστέρι, Π. Φάληρο, Θεσσαλονίκη), παρέχεται για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις (εντός και εκτός ΦΕΚ),έκπτωση 40% επί του επισήμου τιμοκαταλόγου τους.
Ø Απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων συνεργαζόμενων νοσοκομείων,δωρεάνείτε στην προνομιακή τιμή των 10€ , ανάλογα την περιοχή (συνεννόηση με το τηλεφωνικό κέντρο).
Ø Ιατρικές Επισκέψεις στο πανελλήνιο δίκτυο 900 συμβεβλημένων ιατρών όλων των ειδικοτήτων, με maximumχρέωση 25 € ανά επίσκεψη(το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τον ιατρό και την περιοχή κατόπιν συνεννόησης με το τηλεφωνικό κέντρο).
Ø Ιατρικές πράξεις στο ιατρείο.
* Όσες περιλαμβάνονται στο Φ.Ε.Κ., παρέχονται σε τιμές τιμοκαταλόγου Φ.Ε.Κ.+ 20%
* Όσες ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο Φ.Ε.Κ., παρέχονται με έκπτωση 20% επί του επισήμου τιμοκαταλόγου
των συμβεβλημένων ιατρών.
Ø Ειδική Παροχή για ζαχαροδιαβητικούς: Διατίθενται ταινίες μέτρησης ζαχάρου αίματος με έκπτωση έως 50%, έναντι των τιμών λιανικής των φαρμακείων (ενδεικτική τιμή 26€ αντί 46€), οι οποίες αποστέλλονται δωρεάν στους συνδρομητές.
Ø ΔΩΡΕΑΝ ετήσιο check-upστοΙατρικό Κέντρο Περιστερίου, στο Ιατρικό Ψυχικού, και στα Εργαστήρια της “ΑΝΑΛΥΣΙΣ” στην Αθήνα, Θεσσαλονίκηκαι σε διάφορες άλλες πόλεις της Ελλάδος(Πληροφορίες μέσω τηλεφωνικού κέντρου), το οποίο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Οι χαμένοι από την αύξηση των ορίων για 15ετία

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή σύνταξης είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης και του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.

Oσοι έχουν λιγότερες ημέρες εργασίας δεν δικαιούνται σύνταξη, εκτός αν υπαχθούν στις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως όσοι έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης δεν δικαιούνται επιστροφή των εισφορών, που έχουν καταβάλει στα ταμεία. Αρα αν δεν συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης -δηλαδή 4.500 ημέρες ασφάλισης που αντιστοιχούν σε 15ετία- πρακτικά «χάνουν» τα ένσημα που έχουν κολλήσει.
Μεγάλοι χαμένοι από τον νέο γύρο αλλαγών στο ασφαλιστικό είναι όσοι δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς με τον τελευταίο νόμο αυξάνονται από δύο έως και πέντε έτη τα όρια ηλικίας. Ετσι από φέτος καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 67 ετών, ενώ όπου προβλέπεται μειωμένη αυτή δίνεται σε ηλικία 62 ετών.
Από την αύξηση του ορίου ηλικίας κυρίως επηρεάζονται οι άνδρες που βρίσκονταν κοντά στην ηλικία λήψης σύνταξης, δηλαδή όσοι απείχαν ελάχιστα από τη συμπλήρωση των 65 ετών. Ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν οι γυναίκες που βρίσκονταν κοντά στη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους με το οποίο και θα κατοχύρωναν το όριο για τη λήψη πλήρους σύνταξης σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά ισχύοντα των 67 ετών.

Αντίστοιχα για τη μειωμένη σύνταξη πλήγμα δέχτηκαν οι γυναίκες ασφαλισμένες που βρίσκονταν κοντά στη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους και που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέσα στο 2013 για να αποφύγουν τις νέες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό.
Να υπενθυμίσουμε εδώ πως στην περίπτωση των 4.500 ημερών ασφάλισης η θεμελίωση δεν συντελείται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου αλλά και του κατά περίπτωση ηλικιακού ορίου αθροιστικά.
Δείτε  αναλυτικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όσους θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 4.500 ημέρες εργασίας.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.

Ερώτηση: Aσφαλισμένη στο ΙΚΑ με 3.700 ημέρες ασφάλισης ήταν 55 ετών το 2012 και έχει συνεχή απασχόληση την τελευταία 5ετία. Εχει θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης;
Απάντηση: H συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη από τέκνα ή κενά εργασίας, ώστε να συμπληρώσει τις απαραίτητες 4.500 ημέρες. Από τη στιγμή που έγινε 55 ετών το 2012 θα κατοχυρώσει δικαίωμα για τα 57 με μειωμένη σύνταξη και με πλήρη στα 67.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 3.700 ημέρες ασφάλισης ήταν 60 ετών το 2012. Δεν έχει εργαστεί τα τελευταία 10 έτη. Εχει θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης;
Απάντηση: Η εν λόγω ασφαλισμένη μπορεί να εξαγοράσει 800 ημέρες από πλασματικά έτη και έχοντας το 2012 συμπληρωμένο και το 60ό έτος της ηλικίας της θα θεμελιώσει δικαίωμα και θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 62 ετών. Εάν συμπλήρωνε τα 60 το 2013 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 67.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 4.400 ημέρες ασφάλισης, 60 ετών το 2010, μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη; Εχει θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης;
Απάντηση. Η εν λόγω ασφαλισμένη καθώς είχε συμπληρωμένο το 60ό της έτος το 2010 δεν μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη. Μπορεί να συμπληρώσει τα 4.500 μόνο με αυτασφάλιση και αν δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα, τότε θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 67.
www.ethnos.gr

Λύση για τους ανασφάλιστους υπερήλικες


Σύνταξη σε ηλικία 67 ετών δικαιούνται φέτος οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί λύση για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, για τη συνταξιοδότηση των ανασφαλίστων από την 1η Ιανουαρίου απαιτούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
  • Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 το όριο ηλικίας ήταν το 65ο έτος).
  • Να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού.
Σε περίπτωση εγγάμων να μη λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος.
  • Να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και να εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους. Και
  • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ.
Επί εγγάμων το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.
www.ethnos.gr

Ποια πλασματικά οδηγούν στη θεμελίωση

«Εκπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των πλασματικών ετών (νόμοι 3863/2010 και 2996/2011).

 Στην περίπτωση των 4.500 ημερών ασφάλισης η θεμελίωση δεν συντελείται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου, αλλά και του σχετικού ηλικιακού ορίου αθροιστικά.

 

Ετσι ο ασφαλισμένος που απλώς έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες δεν κατοχυρώνει δικαίωμα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Για να αποχωρήσει με τις ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη (55ο έτος για τις γυναίκες). Για την πλήρη σύνταξη το όριο είναι στο 60ό έτος για τις γυναίκες ή το 65ο για τους άνδρες.
Με βάση αυτό το δεδομένο κρίνεται και η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών από όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις (ηλικιακές και χρόνου ασφάλισης) ώστε να δύνανται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ετσι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη του νόμου του 2010 για να θεμελιώσουν δικαίωμα εντός του 2012 οι άνδρες ασφαλισμένοι. Μέχρι πέρυσι δεν είχε επέλθει αλλαγή στο όριο ηλικίας τους και επομένως δεν απέκτησαν ποτέ το εν λόγω δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν μόνο τη στρατιωτική τους θητεία και να κάνουν χρήση του χρόνου ανεργίας και ασθενείας που έχουν επιδοτηθεί την τελευταία 10ετία.

Προσθέτει χρόνια εργασίας το νέο ασφαλιστικό καθεστώς

Το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς που εφαρμόζεται από τις αρχές Ιανουαρίου του 2013 με την γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 65 έτος της ηλικίας στο 67ο ανατρέπει πολλά ισχύοντα μέχρι τώρα και δημιουργεί νέα δεδομένα για τις συντάξεις.
Συγκεκριμένα αυξάνονται όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία κατά δύο έτη, ενώ σε ειδικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων οι γυναίκες και οι μητέρες με ανήλικα, τα επιπλέον έτη εργασίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν αυξάνονται στα πέντε!
Συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων θα χάσουν το μεταβατικό διάστημα που προέβλεπε ο ασφαλιστικός νόμος 3863/2010 για σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος έως το 2015. Με την εφαρμογή των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου επισπεύδονται κατά δύο έτη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με επιπλέον χρόνια όσοι δεν θεμελίωσαν ή δεν κατοχύρωσαν προϋποθέσεις και δικαίωμα αποχώρησης μέχρι τις 31.12.2012.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πάει στα 67 από τα 65, εκτός αν ο ασφαλισμένος (άνδρας ή γυναίκα) μπορούν να αποχωρήσουν με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.
Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν θίγονται:

Χορήγηση προσυνταξιοδοτικών Βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνει ότι από 9/1/2013 επεκτείνεται η αρμοδιότητα χορήγησης προσυνταξιοδοτικών Βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης, που μέχρι σήμερα την είχε μόνο το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Απονομής Συντάξεων (ΚΑΝ), σε 48 Υποκαταστήματα.
Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να προσδιοριστεί ο χρόνος ασφάλισής τους μπορούν, 2 έτη πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για συνταξιοδότηση, να απευθύνονται για χορήγηση σχετικής Βεβαίωσης στις παρακάτω υπηρεσίες:
1. στα (38) Υποκαταστήματα Απονομής Συντάξεων
2. στην Υποδιεύθυνση Ανακεφαλαίωσης του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Απονομής Συντάξεων (ΚΑΝ) καθώς και
3. στα Τοπικά Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Αιγάλεω, Κορίνθου, Σερρών, Κορωπίου, Σπάρτης, Κατερίνης, Λαυρίου, Βέροιας και Νάουσας.
Η επέκταση της αρμοδιότητας στοχεύει στην ταχύτερη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και υπαγορεύεται από την ανάγκη εξασφάλισης στους πολίτες της γνώσης του χρόνου ασφάλισής τους, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ιδίως μετά τις πρόσφατες μεταβολές της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.
Οι υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης θα επεκτείνονται σταδιακά σε περισσότερες Μονάδες, παράλληλα με το σχέδιο οργανωτικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ, που υλοποιείται με τη συνένωση των Μονάδων και επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην Εγκύκλιο 1/2013 της Διεύθυνσης Παροχών, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, καθώς και στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
 asfalisinet.gr

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-Πώς αξιοποιείται ξεχωριστά ο χρόνος ασφάλισης

 Δαιδαλώδες είναι το θεσμικό πλαίσιο για την έξοδο στη σύνταξη των ασφαλισμένων, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία. Στη διαδοχική ασφάλιση εφαρμόζονται ειδικές ρυθμίσεις για τον καθορισμό του φορέα που αποδίδει τη σύνταξη, για τον υπολογισμό του ποσού αλλά και για τον τρόπο αναγνώρισης των ημερών εργασίας που έχουν διανυθεί σε διαφορετικά ταμεία.
Με βάση τη νομοθεσία, διαδοχική ασφάλιση έχουμε στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί συντάξιμος χρόνος σε περισσότερους από ένα ταμεία κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί να κάνει χρήση του χρόνου ασφάλισής του για θεμελίωση δικαιώματος αλλά και για να αιτηθεί συνταξιοδοτήσεως ακόμη κι αν ο χρόνος αυτός έχει διανυθεί σε περισσότερους από έναν φορείς.
 Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι διατάξεις της διαδοχικής εφαρμόζονται μόνο μεταξύ ομοειδών φορέων. Δηλαδή μεταξύ ταμείων κύριας ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μεταξύ επικουρικών, μεταξύ ταμείων πρόνοιας και μεταξύ φορέων υγειονομικής περίθαλψης.
Αντιθέτως δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές μεταξύ ταμείου κύριας ασφάλισης με επικουρικό ταμείο ή μεταξύ επικουρικού και ταμείου πρόνοιας κ.ά. Ετσι χρόνος που έχει διανυθεί στο ΕΤΕΑΜ ή σε άλλο επικουρικό ταμείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αθροιστικά με τις διατάξεις της διαδοχικής σε συνδυασμό με κύριο φορέα ασφάλισης.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-Αυξήσεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού του πoσoύ


Νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, καθώς έχουν αλλάξει όλοι οι συντελεστές. Οι νέες ρυθμίσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση των συντάξεων κατά μέσο όρο 12% για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων σε σχέση με το ποσό που θα έπαιρναν εάν είχαν αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2010.
Η βασική διαφορά είναι πως με τις ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 οι αποδοχές των εργαζομένων επικαιροποιούνταν μόνο με τις μεταβολές του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με την εφαρμογή του νόμου 3863/2010 από το 2011 οι αποδοχές επικαιροποιούνται και με τον συντελεστή ωρίμανσης που φθάνει μέχρι και υπερδιπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών.
Κερδισμένοι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις είναι κατά κύριο λόγο όσοι ασφαλισμένοι ξεκίνησαν από ταμεία μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ) και στη συνέχεια "πέρασαν" στους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, στο Δημόσιο ή στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό της σύνταξης έχουν όσοι συμπλήρωσαν πολλά έτη ασφάλισης με υψηλές αποδοχές αλλά και σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία ημέρα ασφάλισης στον συμμετέχοντα φορέα.
Αντιθέτως δεν υπάρχει διαφορά στο τελικό ποσό της σύνταξης για:
  • Οσους παίρνουν τα κατώτερα όρια
  • Οσους είχαν αρχικά ασφαλιστεί σε Ταμεία αυτοαπασχολουμένων και στη συνέχεια "πέρασαν" σε Ταμεία μισθωτών.
  • Οσους έχει μεσολαβήσει πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την αλλαγή φορέα.
www.ethnos.gr

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-Ποιος φορέας απονέμει την παροχή

Σύνθετο είναι το «παζλ» για τη χορήγηση σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς η σχετική απόφαση δεν εκδίδεται πάντα από το τελευταίο Ταμείο. Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η αίτησή τους εξετάζεται από το προηγούμενο ταμείο στο οποίο είχαν ένσημα.
Με βάση τη νομοθεσία, οι φορείς στους οποίους έχει υπαχθεί κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου ο εργαζόμενος χωρίζονται στον απονέμοντα φορέα και τους συμμετέχοντες φορείς. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
  • Απονέμων φορέας είναι το Ταμείο που με βάση τη νομοθεσία, κρίνεται αρμόδιο και τελικά χορηγεί τη σύνταξη. Η σύνταξη υπολογίζεται στο σύνολό της από τον απονέμοντα φορέα με συμμετοχή τμηματικών ποσών των συμμετεχόντων.
  • Συμμετέχων φορέας λέγεται το Ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί ο εργαζόμενος αλλά δεν είναι, με βάση τη νομοθεσία, το αρμόδιο για τη χορήγηση της σύνταξης. Συμμετέχει στη δαπάνη για τη χορήγηση της σύνταξης από τον απονέμοντα φορέα.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

 Με 168 ευρώ τον μήνα μπορούν οι ασφαλισμένοι - που θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 και μετά - να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις «κατηγόριες» πλασματικών ετών, που μπορούν να εξαγοραστούν για τη συνταξιοδότηση. Το όφελος είναι διπλό, καθώς τα συγκεκριμένα χρόνια μετράνε τόσο για θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ποσό της εξαγοράς γίνεται με την καταβολή εισφορών ίσων με το 20% του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2011. Δηλαδή, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι 168 ευρώ για κάθε αιτούμενο αναγνώρισης μήνα.

Η εξαγορά μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 15% ή με δόσεις, όσοι οι μήνες που ζητούνται προς εξαγορά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως είναι δυνατή και η παρακράτηση μέχρι 1/4 του συνολικού ποσού της σύνταξης.
Ειδικότερα για μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους προβλέπονται τα εξής:
- Πλασματικός χρόνος των παιδιών. Είναι μία από τις πιο «δημοφιλείς» κατηγορίες πλασματικών ετών, που αναγνωρίζουν οι ασφαλισμένοι. Η εξαγορά μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης (ή και υιοθεσίας) του τέκνου και δεν απαιτείται να είναι ανήλικο.
Πρέπει να σημειωθεί πως το δικαίωμα αναγνώρισης με εξαγορά του πλασματικού χρόνου των παιδιών το έχει πλέον και ο πατέρας χωρίς προηγούμενη εκχώρησή του από τη μητέρα. Μάλιστα η εξαγορά μπορεί να γίνει και από τους δύο γονείς και όχι μόνο από τον έναν όπως και η χρήση του χρόνου για θεμελίωση.
Ο χρόνος που εξαγοράζεται αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ασφάλισης (ένα έτος) για το πρώτο παιδί, σε 600 ημέρες ασφάλισης (δύο έτη) για το δεύτερο παιδί και σε 600 ημέρες ασφάλισης (δύο έτη) για το τρίτο παιδί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ανώτατος χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί φτάνει τα πέντε έτη (1.500 ημέρες) για όσους είναι τρίτεκνοι.
Ωστόσο ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις:
  • Των μητέρων και χήρων πατέρων ανηλίκων τέκνων (5.500 ημέρες εργασίας).
  • Των γονέων αναπήρων τέκνων καθώς και των συζύγων και αδελφών αναπήρων (7.500 ημέρες εργασίας).
  • Των ελάχιστων ημερών ασφάλισης στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (4.500 ημέρες εργασίας από τις οποίες 3.600 στα βαρέα).
Τέλος, ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δε λαμβάνεται υπόψη για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου.
-Χρόνος σπουδών. Είναι μία «εύκολη» επιλογή, καθώς ο συγκεκριμένος χρόνος είναι σχετικά οικονομικός (π.χ. σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία) και δεν συγκρούεται από απόψεως θεμελίωσης με κάποιο δικαίωμα. Παράλληλα τα σχετικά δικαιολογητικά για την αξιοποίησή του είναι απλά και εύκολο να συγκεντρωθούν.
Στην εξαγορά μπορούν να προβούν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και δύνανται να αναγνωρίσουν ένα μόνο πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος το οποίο και αποκτήθηκε μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.
www.ethnos.gr

Ποια έτη αναγνωρίζονται δωρεάν


Δωρεάν μπορούν να αναγνωρίσουν σε τρεις περιπτώσεις πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι, ώστε να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα χωρίς να υπάρξει εξαγορά μπορούν να αναγνωριστούν:
1. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός είναι επιδοτούμενος και δεν αφορά χρόνο άδειας μετ' αποδοχών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περίπου 75 ημέρες ασφάλισης για ένα παιδί ή περίπου 120 ημέρες για δύο παιδιά και έχει καταβληθεί επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση βεβαίωσης με την αίτηση συνταξιοδότησης.
2. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό.
Σε περίπτωση που συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων -ειδικά οι μητέρες ανηλίκων με τέκνα που ενηλικιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2010- επιθυμούν να κάνουν χρήση για θεμελίωση το 2010, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 200 ημέρες από τον χρόνο επιδότησης τακτικής ανεργίας. Οι ημέρες αυτές θα έπρεπε να είχαν διανυθεί μέσα στην τελευταία 10ετία ή τη 10ετία από την ενηλικίωση.
Σήμερα ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί έχει αυξηθεί στις 300 ημέρες. Είναι και αυτός δωρεάν και χρησιμοποιείται με προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ τη στιγμή της αίτησης για σύνταξη.
3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθένειας από τον ασφαλιστικό φορέα.
Τέτοια είναι η περίοδος μετά από ατύχημα που έχει χαρακτηριστεί ως εργατικό ή κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας.
www.ethnos.gr

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 πρέπει να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010.
Ουσιαστικά εκτός από το δικαίωμα χρήσης των πλασματικών ετών για θεμελίωση με τις διατάξεις που ισχύουν μετά το 2011 εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα χρήσης πλασματικού χρόνου, για να «κλειδώσει» κάποιος το 2010 αναδρομικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Eτσι, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, μπορούν ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 με προσμέτρηση χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/92. Στους χρόνους αυτούς περιλαμβάνονται:
  • Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας χωρίς την έκπτωση του 30%
  • Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
  • Η επιδότηση λόγω ασθένειας ως 200 ημέρες
  • Η τακτική ανεργία από τον ΟΑΕΔ ως 200 ημέρες κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης
  • Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη
  • Ο πλασματικός χρόνος της παρ. 1 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008 (πλασματικός χρόνος παιδιών), εφόσον τα τέκνα έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 και η αναγνώριση είναι δωρεάν.
Εφόσον με τους εν λόγω χρόνους ο ασφαλισμένος συμπληρώνει προϋποθέσεις θεμελίωσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, τότε μπορεί κανονικά να συνταξιοδοτηθεί με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς.
 www.ethnos.gr

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Διπλό το όφελος από τα πλασματικά έτη

Με 168 ευρώ τον μήνα μπορούν οι ασφαλισμένοι - που θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 και μετά - να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις «κατηγόριες» πλασματικών ετών, που μπορούν να εξαγοραστούν για τη συνταξιοδότηση. Το όφελος είναι διπλό, καθώς τα συγκεκριμένα χρόνια μετράνε τόσο για θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ποσό της εξαγοράς γίνεται με την καταβολή εισφορών ίσων με το 20% του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2011. Δηλαδή, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι 168 ευρώ για κάθε αιτούμενο αναγνώρισης μήνα.
Η εξαγορά μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 15% ή με δόσεις, όσοι οι μήνες που ζητούνται προς εξαγορά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως είναι δυνατή και η παρακράτηση μέχρι 1/4 του συνολικού ποσού της σύνταξης.
Ειδικότερα για μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους προβλέπονται τα εξής:
- Πλασματικός χρόνος των παιδιών. Είναι μία από τις πιο «δημοφιλείς» κατηγορίες πλασματικών ετών, που αναγνωρίζουν οι ασφαλισμένοι. Η εξαγορά μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης (ή και υιοθεσίας) του τέκνου και δεν απαιτείται να είναι ανήλικο.
Πρέπει να σημειωθεί πως το δικαίωμα αναγνώρισης με εξαγορά του πλασματικού χρόνου των παιδιών το έχει πλέον και ο πατέρας χωρίς προηγούμενη εκχώρησή του από τη μητέρα. Μάλιστα η εξαγορά μπορεί να γίνει και από τους δύο γονείς και όχι μόνο από τον έναν όπως και η χρήση του χρόνου για θεμελίωση.
Ο χρόνος που εξαγοράζεται αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ασφάλισης (ένα έτος) για το πρώτο παιδί, σε 600 ημέρες ασφάλισης (δύο έτη) για το δεύτερο παιδί και σε 600 ημέρες ασφάλισης (δύο έτη) για το τρίτο παιδί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ανώτατος χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί φτάνει τα πέντε έτη (1.500 ημέρες) για όσους είναι τρίτεκνοι.
Ωστόσο ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις:
  • Των μητέρων και χήρων πατέρων ανηλίκων τέκνων (5.500 ημέρες εργασίας).
  • Των γονέων αναπήρων τέκνων καθώς και των συζύγων και αδελφών αναπήρων (7.500 ημέρες εργασίας).
  • Των ελάχιστων ημερών ασφάλισης στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (4.500 ημέρες εργασίας από τις οποίες 3.600 στα βαρέα).
Τέλος, ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δε λαμβάνεται υπόψη για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου.
-Χρόνος σπουδών. Είναι μία «εύκολη» επιλογή, καθώς ο συγκεκριμένος χρόνος είναι σχετικά οικονομικός (π.χ. σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία) και δεν συγκρούεται από απόψεως θεμελίωσης με κάποιο δικαίωμα. Παράλληλα τα σχετικά δικαιολογητικά για την αξιοποίησή του είναι απλά και εύκολο να συγκεντρωθούν.
Στην εξαγορά μπορούν να προβούν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και δύνανται να αναγνωρίσουν ένα μόνο πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος το οποίο και αποκτήθηκε μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ-ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 πρέπει να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010.
Ουσιαστικά εκτός από το δικαίωμα χρήσης των πλασματικών ετών για θεμελίωση με τις διατάξεις που ισχύουν μετά το 2011 εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα χρήσης πλασματικού χρόνου, για να «κλειδώσει» κάποιος το 2010 αναδρομικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Eτσι, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, μπορούν ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 με προσμέτρηση χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/92. Στους χρόνους αυτούς περιλαμβάνονται:
  • Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας χωρίς την έκπτωση του 30%
  • Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
  • Η επιδότηση λόγω ασθένειας ως 200 ημέρες
  • Η τακτική ανεργία από τον ΟΑΕΔ ως 200 ημέρες κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης
  • Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη
  • Ο πλασματικός χρόνος της παρ. 1 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008 (πλασματικός χρόνος παιδιών), εφόσον τα τέκνα έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 και η αναγνώριση είναι δωρεάν.
Εφόσον με τους εν λόγω χρόνους ο ασφαλισμένος συμπληρώνει προϋποθέσεις θεμελίωσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, τότε μπορεί κανονικά να συνταξιοδοτηθεί με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς.
Ποια έτη αναγνωρίζονται δωρεάν

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ -Τι ισχύει για θεμελίωση δικαιώματος

Δεν είναι απαραίτητη η άμεση εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Δηλαδή οι ασφαλισμένοι που θέλουν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα φέτος δεν είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη άμεσα, αλλά μπορούν να το κάνουν και τα επόμενα χρόνια χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι σχετικές αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις του 2011 και 2012 μπορούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρονικά είτε άμεσα είτε μεταγενέστερα, είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης ανεξάρτητα από το έτος με τις διατάξεις του οποίου επιθυμεί ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα.
Η δε εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με δόσεις, είτε και με παρακράτηση από τη σύνταξη σε χρονικό σημείο πάλι ανεξάρτητο με την ημερομηνία θεμελίωσης. Ετσι από απόψεως θεμελίωσης ο σημαντικός παράγοντας που κάνει την ειδοποιό διαφορά είναι το κατά πόσον η άθροιση των πλασματικών ετών με τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης συμπληρώνουν τον απαιτούμενο για θεμελίωση σε μια χρονική στιγμή του έτους του οποίου και επιθυμεί ο ασφαλισμένος να «κλειδώσει» το όριο ηλικίας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ