ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΙΚΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)
(άρθρο 20 Ν. 2434/96 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 Ν.2556/97)

  Δικαιούχοι-προϋποθέσεις-ποσό
  • Οι συνταξιούχοι γήρατος ή θανάτου που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους (για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας).
  • Τα ετήσια οικονομικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν αθροιστικά οι συνταξιούχοι (συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ατομικό φορολογητέο εισόδημα, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα) επανακαθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
  • Τα χορηγούμενα ποσά Ε.Κ.Α.Σ., όπως προσδιορίζονται με την Υπουργική Απόφαση, κυμαίνονται, ανάλογα με το ύψος του ποσού της καταβληθείσας σύνταξης.

  Δικαιολογητικά
  • Αίτηση (έντυπη)
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας προηγούμενου οικονομικού έτους.
  Σημείωση: Το Ε.Κ.Α.Σ., εφόσον πληρούνται τα κριτήρια ηλικίας και εισοδήματος των συνταξιούχων, καταβάλλεται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, με δυνατότητα πενταετούς αναδρομικότητας (Εγκύκλιος: 55/2002)
 www.ika.gr

ΙΚΑ- ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ

  (άρθρο 42 παρ.1 Ν. 1140/81, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 Ν. 2042/92, Εγκ. 67/92, παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/2004, Εγκ. 53/2004, άρθρο 61 Ν. 3518/2006, Εγκ. 1/2007)

  Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
  Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται:


  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:

    1. παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
    2. μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
    3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
    4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
    5. ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
    6. οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
    7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
    8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
    9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση (7).

  • Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον πάσχουν από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία κατέστησαν ανίκανοι για εργασία, από τις οποίες οι 50 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 ασφάλισης οποτεδήποτε (Εγκ. 150/81).

  • Τα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχουν από μία από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφάλισης. Ως αφετηρία για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας (Γ.Ε. 86408/Φ52-36/16.6.1982).

  Προσοχή: Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται εάν ο συνταξιούχος επιδοτηθεί λόγω παραπληγίας από άλλο φορέα.

   Το επίδομα χορηγείται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, πάντως όχι πριν από τη λήξη της επιδότησης λόγω ασθένειας.

  Ποσό
   Το ύψος του ποσού του εξωιδρυματικού επιδόματος στις ανωτέρω περιπτώσεις ισούται με 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ στην (8) περίπτωση (του μονού ακρωτηριασμού) ισούται με το 10πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.www.ika.gr

ΙΚΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
(άρθρο 42 παρ. 3 Ν. 1140/81- Εγκ. 111/81, παρ. 7 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, Εγκ. 53/2004, Γ.Ε. Σ40/86/30.8.2004, άρθρο 60 Ν. 3518/2006)

  Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
  • Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή θανάτου, εφόσον βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου και έχουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
  • Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος δικαιούνται το επίδομα μόνο εφόσον είναι τυφλοί ή εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος με τις ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους με αναπηρία και με την προϋπόθεση ότι χορηγείται ποσό σύνταξης με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης και όχι τον προνομιακό υπολογισμό των 10500 ημερών.

  Ποσό
  • Αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου (χωρίς προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών). Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκάστοτε ισχύον 20πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Στους συνταξιούχους που παίρνουν δύο συντάξεις από το ΙΚΑ το Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας χορηγείται μόνο στη σύνταξη εκείνη που το ποσό της είναι μεγαλύτερο.
www.ika.gr

Αλλαγες στο Εργοσημο. Αυξάνεται το ασφάλιστρο


Αύξηση στο ασφαλίστρο από 20% σήμερα σε 30% για το εργόσημο και ποιο αυστηρές προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ στους αμειβόμενους με αυτο, προβλέπει ρύθμιση συμφωνα με την Ημερησία.

Συγκεκριμένα με δημοσιευμα της Ημερησίας προωθείτε ρύθμιση που προβλέπει αλλαγες στους νόμους 3863/10 και 3996/11 για το εργόσημο στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ποιες είναι οι αλλαγές για το εργόσημο που παρουσίαζει η Ημερησία και προβλέπονται με νέα ρύθμιση:

1. Αυξάνεται το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 30%.

2. Καταργείται ο διπλασιασμός των ημερών ασφάλισης από το εργόσημο που ίσχυε υπέρ των αμειβομένων με εργόσημο και θεσπίζονται οι 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή 300 ανά έτος (έναντι 30 ημερών ασφάλισης και 360 αντίστοιχα που ισχύει μέχρι σήμερα) προκειμένου η σχέση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και καταβαλλόμενων παροχών (παροχές ασθένειας, επιδόματα μητρότητας κ.α.) «να γίνει πιο αναλογική και να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Επίσης, οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν θα ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του εργοσήμου.

3. Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργόσημου σε τουλάχιστον δύο νέες κατηγορίες όπου εντοπίζεται μεγάλη εισφοροδιαφυγή (συζητούνται και άλλοι κλάδοι): Στις υπηρεσίες καθαρισμού καθώς και φροντίδας κήπου σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας.
 dikaiologitika.gr

Οι εργαζόμενοι με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα

Οι αμειβόμενοι με εργόσημο, δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επίδομα ασθένειας, ατυχήματος, επαγγελματικής νόσου, ΤΒC, επιδόματα μητρότητας και έξοδα κηδείας), σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ.
Κατά συνέπεια, ο χρόνος ασφάλισης με εργόσημο λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος.
Για την χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος των αμειβομένων με εργόσημο απαιτούνται εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης, στις οποίες μπορούν να συνυπολογιστούν και οι λοιπές ημέρες ασφάλισης.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση παροχών σε είδος με βάση τη συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης (ή 50 κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2013) δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης με εργόσημο.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ


Γενικά
Με τη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 3863/10 εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός του "εργοσήμου". Με το εργόσημο επέρχεται σημαντική αλλαγή στον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης του κατ' οίκον απασχολούμενου προσωπικού, που παρέχει εξαρτημένη εργασία και αμείβεται με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους απασχολούμενους ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ.
Το εργόσημο είναι ειδική πολύπτυχη επιταγή συγκεκριμένης αξίας στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του φορέα κοινωνικής ασφάλισης και η διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης τηρείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζουν η απόφαση Υπουργού εργασίας 14913/343/φ10034/27.6.11 (ΦΕΚ Β.1586/1.7.11) και η αριθ. 68/9.9.11 εγκύκλιος του ΙΚΑ και αριθ. 9/2011 εγκύκλιος ΟΓΑ.
Το εργόσημο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη χρηματική αξία στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Είναι δηλαδή το μοναδικό μέσο δοσοληψίας εργοδότη και εργαζομένου για τις εργασίες που παρέχονται.

Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μετά την αναστολή της λειτουργίας υποκαταστημάτων

Σε δραστική μείωση των υποκαταστημάτων του μέσω της συνένωσης λειτουργικών μονάδων προχωρά τοΊδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, η εξέλιξη αυτή κατέστη αναγκαία εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού κατά 40% τα τελευταία 3 χρόνια και της αύξησης του όγκου εργασιών λόγω πολλαπλασιασμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης, και της ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων κύριας σύνταξης των μισθωτών.
Ακόμη, λόγω της ανάθεσης επιπλέον εργασιών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων και του διαχωρισμού ύστερα από 75 χρόνια του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την υπαγωγή του στο νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Με τη λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών, η Διοίκηση του Ιδρύματος επιδιώκει τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την κατανομή του υπηρετούντος ανθρώπινου δυναμικού σε λιγότερες μονάδες, καθώς και τη διασφάλιση της νομιμότητας κατά τη διεκπεραίωση αποφάσεων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, η οποία διακυβεύεται στις περιπτώσεις ελλιπούς στελέχωσης.
Η αναστολή λειτουργίας αφορά μόνο υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ που λειτουργούν στην περιοχή, στο ίδιο ή διαφορετικό κτίριο δεν επηρεάζονται.

ΙΚΑ-Το όριο ηλικίας

 Με τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συμπληρωμένες ο άνδρας ασφαλισμένος μπορεί να αποχωρήσει σε ηλικία 60 ετών με μειωμένη σύνταξη εφόσον είχε συμπληρώσει το 60ό του έτος μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2012. Από την 1 Ιανουαρίου 2013 το όριο ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη αυξήθηκε κατά 2 έτη και βρίσκεται σήμερα στα 62.
Εναλλακτικά μπορεί ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στα 60 αν έχει συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να έχει συμπληρώσει ως τότε το 60ό έτος και αρκεί η συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση.
Η διαφορά στην εν λόγω περίπτωση έχει να κάνει με τη μείωση η οποία και υπολογίζεται από το έτος δικαιώματος για πλήρη σύνταξη που είναι για όσους θεμελίωσαν μέχρι το τέλος του 2010 το 62ο έτος, για το 2011 το 63ο και για το 2012 το 63ο έτος και 6 μήνες.
Οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μπορούν και εκείνες να συνταξιοδοτηθούν με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης στο όριο ηλικίας που θεμελίωσαν το σχετικό δικαίωμα. Για τη θεμελίωση ισχύουν τρεις διαφορετικές «ταχύτητες», καθώς προβλέπονται τα εξής:
  • Για όσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους μέχρι το τέλος του 201Ο -ακόμη και αν δεν είχαν συμπληρώσει τις απαιτούμενες 4.500 ημέρες- έχει κατοχυρωθεί το εν λόγω όριο αλλά και η μείωση που υπολογίζεται από το 60ό έτος της ηλικίας και πίσω.
  • Οσες συμπληρώνουν τα 55 από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2012 θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το αντίστοιχο όριο ηλικίας για τη λήψη μειωμένης σύνταξης. Ετσι εάν η ασφαλισμένη συμπληρώσει τα 55 το 2011 και τις 4.500 ημέρες θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τα 56 και μετά. Σε περίπτωση που τα συμπληρώσει το 2012, η «έξοδος» γίνεται στα 57.
    Η μείωση όμως σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία συμπλήρωσης του 60ού έτους και τη θεμελίωση για πλήρη σύνταξη. Ετσι για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να συμπληρώσουν τα 60, οι ασφαλισμένες θα αντιμετωπίζουν μια μείωση της τάξης του 30%.
  • Οσες γυναίκες συμπληρώνουν το 55ο έτος της ηλικίας τους από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος.
Αντίστοιχα και για τις γυναίκες ασφαλισμένες υπάρχει η δυνατότητα θεμελίωσης δικαιώματος με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Εφόσον οι 10.000 ημέρες έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορεί να ζητήσει η ασφαλισμένη μειωμένη σύνταξη στα 55 (με «πέναλτι» 12%).
Το όριο αυξάνεται σταδιακά τη διετία 2011-2012 και από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά διαμορφώνεται στα 62.
ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ
Ημέρες Ασφάλισης
Ετος Συμπλήρωσης
Για πλήρη
Για μειωμένη*
Ανδρες
4.5
Μέχρι 2012
65
60
4.5
Από 2013
67
62
10
Μέχρι 2010
62
60
10
2011
63
60
10
2012
63,5
60
10
2013
67
62
Γυναίκες
4.5
Μέχρι 2010
60
55
4.5
2011
Ανάλογα με
56
4.5
2012
συμπλήρωση 60ού
57
4.5
2013
67
52
10
Μέχρι 2010
57
55
10.4
2011
58
56
10.8
2012
58,5
56,5
12
2013
59
57
* Στη μειωμένη απαιτούνται 100 ημέρες την τελευταία 5ετία
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
www.ethnos.gr

Τρεις ταχύτητες για έξοδο - εξπρές από το ΙΚΑ

Tαχύτερη έξοδο στη σύνταξη εξασφαλίζουν μια σειρά διατάξεων, που εφαρμόζονται στο ΙΚΑ. Με τη μειωμένη σύνταξη ο ασφαλισμένος μπορεί να «αποχωρήσει» από την εργασία του έως και πέντε χρόνια νωρίτερα, ωστόσο θα υποστεί μία περικοπή στο καταβαλλόμενο ποσό.

Το ΙΚΑ για να χορηγήσει πρόωρη σύνταξη έχει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.  Οι ημέρες ασφάλισης αυτές είναι απαραίτητο να είναι πραγματική ασφάλιση αλλά μπορούν να προσμετρηθούν σε αυτές οι επιδοτούμενες ημέρες ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. 

Επομένως πρέπει ο εργαζόμενος στην περίπτωση που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στη απευκτέα περίπτωση που καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας του ή είναι άνεργος και δεν πληροί την εν λόγω προϋπόθεση είτε να αναζητήσει νέα εργασία ώστε να συμπληρώσει τις 100 ημέρες ανά έτος ή να ασκήσει το δικαίωμα της προαιρετικής ασφάλισης.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Αναλυτικά οι κατηγορίες πλασματικών ετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν

  • O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Πρόκειται για το χρόνο στρατιωτικής θητείας ο οποίος μπορούσε και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 με τις παλιές διατάξεις να αναγνωριστεί με περιορισμούς όμως όσον αφορά τη χρήση του. Οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προβούν σε αναγνώριση του χρόνου αυτού και να τον χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως είτε για θεμελίωση είτε για προσαύξηση.
Η αναγνώριση γίνεται με εξαγορά και για όσους θεμελιώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 προβλέπεται έκπτωση επί του καταβαλλόμενου για την εξαγορά ποσού που είναι 30%. Με βάση τη νομοθεσία από το 2015 η έκπτωση φτάνει το 50%, ενώ αναμένεται εγκύκλιος για το αν θα επισπευσθεί η σχετική ρύθμιση (καθώς αυξήθηκαν φέτος τα όρια ηλικίας).
Προσοχή, καθώς οι καταβαλλόμενες εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αποδοχών. Ετσι όσο το δυνατόν νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση για την αναγνώριση τόσο οικονομικότερο θα είναι το κόστος. Δεν συμφέρει στους υψηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα ασφαλισμένους στο ΙΚΑ να εξαγοράζουν τη θητεία καθώς πλέον η δαπάνη θα είναι υπέρογκη.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων στις ΔΕΚΟ που είχαν ασφαλιστεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1983 εξακολουθεί να ισχύει το όριο ηλικίας των 58 ετών για τη χρήση της στρατιωτικής θητείας και την έξοδο με 35ετία.
Μέχρι πέντε έτη για τα παιδιά
Οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο έτη για το δεύτερο παιδί και επίσης δύο έτη για το τρίτο παιδί. Δίνεται δηλαδή το δικαίωμα συνολικής αναγνώρισης μέχρι πέντε ετών.
Η ρύθμιση ισχύει για γονείς -άνδρες και γυναίκες- ανεξαρτήτως του έτους γέννησης των παιδιών και ανεξαρτήτως ταμείου. Η αναγνώριση γίνεται με καταβολή εισφοράς που φτάνει τα 168 ευρώ τον μήνα. Προσοχή καθώς τον εν λόγω χρόνο δεν μπορούν να εξαγοράσουν οι μητέρες ανηλίκων για τη θεμελίωση σχετικού δικαιώματος.
  • Ο χρόνος μαθητείας μέχρι ένα έτος. Ως χρόνος μαθητείας λογίζεται και ο χρόνος συμμετοχής στα προγράμματα Stage. Μπορεί να αναγνωριστεί μέχρι ένα έτος και η εισφορά είναι 168 ευρώ τον μήνα.
  • Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Ε. Παρέχεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος και δεν είχαν εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέχρι 5 έτη. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ασφαλισμένος αντιστοιχεί στην Π05 ασφαλιστική κατηγορία.

Διπλό είναι το «κέρδος» από την εξαγορά πλασματικών ετών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα χρόνια που θα εξαγοραστούν -υπό προϋποθέσεις- μετράνε τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης, ωστόσο, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το απαιτούμενο οικονομικό τίμημα (συνήθως είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα).
 Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και πλασματικά έτη (π.χ. ο χρόνος ασθένειας, λοχείας) που αναγνωρίζονται δωρεάν (συνολικά μπορεί να φτάσουν έως και τα δύο χρόνια). Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις τα πλασματικά έτη μετράνε μόνο για τη θεμελίωση δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Οι ρυθμίσεις για τα πλασματικά έτη ισχύουν σε όλους του φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή στο ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, τον ΟΑΕΕ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων κ.ά. Το εν λόγω δικαίωμα είναι απρόθεσμο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε μέχρι την αίτηση για συνταξιοδότηση και να ενεργήσει αναδρομικά.
 Ολοι οι πλασματικοί χρόνοι για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αθροίζονται μαζί με τους πραγματικούς από την 1η Ιανουαρίου 2011 κι έπειτα. Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με χρήση έως τεσσάρων πλασματικών ετών το 2011 και πέντε ετών το 2012.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ