ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ταχύτερη έξοδος με πλασματικά έτη

Σε 80.000 υπολογίζονται οι ασφαλισμένοι που πρέπει να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας.

Με τον τρόπο αυτό θα θεμελιώσουν δικαίωμα με τις διατάξεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2010 και θα αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Στους κερδισμένους είναι, μεταξύ άλλων, όσοι μέχρι το τέλος του 2010 συμπληρώνουν με πλασματικά έτη 35ετία, οι μητέρες ανηλίκων που φτάνουν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης, εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά κ.ά.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι ν. 3863/2010 και 3996/2011 λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2013 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για όσους επιθυμούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις και τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Προσοχή, καθώς η εν λόγω προθεσμία δεν αφορά τους ασφαλισμένους του Δημοσίου αλλά μόνον εκείνους που υπάγονται στην ασφάλιση των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.).Είναι σημαντικό, για να μην προκαλούνται παρανοήσεις, να τονιστεί ότι η εν λόγω προθεσμία αναφέρεται αποκλειστικά στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα με όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη που προβλέπονται στον νόμο 2084/92 (π.χ. στρατό, χρόνο για τα παιδιά), αλλά και τον νόμο 3655/2008 (πλασματικός χρόνος παιδιών). Δεν μπορούν, ωστόσο, να αναγνωρίσουν τα «νέα» πλασματικά έτη, που προβλέπονται στον νόμο του 2010.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ- Προϋποθέσεις για χορήγηση δεύτερης σύνταξης από το ΙΚΑ

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης καταγράφονται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ, όπου γίνεται αναφορά και στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι επηρεάζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας.
Στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:
1. Με τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας χορηγεί δεύτερη σύνταξη το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη το 2011 συμπλήρωσε το 60ό έτος της ηλικίας της. Δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικίας της και 6.000 ημερών ασφάλιση. Σε περίπτωση που ασφαλισμένη συμπλήρωσε φέτος το 60ό έτος επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας. Δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 67ου έτους και 6.000 ημερών ασφάλιση.
2. Με τουλάχιστον 4.800 ημέρες ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο χορηγείται δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος με μειωμένο ποσό (κατά 50%). Οι άντρες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας για τις γυναίκες κυμαίνεται από το 60ό έως το 65ο έτος.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΩΝ- Εξαγορά έως και 5 έτη στα ασφαλιστικά ταμεία

Mέχρι και πέντε πλασματικά έτη για τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν από τα Ταμεία οι ασφαλισμένοι για να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη.

Ο χρόνος πλέον μπορεί να αναγνωριστεί και από τους δύο γονείς, ενώ το τίμημα είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
Με βάση τη νομοθεσία ο χρόνος που εξαγοράζεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ασφάλισης (ένα έτος) για το πρώτο παιδί, σε 600 ημέρες (δύο έτη) για το δεύτερο παιδί και σε άλλες 600 ημέρες για το τρίτο παιδί. Δηλαδή ο ανώτατος χρόνος που μπορεί κάποιος να εξαγοράσει από τα παιδιά φτάνει τα 5 έτη (1.500 ημέρες) εάν είναι τρίτεκνος
Οι αλλαγές
Σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπε ο Νόμος 3655/2008 και με βάση τα οποία η αναγνώριση του εν λόγω χρόνου γινόταν μόνο από τις μητέρες και ήταν δωρεάν, ενώ αφορούσε τέκνα γεννηθέντα μετά το 2000, πλέον το καθεστώς αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου των τέκνων αφορά όλους τους ασφαλισμένους και ρυθμίστηκε αναλυτικά με τον Ν. 3996/2011, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης.
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  • Το δικαίωμα αναγνώρισης με εξαγορά του πλασματικού χρόνου των παιδιών το έχει πλέον και ο πατέρας χωρίς προηγούμενη εκχώρησή του από τη μητέρα (δεν απαιτείται πρώτα να το αποποιηθεί).
  • Η εξαγορά μπορεί να γίνει και από τους δύο γονείς και όχι μόνο από τον έναν, όπως και η χρήση του χρόνου για θεμελίωση.
  • Εξαγορά μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης (ή και υιοθεσίας) του τέκνου και δεν απαιτείται τα τέκνα να είναι ανήλικα.
  • Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης στις περιπτώσεις που το δικαίωμα θεμελιώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Οσοι επιθυμούν να κατοχυρώσουν με τα όρια και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν το 2011, μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 4 έτη. Το 2012 τα πλασματικά έτη φτάνουν τα 5, φέτος είναι 6 και από το 2014 θα αναγνωρίζονται συνολικά 7 χρόνια.

Οι μητέρες ανηλίκων που αποφεύγουν τα νέα όρια

Διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας οι μητέρες ανηλίκων που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, ενώ χαμένες είναι όσες μητέρες κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
 Οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται ως εξής:
ΙΚΑ
 Το δικαίωμα κλειδώνει με δύο προϋποθέσεις: τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια η μητέρα μπορεί να παραμείνει στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσει όποτε πιάσει το κατά περίπτωση όριο.
Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55 και μειωμένη στα 50. Το 2011 το όριο πάει στα 52 για μειωμένη και στα 57 με πλήρη, ενώ το 2012 μειωμένη δίνεται στα 55 (ωστόσο πλήρης σύνταξη δίνεται πλέον στα 60).
Για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών λαμβάνονται υπ' όψιν τόσο οι πραγματικές ημέρες εργασίας όσο και κάποιες επιδοτούμενες. Οι ημέρες πραγματικής ασφάλισης μπορούν να έχουν διανυθεί σε οποιονδήποτε φορέα, είναι όμως απαραίτητο κατά την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης απονέμων και τελευταίος φορέας να είναι το ΙΚΑ.
Με 25ετία
  • Δημόσιο. Στην ηλικία των 50 ετών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων μέχρι το τέλος του 2010. Η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση της 25ετίας και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου.
Σε περίπτωση που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κλειδώσει το 2011, η έξοδος γίνεται στα 52, ενώ το 2012 το όριο πάει στα 55.
Ο χρόνος ασφάλισης είναι απαραίτητο να είναι πλήρης 25 έτη. Δεν μπορούν να προσμετρηθούν επιδοτούμενοι χρόνοι και κενά εργασίας. Αντίστοιχα δεν θεωρείται ότι έχει συμπληρωθεί η 25ετία όταν η ενδιαφερόμενη ασφαλισμένη έχει 24 έτη ασφάλισης, 6 μήνες και 1 ημέρα, δεν «χαρίζεται» το εξάμηνο.
Και σε αυτήν την περίπτωση για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο ασφάλιση στον ιδιωτικό όσο και η υπηρεσία στον δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι ως ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου λαμβάνεται υπ' όψιν η 31η Δεκεμβρίου του έτους ενηλικίωσης.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ....ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ!!


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ