ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Λίστα στο ΙΚΑ με 150.000 υποψήφιους συνταξιούχους

Σε 150.000 υπολογίζονται τα αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη, που αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα στο ΙΚΑ. Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο σε ένα υποκατάστημα -αυτό που βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου- έχουν συγκεντρωθεί 28.659 αιτήσεις για σύνταξη!

Ο χρόνος της αναμονής για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης εξαρτάται άμεσα και από το υποκατάστημα στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η υπομονή των υποψήφιων συνταξιούχων. Με βάση τις εκτιμήσεις, η αναμονή φτάνει κατά μέσο όρο τον έναν χρόνο όταν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ και τα δύο χρόνια στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων  ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης συγκαλεί σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων. Βασική φιλοσοφία των αλλαγών είναι η «αποκέντρωση» των υπηρεσιών, κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να ρίξει στο μισό τον χρόνο της αναμονής των υποψήφιων συνταξιούχων.
Με βάση το σχέδιο που θα συζητηθεί  αναμένεται να διπλασιαστούν τα κέντρα απονομής συντάξεων, που σήμερα είναι 39 σε όλη χώρα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο απονομής ανά νομό, ενώ στην Αττική θα λειτουργούν 15 με 20 κέντρα.
 Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η... ταξιδιωτική περιπέτεια των εγγράφων, που μεταφέρονται από νομό σε νομό για να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ στη Νικηφόρου έρχονται όχι μόνο αιτήσεις από την Αττική αλλά ακόμα και από τον νομό Κορινθίας!
Με τις νέες ρυθμίσεις σε κάθε νομό λειτουργεί ειδικό κέντρο απονομής συντάξεων, ώστε να εκδίδονται με διαδικασίες - εξπρές οι σχετικές αποφάσεις. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας με μεγάλη επιτυχία.

Δημόσιο: Στο 50% του βασικού η αποζημίωση


To «πράσινο φως» άναψε για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο Δημόσιο. Η μαζική έξοδος ασφαλισμένων στη σύνταξη τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης στους 9 με 11 μήνες.
Τώρα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών θεσπίζεται η προκαταβολή ποσού σύνταξης για τους υπαλλήλους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης καθώς και για τους στρατιωτικούς.
Το ποσό που θα καταβάλλεται θα φτάνει το 50% του βασικού μισθού κατά την αποχώρηση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 το ποσό αυτό αφορά το μισθολογικό κλιμάκιο κατά την 31η Οκτωβρίου 2011.
Το ποσό υπολογίζεται με βάση τα αποστελλόμενα από την υπηρεσία στοιχεία και δεν αφορά χρόνο που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλων φορέων.
Το ανωτέρω ποσό -κατά την καταβολή του- υπόκειται σε κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
Η πρώτη καταβολή προσωρινής σύνταξης διενεργείται μέσα σε 40 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
Ωστόσο η προσωρινή σύνταξη δεν θα καταβάλλεται:
  • Σε περίπτωση απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μόνιμων ή ισόβιων υπαλλήλων.
  • Σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου ή στρατιωτικού που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  • Σε περίπτωση που η σύνταξη δεν είναι άμεσα καταβλητέα λόγω μη συμπλήρωσης του προβλεπομένου ορίου ηλικίας για την καταβολή της.
  • Σε περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας ή θανάτου στην Υπηρεσία.

Λύση στις καθυστερήσεις η προσωρινή σύνταξη

Οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους δίνει η χορήγηση προσωρινής σύνταξης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το μέτρο της προσωρινής σύνταξης οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν έως και το 80% του τελικού ποσού ακόμα και μέσα σε έναν μήνα.

Στόχος του μέτρου είναι να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στα ασφαλιστικά ταμεία όσον αφορά στην έκδοση της τελικής απόφασης. Σήμερα μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, που μπορεί να περιμένουν έως και δύο έτη για να χορηγηθεί το τελικό ποσό της σύνταξης.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το μέτρο της προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια με επιτυχία στα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα είναι η σειρά του Δημοσίου -και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- να εφαρμόσει ανάλογη ρύθμιση.
Σημειώνεται πως με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας δίνεται λύση και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, που περιμένουν για μήνες να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας). Για έξι μήνες - μέχρι να επανεξεταστούν- θα παίρνουν κανονικά τη συνταξή τους. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης παρουσιάζονται δίπλα.
Προκαταβολή 80% στον ιδιωτικό τομέα
Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και αποτελεί ονομαστικά το 80% περίπου της παροχής από τον κύριο φορέα. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τα στοιχεία που έχει άμεσα προσβάσιμα και μηχανογραφημένα ο φορέας σε συνδυασμό με την υπεύθυνη δήλωση του αιτούμενου.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης το ποσό της προσωρινής δεν αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί σε όλα τα ταμεία αλλά μόνο στον τελευταίο φορέα. Γι' αυτό και πολλές φορές είναι μόνο το κατώτατο όριο σύνταξης που το Ταμείο αποδίδει (περίπου στα 450 ευρώ).
Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης τα καταβληθέντα ποσά προσωρινής σύνταξης συμψηφίζονται με τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν βάσει του τελικού ποσού σύνταξης. Ετσι με την οριστική απόφαση ο ασφαλισμένος λαμβάνει αναδρομικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα ποσά που έχει λάβει μέχρι σήμερα και σε όσα κανονικά θα ελάμβανε.Αντίθετα, προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται:

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Απώλειες επί τέσσερα από τα Μνημόνια


Μέχρι και τέσσερις επικουρικές συντάξεις έχουν χάσει μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι εξαιτίας μιας σειράς περικοπών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησαν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων με μεγάλους χαμένους όσους εισπράττουν πάνω από 300 ευρώ και καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό των μισθωτών).
Αναλυτικά οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που έχουν ήδη εφαρμοστεί, είναι οι εξής:
  • Μείωση 3% έως 10% στο ποσό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος της σύνταξης.
  • Μείωση 30% του τμήματος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ. Στο ΤΑΥΤΕΚΩ η περικοπή είναι 15%.
  • Μείωση 10% έως 20% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά τα εξής Ταμεία: ΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ.
  • Μείωση 5% έως 20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ (από 1ης Ιανουαρίου). Είναι η πρώτη περικοπή που λαμβάνει υπόψη το σύνολο της σύνταξης που καταβάλλεται, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ταμείο κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.
  • Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου (σημειώνεται πως ανάλογη ρύθμιση έχει υπάρξει και στα ταμεία κύριας ασφάλισης).
Ενδεικτικό των απωλειών είναι το εξής παράδειγμα: Συνταξιούχος έχει επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ 450 ευρώ. Αρχικά το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 5%, δηλαδή περιορίστηκε στα 427,5 ευρώ.
Στη συνέχεια το τμήμα του ποσού άνω των 150 ευρώ -δηλαδή τα 277,5 ευρώ- μειώθηκε κατά 30% (απώλεια 83,25 ευρώ). Το ποσό που υπερβαίνει τα 200 ευρώ μειώθηκε για μία ακόμα φορά πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 800 ευρώ, θα υποστεί μία ακόμα περικοπή στο άθροισμα των δύο συντάξεων. Η μείωση θα αφορά το συνολικό ποσό της κύριας και επικουρικής σύνταξης και θα είναι 5%. Παράλληλα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος χάνει φέτος άλλα 900 ευρώ από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.
www.ethnos.gr

Στην επικουρική ασφάλιση θα εφαρμοστούν δύο «ταχύτητες» στις περικοπές


1. Αμεσες μειώσεις σε όσες περιπτώσεις τα επικουρικά ταμεία έχουν ελλείμματα.
2. Νέος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους από το 2015 με τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται «ατομική» μερίδα, όπου πηγαίνουν οι εισφορές του. Αυτό ισχύει για όλες τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μετά το 2001, οπότε και υπήρξε μηχανογράφηση.
  • Η σύνταξη για τα χρόνια μέχρι το 2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλαιό καθεστώς. Για τα χρόνια μετά το 2015 θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού, που θα είναι κοινός για όλους.
  • Ειδικότερα, από 1ης Ιανουαρίου 2015 το ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι το αν ο δικαιούχος θέλει να καταβάλλεται η σύνταξη μόνο όσο ζει ή μετά επιθυμεί να «μεταβιβάζεται» στους κληρονόμους. Στη δεύτερη περίπτωση θα παίρνει χαμηλότερη σύνταξη.
www.ethnos.gr

Οι νέες μειώσεις στις επικουρικές με την ενοποίηση


Ενα επικουρικό ταμείο «γίγαντα» με 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους αλλά και κοινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται ακόμα και ανά τρίμηνο με βάση τα οικονομικά δεδομένα.
Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοινώνει τα επικουρικά ταμεία που θα υπαχθούν υποχρεωτικά στον νέο φορέα.

Σημειώνεται πως στο ΕΤΕΑ «μεταφέρθηκαν» τα επικουρικά του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ) και το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί) από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Επτά Ταμεία είχαν ζητήσει εξαίρεση και κατέθεσαν στο υπουργείο Εργασίας αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, τέσσερα από αυτά δεν κατάφεραν να πείσουν για την οικονομική τους βιωσιμότητα και θα πάρουν τον... δρόμο για το ΕΤΕΑ.
Αντιθέτως, έχει οριστικά ληφθεί η απόφαση για εξαίρεση από το Ενιαίο Επικουρικό των φορέων των Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) και του Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ). Ωστόσο, με βάση τη νομοθεσία, όσοι επικουρικοί φορείς εξαιρεθούν από την ενοποίηση θα πρέπει να επιβιώσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Το καθεστώς για Εθνική, Αγροτική, Τράπεζα της Ελλάδος

Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους άνδρες, που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής (ΤΣΠ- ΕΤΕ), της Αγροτικής (ΤΣΠ- ΕΤΕ) και της Τράπεζας της Ελλάδος και τα οποία σήμερα είναι συγχωνευμένα στο ΙΚΑ (διατηρώντας ωστόσο τις καταστατικές διατάξεις τους).
Ετσι όσοι έχουν έστω μία ημέρα ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1982 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
Για τη συμπλήρωση της 35ετίας μπορεί να αναγνωριστεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας και να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει ο ασφαλισμένος το 58ο έτος της ηλικίας του, ενώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλοι πλασματικοί χρόνοι.
Αντίθετα, όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας όπως αυτά ισχύουν μετά τις αλλαγές των ν. 3863/2010 και 4093/2012 και αφορούν την 35ετία. Για τους εν λόγω ασφαλισμένους μπορεί να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας με χρήση των πλασματικών ετών που προβλέπονται στους νόμους 3863/2010 και 3996/2011.
Ακόμη και σήμερα και εφόσον αυτό είναι δυνατόν με την εξαγορά των πλασματικών μπορεί ο ενδιαφερόμενος να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για το 2011 ή το 2012 υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Ετσι θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58 ή 59 με τον αντίστοιχο χρόνο ασφάλισης που ορίζεται από το έτος θεμελίωσης. Επιπρόσθετα για τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 25ετία υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 60 με μειωμένη σύνταξη και τα 65 με πλήρη.
Αντίθετα, όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να συμπληρώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 την 25ετία θα δουν το όριο ηλικίας τους να αυξάνεται και να φτάνει πλέον τα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη και τα 67 για πλήρη. Στην επιλογή της μειωμένης η μείωση είναι 6% για κάθε χρόνο πριν από το όριο της πλήρους.
Για τους νέους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ισχύει ό,τι για όλα τα Ταμεία.
Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 67 ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδότησης αποτελούν οι άνδρες πατέρες 3 και άνω τέκνων που είναι διαζευγμένοι και έχουν στην κατοχή τους την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις μητέρες 3 τέκνων.
Αντίστοιχα, χρήση των διατάξεων που προβλέπουν συνταξιοδότηση για τις μητέρες ανήλικων τέκνων μπορούν να κάνουν και οι χήροι πατέρες ανηλίκων.
Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης*
Απαιτούμενα έτη ασφάλισης
Ετος συμπλήρωσης
Οριο ηλικίας
1. Ανδρες ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1982
15
Μέχρι 31/12/2012
65
15
Από 1ης/1/2013
67
25
Μέχρι 31/12/2012
60 μειωμένη
65 πλήρη
25
Από 1ης/1/2013
62 μειωμένη
67 πλήρη
35
Οποτεδήποτε
Χωρίς όριο ηλικίας
2. Ανδρες ασφαλισμένοι από 1ης/1/1983 μέχρι 31/12/1992
15
Μέχρι 31/12/2012
65
15
Από 1ης/1/2013
67
25
Μέχρι 31/12/2012
60 μειωμένη
65 πλήρη
25
Από 1ης/1/2013
62 μειωμένη
67 πλήρη
35
Μέχρι 31/12/2010
58
36
Μέχρι 31/12/2011
58
37
Μέχρι 31/12/2012
59
40
Από 1ης/1/2013
62
3. Νέοι ασφαλισμένοι από 1ης/1/1993
15
Μέχρι 31/12/2012
65
15
Από 1ης/1/2013
67
4. Πατέρες 3 και άνω τέκνων διαζευγμένοι με επιμέλεια με δικ. απόφαση
20
Μέχρι 31/12/2010
Χωρίς όριο ηλικίας
20
Μέχρι 31/12/2011
52
20
Μέχρι 31/12/2012
55
20
Από1ης/1/2013
67
5. Χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων
25
Μέχρι 31/12/2010
50
25
Μέχρι 31/12/2011
50 μειωμένη
52 πλήρη
25
Μέχρι 31/12/2012
53 μειωμένη
55 πλήρη
25
Από 1ης/1/2013
62 μειωμένη
67 πλήρη
5. Χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων με 5.500 ημέρες
5.500
Μέχρι 31/12/2010
50 μειωμένη
55 πλήρη
5.500
Μέχρι 31/12/2011
52 μειωμένη
57 πλήρη
5.500
Μέχρι 31/12/2012
55 μειωμένη
60 πλήρη
5.500
Από 1ης/1/2013
62 μειωμένη
67 πλήρη
*Με βάση το καθεστώς των «ειδικών» Ταμείων

Το καθεστώς ΙΚΑ
Ημέρες ασφάλισης
Ετος συμπλήρωσης
Για πλήρη σύνταξη
Για μειωμένη σύνταξη
Ανδρες με ασφάλιση ΙΚΑ
4.500
Μέχρι 31/12/2012
65
60
4.500
Από 1ης/1/2013
67
62
10.000
Μέχρι την 31/12/2010
62
60
10.000
2011
63
60
10.000
2012
63,5
60
10.000
Από 1ης/1/2013
67
62
10.500
Μέχρι την 31/12/2010
58
---
10.800
2011
58
---
11.100
2012
59
---
12.000
Από 1ης/1/2013
62
---
www.ethnos.gr

Δύο μοντέλα για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των ανδρών που εργάζονται σε τράπεζες. Καθοριστικός παράγοντας είναι αν υπάγονται στο καθεστώς των «ειδικών» ταμείων ή ακολουθούν το «μοντέλο» του ΙΚΑ.

 «Oι άνδρες υπάλληλοι τραπεζών θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τον φορέα στον οποίο ανήκουν και την ημερομηνία πρώτης ασφάλισής τους».

 

Αυτό διότι είναι διαφορετικό το καθεστώς για όσους καλύπτονται από τα λεγόμενα ειδικά ταμεία των τραπεζών (Εθνική, Αγροτική, Τράπεζα της Ελλάδος) τα οποία «μεταφέρθηκαν» στο ΙΚΑ αλλά διατηρούν τις καταστατικές τους διατάξεις. Για όσους δεν καλύπτονται από τους συγκεκριμένους φορείς ισχύουν οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ, δηλαδή εφαρμόζεται ό,τι ισχύει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Για όσους καλύπτονται από τα ταμεία των τραπεζών ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρώτη ημέρα ένταξης στην ασφάλιση, καθώς στους εν λόγω φορείς ισχύει ο διαχωρισμός που ισχύει και στο Δημόσιο.
Ετσι υπάρχουν τρεις «κατηγορίες» ασφαλισμένων:
  • Οσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982, οι λεγόμενοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι.
  • Οσοι ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και
  • Οι νέοι ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις τράπεζες ισχύουν κανονικά οι διατάξεις του ΙΚΑ όπως για όλους τους μισθωτούς. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ο διαχωρισμός για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 και για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 1993.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Από την 1η έως και τις 15/2 η απογραφή συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Από 1/2/2013 έως και 15/2/2013 θα διενεργηθεί η απογραφή των συνταξιούχων του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ).
   
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του.
   
Οι εξαιρούμενοι από τη διαδικασία προσέλευσης θα απογραφούν από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, για την Αττική στα γραφεία των Τομέων (ΤΑΝΤΠ: Ακτή Μιαούλη 17-19, ΤΕΑΑ: Λέκκα 22, ΤΕΑΠΥΚ: Μαμούρη 14) και για την υπόλοιπη χώρα στα περιφερειακά τμήματα του ΟΑΕΕ.
   
Τέλος ο ΟΑΕΕ τονίζει ότι η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται, όπως ισχύει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, την αναστολή καταβολής της σύνταξης.
 www.e-typos.com

Τα SOS που οδηγούν στη θεμελίωση δικαιώματος

Ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει με τη συμπλήρωση της 35ετίας το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύει εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να είναι από τα 58 και 59 για το ΙΚΑ και τα 60 για τον ΟΑΕΕ και τα υπόλοιπα Ταμεία.
Η συμπλήρωση της 35ετίας δεν σημαίνει αυτόματα και τη λήξη της ασφάλισης, μια και μπορεί να απαιτείται επιπλέον χρόνος για την πλήρωση όλων των προϋποθέσεων για αίτηση συνταξιοδότησης (καθώς σταδιακά τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 40).
Επιπρόσθετα θεμελίωση με μόνο τον χρόνο ασφάλισης αλλά και τη συνδρομή της ανηλικότητας τέκνου μπορούν να επιτύχουν οι μητέρες σε όσα Ταμεία παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα. Ετσι για το ΙΚΑ αρκεί η συμπλήρωση 5.500 ημερών και ανηλικότητας.Ειδική περίπτωση θεμελίωσης με μόνο τον χρόνο ασφάλισης γίνεται στο ΙΚΑ με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Για την εν λόγω κατηγορία ισχύει ό,τι και για την 35ετία.
 Βαρέα.
Σε δύο κατηγορίες βαρέων ενσήμων στο ΙΚΑ η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με μόνη τη συνδρομή του χρόνου ασφάλισης. Για τις γυναίκες που συμπληρώνουν 4.500 ημέρες, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα, και για τους άνδρες που συμπληρώνουν συνολικά 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 ημέρες στα βαρέα. Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις αυτές κατοχυρώνουν το ηλικιακό όριο της στιγμής συμπλήρωσης.

Προσωρινή σύνταξη.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εκκρεμεί η «επέκτασή» του και στον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, προσωρινή σύνταξη απονέμεται σε όλες τις περιπτώσεις ασφάλισης και ενδείκνυται στις περιπτώσεις της διαδοχικής που όμως υπάρχει επαρκής χρόνος ασφάλισης στον απονέμοντα φορέα, για να διαφαίνεται η δυνατότητα λήψης της σύνταξης εκ των προτέρων.
Το ποσό της προσωρινής σύνταξης είναι περίπου το 80% του τελικού ποσού της κύριας σύνταξης. Στις περιπτώσεις που είναι δύσκολος ο υπολογισμός του ποσού από τον απονέμοντα φορέα (δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, υπάρχουν χρόνοι διάσπαρτοι σε πολλά Ταμεία κ.λπ.) χορηγείται το 80% του αντίστοιχου κατώτατου ορίου.
Με την οριστική απόφαση ο ασφαλισμένος λαμβάνει αναδρομικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα ποσά που έχει λάβει μέχρι σήμερα και σε όσα κανονικά θα λάμβανε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ