ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

                                            ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ....ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ....
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ
 ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ
 ΓΙΑ  ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ....
                                      ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ- Διπλή ευκαιρία για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

Διπλό είναι το όφελος από την εξαγορά του στρατού, καθώς τα χρόνια μετράνε τόσο για τη για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματός όσο και για προσαύξηση της σύνταξής τους.

Ωστόσο το τίμημα είναι υψηλό και σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 166 μέχρι 475 περίπου ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς (με την πλειοψηφία να καταβάλλει περίπου 200 με 220 ευρώ).
Για όσους ασφαλισμένους επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 αναδρομικά (και μόνο γι' αυτούς) ο στρατός εξαγοράζεται με τα ισχύοντα ως τότε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος και η αίτηση εξαγοράς να έχει υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας εντάσσεται στο πλαίσιο των πλασματικών χρόνων του ν. 3863/2010 και 3996/2011. Επομένως το σύνολο των πλασματικών ετών που μπορούν να αναγνωριστούν δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 έτη για θεμελίωση το 2011 και τα 5 για θεμελίωση το 2012.
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  • Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης. Διαφορετικά η αναγνώριση χρησιμοποιείται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Προσοχή σε αυτήν τη λεπτομέρεια καθώς είναι εύκολο να χαθεί η δυνατότητα χρήσης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας για συμπλήρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
  • Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να κριθεί ανάπηρος από την υγειονομική επιτροπή που θα εξεταστεί σε ποσοστό 67% (ιατρική αναπηρία) και άνω και να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 900 ημέρες εργασίας.
  • Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου, μπορεί να γίνει η αίτηση τόσο από τον επιζώντα σύζυγο όσο και από τα παιδιά εφόσον δεν έχουν ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (24ο λόγω σπουδών). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πλασματικά που αναγνωρίζονται έως 25 ημέρες τον μήνα στην περίπτωση της θητείας αναγνωρίζονται 30 ημέρες για κάθε μήνα. Ετσι ενώ το σύνολο των πλασματικών που μπορεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 έτη για το 2011, οι ημέρες ασφάλισης εάν σε αυτά τα τέσσερα έτη συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας μπορούν να είναι περισσότερες από 1.200.

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ 60 -Το ευνοϊκό καθεστώς για ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΔΕΚΟ

Tην πόρτα εξόδου στα 60 μπορούν να ανοίξουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από φέτος αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 είναι οι εξής:
Ανδρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ. Εφόσον η θεμελίωση γίνεται μέχρι το τέλος του 2012 παρέχεται η δυνατότητα «εξόδου» στα 60 με μειωμένη σύνταξη. Προσοχή χρειάζεται καθώς για τη μειωμένη σύνταξη απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση.
Να σημειώσουμε εδώ ότι με τελευταία εγκύκλιο του ΙΚΑ δεν είναι δυνατή η εξαγορά πλασματικών χρόνων από τους άνδρες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 10.000 ημέρες ασφάλισης.
Ανδρες με 4.500 ημέρες στο ΙΚΑ. Εφόσον θεμελιώθηκε δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 δίνεται μειωμένη σύνταξη στα 60. Προσοχή, καθώς για τη μειωμένη σύνταξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από την αίτηση. Σε περίπτωση που το δικαίωμα θεμελιώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 η «έξοδος» γίνεται στα 62.
Γυναίκες με 4.500 ημέρες στο ΙΚΑ. Οσες γυναίκες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 είχαν συμπληρώσει τόσο 4.500 ημέρες ασφάλισης όσο και το 55ο έτος θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 60ού τους έτους με πλήρη σύνταξη.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς όσες ασφαλισμένες συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους μετά το 2011 έχασαν το 60ό έτος για την πλήρη σύνταξη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως όσες γυναίκες ασφαλισμένες είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι το τέλος του 2010 αλλά όχι 4.500 ημέρες ασφάλισης έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα για έξοδο με πλήρη σύνταξη. Ομως πρέπει να γνωρίζουν πως δεν μπορούν να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών για να συμπληρώσουν τα 4.500.
Ετσι οι εν λόγω ασφαλισμένες θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης μόνο με αυτασφάλιση ή πραγματική ασφάλισης, χωρίς δηλαδή πλασματικούς χρόνους.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Σε 48 δόσεις τα χρέη προς το ΙΚΑ-Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών


Tη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και σε 48 δόσεις έχουν οι οφειλέτες του ΙΚΑ. Σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν οι οφειλές, θα ανοίξει ο δρόμος για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.ά.
Σε εγκύκλιο του Ταμείου -που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος - Συντάξεις»- καταγράφονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση χρεών. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ είναι 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με βάση την εγκύκλιο, οι οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος Ιουνίου μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 48 δόσεις. Η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί, ωστόσο για κάθε μήνα καθυστέρησης οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46 και ούτω καθεξής.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις και τηρούν τους όρους:
  • Αναστέλλεται μέχρι την εξόφληση της οφειλής η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης.
  • Χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).
Απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής. Οι εργοδότες που οφείλουν εισφορές της φετινής χρονιάς, θα πρέπει να τις καταβάλουν πριν από την υπαγωγής τους στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με το ΙΚΑ, οι οφειλές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή»:
  • Με έκπτωση 25% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31η Δεκεμβρίου 2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2017.
  • Με έκπτωση 30% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31η Δεκεμβρίου 2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2016.
  • Με έκπτωση 35% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31η Δεκεμβρίου 2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2015.
  • Με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31η Δεκεμβρίου 2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2014.
  • Με έκπτωση 50% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31η Δεκεμβρίου 2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2013.
Προθεσμία
Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» υποβάλλεται άπαξ σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως την 30ή Ιουνίου 2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά μέχρι την 31η Ιουλίου 2013.
Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, θα τύχει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, κατά ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.
Οσοι οφειλέτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη «Νέα Αρχή» μπορούν να μπουν στην «Πάγια Ρύθμιση» που προβλέπει, όμως, μόνο 12 δόσεις.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2012-Οι κερδισμένοι που αποχωρούν από το ΙΚΑ στο 58ο έτος

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012.
Για τους μισθωτούς το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των ενσήμων, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Για τους άντρες που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 στο ΙΚΑ και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 «κλείνουν» τα παράθυρα ταχύτερης εξόδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλήρης σύνταξη να καταβάλλεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης (εκ των οποίων τα επτά χρόνια μπορεί να είναι πλασματικά).
Οι βασικές ρυθμίσεις στο ΙΚΑ είναι οι εξής:
1 Ανδρες με 10.500 ημέρες ασφάλισης (35ετία). Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010, καθώς αποχωρούν στα 58. Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, με παράλληλη αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση γίνεται με 10.500 ημέρες ασφάλισης. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος μπορεί να παραμείνει στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσει όποτε πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται τη στιγμή συμπλήρωσης της 35ετίας.
Αν η θεμελίωση έγινε το 2011 -με εξαγορά έως και τεσσάρων πλασματικών ετών- η»έξοδος» γίνεται με 10.800 ημέρες ασφάλισης στα 58. Το 2012 απαιτούνται 11.100 ημέρες ασφάλισης και το 59ο έτος (μπορούν να εξαγοραστούν έως και πέντε πλασματικά). Η συμπλήρωση του σχετικού ορίου ηλικίας για να είναι δυνατή η υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης γίνεται την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου (και όχι την 1 Ιανουαρίου του έτους )
2 Ανδρες με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Μέχρι το τέλος του 2010 πλήρης σύνταξη καταβαλλόταν στα 62 και μειωμένη στα 60.
Από το 2011 το όριο ηλικία και ο χρόνος ασφάλισης έχει αναπροσαρμοστεί και γι΄ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση του εν λόγω δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση μόνο του χρόνου ασφάλισης (δηλαδή των 10.000 ημερών).
Ετσι άνδρας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που θα συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης με ή χωρίς εξαγορά χρόνου το 2012 θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 63 ετών και 6 μηνών (μειωμένη στα 60). Να σημειώσουμε εδώ ότι με τελευταία εγκύκλιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν είναι δυνατή η εξαγορά πλασματικών χρόνων από τους άνδρες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 10.000 ημέρες ασφάλισης και μειωμένη σύνταξη.
3 Εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά. Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων. Είναι χαρακτηριστικό πως μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη ακόμα και σε ηλικία 53 ετών. Αναλυτικά για τους άνδρες ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα- μέχρι το τέλος του 2010 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 55 και μειωμένη στα 53.
Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν τη διετία 2011 και 2012 με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 60 ετών και 9 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 58 ετών και 9 μηνών.Προσοχή, καθώς ο ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει χρόνο ώστε να συμπληρώσει μόνο τις 10.500 από τις ημέρες που απαιτούνται γενικά για τη θεμελίωση. Οι 7.500 πρέπει να είναι πραγματικές ημέρες εργασίες στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Οσον αφορά τα πλασματικά όσοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να εξαγοράσουν μόνο το στρατό. Το 2011 μπορούν να εξαγοραστούν ως 4 πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του νόμου 3863/2010 και 3996/2011 (π.χ. σπουδές), ενώ το 2012 μέχρι και πέντε έτη. Η σύνταξη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πλήρης ή μειωμένη (ανάλογα με την επιλογή του ηλικιακού ορίου που θα υποβληθεί η αίτηση) και είναι αναλογική των ετών ασφάλισης. Στις περιπτώσεις επιλογής της μειωμένης το «πέναλτι» φτάνει το 6% για κάθε έτος πριν από το όριο για την πλήρη σύνταξη (0,5% για κάθε μήνα) και ανώτατο ποσοστό μείωσης 12%.Με χαμηλότερο όριο ηλικίας από το γενικό αποχωρούν και όσοι συμπληρώνουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης στα βαρέα. Ετσι όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στο ειδικό αυτό καθεστώς αποχωρούν στα 62. Η σύνταξη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πλήρης και αναλογική των ετών ασφάλισης.
4 Οικοδόμοι. Φέτος το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 60ο έτος. Δεν έχει δοθεί διευκρίνιση σχετικά με όσους έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2012 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό όριο ηλικίας.
ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ
ΚατηγορίαΗμέρες ασφάλισηςΕτος συμπλήρωσηςΓια πλήρη σύνταξηΓια μειωμένη σύνταξηΠαρατηρήσεις
Ανδρες10.500Μέχρι 31/12/2010 58 ---
10.800 2011 58 ---
11.100 2012 59 ---
12.000Από 1/1/2013 62 ---
10.000Μέχρι 31/12/2010 62 60Για τη μειωμένη 100 τα τελευταία 5 έτη ημέρες κάθε έτος
10.000 2011 63 60
10.000 2012 63 και 6 μήνες60
10.000Από 1/1/2013 67 62
4.500Από 1/1/2013 67 62
Ανδρες ΒΑΕ10.500Μέχρι 31/12/2010 55 53Τα 4/5 των ημερών ασφάλισης (για την 35ετία 25 χρόνια) στα ΒΑΕ και 1.000 ημέρες την τελευταία 13ετία
10.500 2011 55 και 9 μήνες53 και 9 μήνες
10.500 2012 56 και 6 μήνες54 και 6 μήνες
10.500Από 1/1/2013 60 και 9 μήνες58 και 9 μήνες
4.500Από 1/1/2013 62 ---
Οικοδόμοι4.500Από 1/1/2013 60 ---Τα 4/5 στα οικοδομικά και 1.000 τα τελευταία 13 έτη
http://www.ethnos.gr

ΙΚΑ: Ποιες μητέρες βγαίνουν με 5.500 ένσημα


Mε 5.500 ημέρες ασφάλισης και με ανήλικο τέκνο μπορούν οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας χωρίς να επηρεαστούν από τυχόν αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όσες μητέρες ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να «κλειδώσουν» συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Σε όσες περιπτώσεις το δικαίωμα θεμελιώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη γίνεται στα 67 (ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62).
Διαφορετικές «ταχύτητες»
Για όσες μητέρες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 ισχύουν διαφορετικές «ταχύτητες» ανάλογα με το έτος που συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης. Μεγάλες τυχερές είναι οι μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.
Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη διατηρείται στα 55. Μάλιστα μπορούν να αποχωρήσουν πέντε χρόνια νωρίτερα -δηλαδή στα 50- με μειωμένη σύνταξη.
Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση, με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας. Ειδικότερα για θεμελίωση μέσα στο 2011 δίνεται πλήρης σύνταξη στα 57 και μειωμένη στα 52, ενώ το 2012 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 60 και μειωμένη στα 55.
Η μείωση ξεκινά από 0,5% για κάθε μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου για την πλήρη σύνταξη και μπορεί να φτάσει το 30%.
Να σημειώσουμε εδώ πως για τη λήψη της πρόωρης σύνταξης με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων δεν απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως δεν απαιτείται να είναι ανήλικο το τέκνο κατά την υποβολή της αίτησης (αρκεί να ήταν ανήλικο όταν συμπληρώθηκαν οι 5.500 ημέρες ασφάλισης).
Κατώτατα όρια
Στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης από τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ιδιωτικό τομέα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρες ανηλίκου υπάρχει ειδική αντιμετώπιση σε σχέση με το καταβαλλόμενο κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες λαμβάνουν και στην περίπτωση της πρόωρης σύνταξης το κατώτατο όριο. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη έχει θεμελιώσει δικαίωμα με τις διατάξεις για τις μητέρες ανήλικων τέκνων και είναι σήμερα 51 ετών, είχε 5.500 ημέρες και μισθό τον κατώτατο. Το ποσό της σύνταξης που θα λάβει στην περίπτωση συνταξιοδότησης της άμεσα θα είναι 486 ευρώ.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ *
Κατηγορία
Ημέρες ασφάλισης
Ετος συμπλήρωσης
Για πλήρη σύνταξη
Για μειωμένη σύνταξη
Παρατηρήσεις
Μητέρες ανηλίκων
5.5
Μέχρι 31/12/2010
55
50
Δεν απαιτούνται
100 ημέρες ανά έτος για τη μειωμένη σύνταξη. Δεν απαιτείται να είναι ανήλικο το τέκνο στην υποβολή της αίτησης
5.5
2011
57
52
5.5
2012
60
55
5.5
2013
67
62
* Ασφαλισμένες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για το Δημόσιο
Μόνο οι μητέρες ανηλίκων που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1983 μπορούν να αποχωρήσουν από το Δημόσιο με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η πλειονότητα των συγκεκριμένων ασφαλισμένων έχει ήδη αποχωρήσει από την εργασία, ενώ όσες μητέρες ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 χρειάζονται 25ετία. Ειδικότερα οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 μπορούν εφόσον συμπλήρωσαν 17 έτη και 6 μήνες μετά το 1998 να πάρουν σύνταξη στα 50 (για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας απαιτούνται 24 έτη και 6 μήνες). Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για όσες μητέρες θεμελίωσαν δικαίωμα πριν από το 1998, οι οποίες πάντως στη μεγάλη τους πλειονότητα έχουν ήδη βγει στη σύνταξη.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 απαιτούνται 25 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων από το Δημόσιο. Το όριο ηλικίας είναι και σε αυτή την περίπτωση σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς των μητέρων (για όσες γυναίκες δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα).
Δημόσιο *
Ετη
ασφάλισης
Ετος
συμπλήρωσης
Οριο
ηλικίας
15
Μέχρι 1992
42
15,5
1993
42,5
16
1994
43
16,5
1995
43,5
17
1996
44
17,5
1997
44,5
17,5
Από το 1998
50
* Ασφαλισμένες μέχρι 31-12-1982
http://www.ethnos.gr

ΠΟΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ-Ταχύτερα στη σύνταξη με πλασματικά έτη

Χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά τα έτη που αναγνωρίζονται ανάλογα με το έτος θεμελίωση
Διαβατήριο για την ταχύτερη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από τις μητέρες, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται ανάλογα με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ειδικότερα όσες εργαζόμενες μητέρες επιθυμούν να θεμελιώσουν με το όριο ηλικίας που ίσχυε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 πρέπει να είχαν συμπληρώσει μέχρι την ημερομηνία αυτή τη διπλή προϋπόθεση των 5.500 ημερών ασφάλισης και την ανηλικότητα τέκνου. Για τον σκοπό αυτό οι εν λόγω ασφαλισμένες έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλους τους χρόνους που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/92.
Στους χρόνους αυτούς περιλαμβάνονται:
  • Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
  • Η επιδότηση λόγω ασθένειας ως 200 ημέρες.
  • Η τακτική ανεργία από τον ΟΑΕΔ ως 200 ημέρες κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης αλλά και την τελευταία 10ετία πριν την ενηλικίωση του τέκνου.
  • Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη. Εφόσον με τους εν λόγω χρόνους η ασφαλισμένη συμπληρώνει προϋποθέσεις θεμελίωσης μέχρι το τέλος του 2010, τότε μπορεί κανονικά να συνταξιοδοτηθεί με τα συγκεκριμένα όρια ηλικίας.
Οι σχετικές αιτήσεις αναγνώρισης για αυτήν την κατηγορία μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε. Αντίστοιχα οι μητέρες που επιθυμούν να θεμελιώσουν με όσα ισχύουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη του ν. 3996/2011. Συγκεκριμένα:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ