ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Όλες οι ανατροπές που έρχονται το 2014

Διαδοχικές και κατά κύματα θα είναι οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα μέσα στο 2014. Το πρώτο κύμα των αλλαγών προβλέπεται από νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί από προηγούμενους νόμους και ξεκινούν από το «νόμο Σιούφα» (2084/92), περνούν από το νόμο Ρέππα (3029/02) και καταλήγουν στους μνημονιακούς νόμους 3863/10, 3996/11, 4051/12, 4052/12 και 4093/12.
Μέσα από τους νόμους αυτούς επέρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο χρόνο ασφάλισης και τον υπολογισμό συντάξεων (κύριων-επικουρικών), καθώς και στα εφάπαξ. Ενδεικτικά, στο ΙΚΑ για σύνταξη γυναικών με 10.000 ένσημα έρχεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 6 μήνες, ενώ για σύνταξη με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 9 μήνες.
Το δεύτερο κύμα των αλλαγών προετοιμάζεται και θα φέρει τις μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις από το 2015, καθώς μέσα στο 2014 και ενόσω θα «τρέχουν» οι ψηφισμένες αλλαγές θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα εφαρμοστεί η μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό που προβλέπει την αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων για όλους όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2015 που καθιερώνεται η ελάχιστη βασική σύνταξη των 360 ευρώ σε όλα τα Ταμεία. Οι αλλαγές θα μεταβάλουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα ποσά σύνταξης για περισσότερους από 1 εκατομμύριο μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους.
Υπάρχουν, όμως και οι «τυχεροί» που γλιτώνουν από το «τσουνάμι» και δεν είναι λίγοι. Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούν και το 2014 να κατοχυρώσουν με ευνοϊκές -ακόμη- προϋποθέσεις την έξοδο στη σύνταξη και μάλιστα σε ηλικίες πολύ πιο κάτω από τα επίσημα όρια συνταξιοδότησης.
Για μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων που αριθμητικά ξεπερνούν τους 500.000 εργαζομένους, υπάρχουν προστατευτικές δικλίδες που τους κατοχυρώνουν με σύνταξη στα 55-60 έτη και πάντως τους προφυλάσσουν από τις παγίδες που οδηγούν στα 67 ή στα 62 για σύνταξη.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Δείτε τους πίνακες:

Ασφαλιστικό 2014: Τι αλλάζει σε όρια ηλικίας, συντάξεις, εφάπαξ

Αλλάζει το συνταξιοδοτικό τοπίο για 600.000 άτομα 
Οι ρυθμίσεις προβλέπονται σε νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται σταδιακά
Νέο "κύμα" ανατροπών σε όρια ηλικίας, συντάξεις και εφάπαξ έρχεται την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να αλλάζει το συνταξιοδοτικό τοπίο για 600.000 άτομα. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπονται σε νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται σταδιακά.

Κωδικοποιημένα οι δώδεκα αλλαγές - ανατροπές που "φέρνει" το νέο έτος και που καταγράφει σημερινό δημοσίευμα στο "Έθνος" είναι:
1. Σταματά η καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών.
2. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, εξέλιξη που επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους. Σε αυτή τη φάση εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν δραματικές περικοπές στο βοήθημα.
3. Ψαλιδίζονται οι επικουρικές συντάξεις σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα. Συγκεκριμένα από τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.
4. Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων. πάντως η μείωση αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2007.
5. Πηγαίνουν από έξι σε επτά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.
6. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών με 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ. Τυην επόμενη χρονιά θα απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη σύνταξη (μειωμένη θα δίνεται σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών.)
7 Αυξάνεται το όριο ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 68/4.12.2013,που ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στη διαδοχική ασφάλιση.

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 68/4.12.2013
1. Εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης σε σχέση με τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συντ/κου δικαιώματος με τις διατάξεις των νόμων 3863/10 και 4093/12.
 2. Αντιμετώπιση πλασματικών χρόνων του άρθρου 40 του ν. 3996/11 στις προϋποθέσεις αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλιση
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/17669

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ - ΟΑΕΕ -Ξαφνικό στοπ σε πρόωρες συντάξεις

Φραγμό στη συνταξιοδότηση 150.000 ασφαλισμένων βάζει εγκύκλιος του ΙΚΑ, που ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στη διαδοχική ασφάλιση.
Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, που κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» από πέντε έως και δώδεκα χρόνια στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα το μέτρο θα έχει και αναδρομική εφαρμογή, καθώς θα καλύψει ακόμα και συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
Ουσιαστικά με την εγκύκλιο περιορίζονται δραστικά τα παράθυρα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη, αφού θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος στον τελευταίο φορέα.

Νωρίτερα φέτος οι συντάξεις Ιανουαρίου

Νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα καταβληθούν, σε περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2014, που καταβάλλουν τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικά ταμεία.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έλαβε αυτή την απόφαση με στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των συνταξιούχων στις συναλλαγές τους, καθώς τις ημέρες αυτές η κίνηση στα τραπεζικά ιδρύματα είναι πολύ μεγάλη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ- ΤΑΕ-ΤΣΑ) θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ όλων των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου στις 23 Δεκεμβρίου.
Οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Εργασίας φορείς, εκτός του ΟΑΕΕ, είναι οι εξής: ΙΚΑ- ΟΓΑ -ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας) - ΕΤΑΠ.ΜΜΕ (μέσων ενημέρωσης) - ΕΤΑΑ (ανεξαρτήτως απασχολούμενων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φόρα μετά από 15 και πλέον χρόνια, οι συντάξεις του πρώτου μήνα του επόμενου έτους καταβάλλονται από τις πιστώσεις του προηγούμενου έτους (2013) ,χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πιστώσεις με τη διαδικασία των προκαταβολών από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ -Σύνταξη σε 45 ημέρες

Πέφτουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούσαν την έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας επιβάλλεται η χορήγησή της εντός 45 ημερών ή το πολύ σε δυόμισι μήνες, αν εμπίπτει στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Λαμβάνεται πρόνοια και για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ.
Σύνταξη μέσα σε 45 μέρες -ή το αργότερο σε 75 ημέρες σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης- μπορούν να πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον ΟΑΕΕ.Με εγκύκλιό του, το Ταμείο δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία έκδοσης της προσωρινής σύνταξης «ξεμπλοκάροντας» και τα εκκρεμή αιτήματα.
Σημειώνεται πως η προσωρινή σύνταξη φτάνει το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του 90% του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ορίου.
Σήμερα, για την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, απαιτούνται 8 μήνες εφόσον όλα τα ένσημα είναι στον ΟΑΕΕ και 16 μήνες για τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης (μέσος όρος για συντάξεις γήρατος).
Με τη νέα εγκύκλιο ρυθμίζονται εκκρεμή θέματα για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όσους αποχωρούν με αναγνώριση πλασματικού χρόνου αλλά και σε όσους κάνουν διακοπή επαγγέλματος χωρίς να έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Υπό προϋποθέσεις χορηγείται προσωρινή σύνταξη και σε όσους χρωστάνε στον ασφαλιστικό φορέα.
Αναλυτικά στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ προβλέπονται τα εξής:

Σύνταξη - εξπρές με 10 βήματα

Περίπου 360.000 ασφαλισμένοι είναι στην αναμονή για τη σύνταξη και το εφάπαξ, καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της πολυπόθητης απόφασης.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, αφού ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της σύνταξης είναι διπλάσιος σε σχέση με όσους έχουν όλα τα ένσημα σε μόνο έναν φορέα.
Με τις σωστές κινήσεις οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μπορούν να «επιταχύνουν» την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης και να περιορίσουν σε έναν βαθμό τον χρόνο αναμονής. Γι' αυτόν τον σκοπό πρέπει εγκαίρως να τακτοποιήσουν μία σειρά ανοιχτών θεμάτων (π.χ. αίτηση για την εξαγορά πλασματικών ετών, ρύθμιση οφειλών), ώστε όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα να μην έχουν εκκρεμότητες.
Οικονομική «ανάσα» μπορεί να δώσει η έκδοση της προσωρινής σύνταξης, που με βάση τη νομοθεσία βγαίνει το αργότερο μέσα σε 75 ημέρες από τη σχετική αίτηση. Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι μπορούν να ζητήσουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για λόγους υγείας ή λόγω δανειακών υποχρεώσεων (ωστόσο πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι).Eίναι απαραίτητο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να έχουν υπόψη τους ορισμένες απλές ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στην πορεία τους προς τη σύνταξη
.Οι εν λόγω ενέργειες είναι καλό να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την τελική υποβολή των εγγράφων και αιτήσεων προς συνταξιοδότηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθούν στους πρώτους μήνες μετά τη σχετική υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης. Ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης είναι απαραίτητο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του ασφαλιστικού τους βιογραφικού πριν από την υποβολή της αίτησης με συγκεντρωμένα έγκυρα στοιχεία από τους προηγούμενους φορείς ασφάλισης
Αναλυτικά οι δέκα κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για να αποφύγουν την ταλαιπωρία είναι οι εξής:

AΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 2014-Το «ψαλίδι» σε κύριες και εφάπαξ

Το «ψαλίδι» σε κύριες και εφάπαξ
Περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ «φέρνει» το 2014, ενώ σταματά η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών. Χαμένοι είναι μεταξύ άλλων όσοι παίρνουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από ελλειμματικά ταμεία, καθώς τη νέα χρονιά θα μπει «μαχαίρι».
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων υλοποιούνται μία σειρά διατάξεων που προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους και αφορούν κατά κύριο λόγο στους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που θα τρέξουν στις συντάξεις είναι οι εξής:
- Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλισμένων στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Σύμφωνα με το αρ. 1 παρ 1 του Ν. 3029/ 02 για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή.
Προσοχή, καθώς η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2007. Δηλαδή, για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει το 2014 στο Δημόσιο 35 έτη ασφάλισης θα ισχύει ένα μεικτό σύστημα: τα 27 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 7 χρόνια με 73%.
Σημειώνεται πως τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 αλλά και τα έτη ασφάλισης που συμπληρώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κι έπειτα υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011.
Πάντως, για κανέναν εργαζόμενο δεν προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.
Απλώς, για κάθε επιπλέον χρόνο αντί να πάρει 32 ευρώ περίπου επιπλέον σύνταξη, θα πάρει με βάση τη συγκεκριμένη αλλαγή περίπου 29 ευρώ παραπάνω.

AΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 2014- Ερχονται ανατροπές στα όρια ηλικίας

Ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης «φέρνει» το 2014 για τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αγγίζουν τρεις ομάδες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ αλλά και τους ενστόλους που θέλουν να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που θα «τρέξουν» τη νέα χρονιά είναι οι εξής:
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα.
Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα, το 2014 καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.
10.000 ημέρες
- Αύξηση του ορίου ηλικίας στο ΙΚΑ των γυναικών που αποχωρούν με 10.000 ένσημα. Την επόμενη χρονιά θα απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη και του 60ου και 6 μηνών για μειωμένη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ' έτος την τελευταία 5ετία.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος που συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες.
- Αύξηση ορίου ηλικίας ασφαλισμένων αεροπορικών επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των β.δ. 7/65, β.δ. 649/68 και του άρθρου 19, του ν. 2703/99. Δηλαδή, τα εν λόγω όρια αφορούν το ιπτάμενο προσωπικό, το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και το προσωπικό της Olympic Catering.
Ειδικότερα πλήρης σύνταξη την επόμενη χρονιά θα χορηγείται στο 62ο έτος της ηλικίας, ενώ για μειωμένη σύνταξη η πόρτα εξόδου... ξεκλειδώνει στα 57. Επισημαίνεται ότι όπου από τις διατάξεις των β.δ. 7/65 και 649/68 και του άρθρου 19 του ν. 2703/99 προβλέπεται συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, από 1ης Ιανουαρίου 2014 καθορίζεται το 62ο έτος.
- Αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για όσους ενστόλους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών και 6 μηνών συντάξιμου χρόνου ασφάλισης. Οι τρίτεκνοι ένστολοι που συμπληρώνουν την 20ετία από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά για τη θεμελίωση του δικαιώματός τους θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 55 ΕΤΩΝ


ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 55 ΕΤΩΝ
Αντρες (Ασφαλισμένοι από 1983 έως και 1992)
Κατηγορία
Θεμελίωση
Χρόνος
Οριο
Παρατηρήσεις
Πατέρες Ανηλίκων Δημόσιο
25 έτη
2012
55
Πλήρης
Πατέρες 3 και άνω τέκνων Δημόσιο
20 έτη
2012
55
Πλήρης
Ανδρες
10.500
Μέχρι
55
7.500 Ημέρες στα Βαρέα
Βαρέα στο ΙΚΑ
10.500
31/12/2010 2011
55 και 9 μήνες
1.000 Ημέρες την τελευταία 13ετία
Γυναίκες ΙΚΑ (Με ασφάλιση έως 31-12-1992)
Κατηγορία
Θεμελίωση
Χρόνος
Οριο
Παρατηρήσεις
Μητέρες Ανηλίκων
5500 ένσημα
Μέχρι 31/12/2010 2012
55
Πλήρης
5500 ένσημα
55
Μειωμένη κατά 30%
Γυναίκες ασφαλισμένες
4500 ένσημα
Μέχρι 31/12/2010
55
Συμπλήρωση και του 55ου έτους και 100 ημέρες / έτος
Γυναίκες ασφαλισμένες στα Βαρέα
4500 ένσημα
Μέχρι 31/12/2010
55
Τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης στα Βαρέα
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ (Με ασφάλιση από 1983 έως και 1992)
Κατηγορία
Θεμελίωση
Χρόνος
Οριο
Παρατηρήσεις
Μητέρες Ανηλίκων
25 έτη
2012
55
Πλήρης
Γυναίκες ασφαλισμένες
25 έτη
Μέχρι 31-12-2010
55
Συμπλήρωση και του 55ου έτους
ΔΗΜΟΣΙΟ (Με ασφάλιση από 1983 έως και 1992)
Κατηγορία
Θεμελίωση
Χρόνος
Οριο
Παρατηρήσεις
Μητέρες Ανηλίκων
25 έτη
2012
55
Πλήρης
Γυναίκες Ασφαλισμένες
25 έτη
Μέχρι 31-12-2010
55
Μειωμένη κατά 22,5%
Ταμείο Νομικών (Με ασφάλιση από 1983 έως και 1992)
Κατηγορία
Θεμελίωση
Χρόνος
Οριο
Παρατηρήσεις
Μητέρες Ανηλίκων
22 έτη
Από 1-1-2011 Μέχρι 31-12-2011
55
Πλήρης


http://www.ethnos.gr

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ 55- Τυχερές οι μητέρες ανηλίκων & οι εργαζόμενοι στα βαρέα

Την πόρτα εξόδου στα 55 μπορούν να ανοίξουν υπό προϋποθέσεις οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Ευνοϊκές διατάξεις για ταχύτερη έξοδο ισχύουν επίσης για τις γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 αλλά και για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
1. Μητέρες ανήλικων τέκνων. Ευνοϊκές ρυθμίσεις «επιτρέπουν» την έξοδο στα 55 για όσες μητέρες έχουν κλειδώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η θεμελίωση γίνεται με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου και στη συνέχεια η μητέρα μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το όριο ηλικίας.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2010. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες είναι τυχερές, καθώς μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55. Ως τελευταία ημέρα ανηλικότητας τέκνου λαμβάνονται υπόψη τα 18α γενέθλιά του.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι 5.500 ημέρες μπορούν να είναι πραγματικές ημέρες ασφάλισης αλλά εφόσον δεν επαρκούν μπορούν να συμπληρωθούν από τις επιδοτούμενες ημέρες κύησης και λοχείας αλλά και από 200 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας και 200 ημέρες επιδότησης ασθένειας που έχουν διανυθεί εντός της 10ετίας από την ενηλικίωση του παιδιού.
Για παράδειγμα μητέρα που το τέκνο της ενηλικιώθηκε το 2004 και τότε είχε 5.310 ημέρες ασφάλισης εφόσον είχε επιδοτηθεί για τουλάχιστον 200 ημέρες από τον ΟΑΕΔ την περίοδο από το 1994 ως το 2004 θα μπορέσει στα 55 να πάρει πλήρη σύνταξη. Προσοχή, καθώς για τη θεμελίωση δικαιώματος δεν μπορούν να εξαγοραστούν πλασματικοί χρόνοι που προβλέπει ο νόμος 3865/2010 και 3996/2011.
Θεμελίωση δικαιώματος το 2011. Μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται από τα 52 και μετά. Ασφαλισμένη που θα αποχωρήσει στα 55 -εφόσον θεμελίωσε δικαίωμα το 2011- θα έχει μία περικοπή στη σύνταξή της 12% (καθώς υπολείπονται μόνο δύο χρόνια μέχρι το όριο για την πλήρη σύνταξη).
Για παράδειγμα μητέρα ανηλίκου, 55 ετών, έχει το 2011 συμπληρώσει 5.000 ημέρες ασφάλισης και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Η εν λόγω ασφαλισμένη εξαγοράζοντας 500 ημέρες ασφάλισης από τις σπουδές της θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μείωση 12%.
Θεμελίωση δικαιώματος μέσα στο 2012. Και σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα «κλειδώνει» με 5.500 ημέρες εργασίας και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου, ωστόσο καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη στα 55 (ενώ αν η θεμελίωση έγινε το 2010 δίνεται πλήρης σύνταξη).
Στα θετικά είναι πως οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες έχουν περισσότερα περιθώρια εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης, καθώς «μετράνε» τα πλασματικά του νόμου 3863 (π.χ. σπουδές).
Ετσι ασφαλισμένη με ανήλικα παιδιά που έχει 4.800 ημέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 μπορεί αν εξαγοράσει 700 ημέρες από πλασματικό χρόνο σπουδών ή κενών ασφάλισης να συμπληρώσει τις απαραίτητες 5.500 ημέρες. Θα κατοχυρώσει δικαίωμα με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών.
Προσοχή, καθώς αν η θεμελίωση έγινε το 2012 ασφαλισμένη που αποχωρεί στα 55 θα έχει μείωση στη σύνταξη 30% (καθώς υπολείπονται πέντε έτη για την πλήρη σύνταξη).
Τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις μπορούν να αξιοποιήσουν χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων για τους οποίους συνέτρεχε ανηλικότητα κατά τη στιγμή συμπλήρωσης των 5.500 ημερών ασφάλισης.

Εξι ρυθμίσεις για ασφαλισμένους ΙΚΑ

Εξι διαφορετικές ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να βγουν σε πρόωρη σύνταξη. Το όριο συνταξιοδότησης είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος και φυσικά τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων.

Αναλυτικά στο ΙΚΑ προβλέπονται τα εξής:
1. Aντρες με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση μόνο του χρόνου ασφάλισης, δηλαδή των 10.000 ημερών. Σε περίπτωση που οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης συμπληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2012, το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη διαμορφώνεται στο 60ο έτος.
Ωστόσο από 1ης Ιανουαρίου 2013 το όριο πάει στο 62ο έτος. Nα σημειώσουμε εδώ ότι με τελευταία εγκύκλιο του ΙΚΑ δεν είναι δυνατή η εξαγορά πλασματικών χρόνων από τους άνδρες ασφαλισμένους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 10.000 ημέρες ασφάλισης και μειωμένη σύνταξη.
2. Ασφαλισμένοι με 4.500 ημέρες. Εφόσον είχαν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Από φέτος το όριο πάει στο 62ο έτος.
3. Αντρες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οσοι συμπληρώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στο καθεστώς των βαρέων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου ανάλογα με το όριο ηλικίας που ισχύει το έτος της θεμελίωσης δικαιώματος.
Αναλυτικά για θεμελίωση το 2010 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 53, το 2011 σε ηλικία 53 ετών και 9 μηνών και το 2012 σε ηλικία 54 ετών και 6 μηνών.
Σε περίπτωση που οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης συμπληρώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά η «έξοδος» γίνεται σε ηλικία 58 ετών και 9 μηνών για μειωμένη σύνταξη.
Προσοχή, καθώς ο ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει χρόνο ώστε να συμπληρώσει τις 10.500 από τις ημέρες που απαιτούνται γενικά για τη θεμελίωση.
Ωστόσο οι 7.500 πρέπει να είναι πραγματικές ημέρες εργασίες στα βαρέα και ανθυγιεινά.
4. Ασφαλισμένες με 10.000 ημέρες. Το δικαίωμα «κλειδώνει» με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Για θεμελίωση το 2010 μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 55, ενώ μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012 με παράλληλη αύξηση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
5. Ασφαλισμένες με 4.500 ημέρες. Η θεμελίωση γίνεται με συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας και τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 100 ημερών ανά έτος την τελευταία 5ετία.
6. Μητέρες ανηλίκων. Σε περίπτωση που συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο μέχρι το τέλος του 2010 κλείδωσαν το δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος.
Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις, με το όριο ηλικίας να πηγαίνει αρχικά στο 52ο έτος και στη συνέχεια στο 55ο (μειωμένη σύνταξη).
ΙΚΑ *
Κατηγορία
Ημέρες ασφάλισης
Ετος συμπλήρωσης
Για μειωμένη σύνταξη
10.000
Μέχρι 31/12/2010
60
10.000
2011
60
10.000
2012
60
10.000
Από 1ης/1/2013
62
4.500
Μέχρι 31/12/2012
60
4.500
Από 1ης/1/2013
62
Ανδρες ΒΑΕ
10.500
Μέχρι 31/12/2010
53
10.500
2011
53 και 9 μήνες
10.500
2012
54 και 6 μήνες
10.500
Από 1ης/1/2013
58 και 9 μήνες
Γυναίκες
4.500
Μέχρι 31/12/2010
55
4.500
2011
56
4.500
2012
57
4.500
2013
62
10.000
Μέχρι 31/12/2010
55
10.400
2011
56
10.800
2012
56 και 6 μήνες
12.000
2013
60
Μητέρες ανηλίκων
5.500
Μέχρι 31/12/2010
50
5.500
2011
52
5.500
2012
55
5.500
2013
62
*Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992
http://www.ethnos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ