ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αύξηση έως και 300 ευρώ για έξοδο με συμπληρωμένα ένσημα

 ΙΚΑ και ταμεία ευρύτερου δημόσιου τομέα

Από 250 έως 300 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη κάθε μήνα παίρνουν όσοι ασφαλισμένοι «εξαντλήσουν» τα χρονικά περιθώρια και αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ και τα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προσοχή, καθώς όσοι αποχωρήσουν πρόωρα έχουν ένα «πέναλτι» 6% τον χρόνο, δηλαδή η μείωση φτάνει το 30% την πενταετία.
Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους συμφέρει σε γενικές γραμμές να κάνουν υπομονή για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα ως μητέρες ανηλίκων και λόγω χαμηλών αποδοχών θα λάβουν σύνταξη με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες που αποχωρούν από τα 50 έως τα 55 θα πάρουν το ποσό των κατωτάτων ορίων του ΙΚΑ χωρίς μείωση. Είναι η μοναδική περίπτωση που συμφέρει η αποχώρηση αμέσως μόλις δίνεται αυτή η δυνατότητα.
Στην περίπτωση παραμονής στην εργασία αξιόλογη προσαύξηση έχουν μόνο όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν υψηλές αποδοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραμονή μπορεί να δώσει έως και 70 ευρώ προσαύξηση στη μηνιαία σύνταξη. Στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με παραμονή για ένα ή και περισσότερα χρόνια στην εργασία η προσαύξηση είναι κατά μέσο όρο 50 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.
Τέλος, όσον αφορά τα πλασματικά έτη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσαύξηση της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο τέκνων και κενών εργασίας και σπουδών που κοστίζουν 168 ευρώ τον μήνα, κάνοντας απόσβεση ύστερα από μία πενταετία. Προσοχή καθώς ο στρατός που επιτρέπεται να εξαγοραστεί για προσαύξηση σε άλλες περιπτώσεις κοστίζει ακριβά.

AΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
Δυνατότητα εύκολης προσαύξησης στη σύνταξή τους έχουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που βρίσκονται κοντά στα όρια αλλαγής κλίμακας. Οι κλίμακες στο ΙΚΑ δίνουν προσαύξηση στη σύνταξη κάθε φορά που συμπληρώνονται 300 ημέρες ασφάλισης (π.χ. 7.500, 7.800, 8.100). Ετσι ο ασφαλισμένος που έχει θεμελιωμένο δικαίωμα και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα εφόσον βρίσκεται κοντά σε αλλαγή κλίμακας είναι συμφερότερο να παραμείνει μέχρι συμπληρώσεως του απαραίτητου αριθμού ενσήμων για να περάσει στην επόμενη.
Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου 55 ετών έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για να λάβει πλήρη σύνταξη . Με βάση την καλύτερη 5ετία της την τελευταία 10ετία εντάσσεται στην 23η Ασφαλιστική Κλάση και έχει 7.720 ημέρες ασφάλισης.
Εάν υποβάλει αίτημα ως έχει, θα λάβει κύρια σύνταξη 867 ευρώ. Εάν παραμείνει στην εργασία άλλους 4 μήνες και αιτηθεί συνταξιοδότησης με 7.800 ημέρες ασφάλισης, θα μπορέσει να λάβει κύρια σύνταξη 915,2 ευρώ. Δηλαδή θα έχει κέρδος στη μηνιαία σύνταξή της 48 ευρώ.
Δημόσιο
Οφελος έως και 2.000 ευρώ για όσους παραμείνουν στην εργασία
Διπλό όφελος έχει για τους δημοσίους υπαλλήλους η παραμονή στην εργασία, καθώς οδηγεί στην αύξηση της σύνταξης αλλά και του εφάπαξ. Για κάθε επιπλέον έτος δουλειάς το εφάπαξ αυξάνεται από 800 έως και 1.100 ευρώ, ακόμα και μετά τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού.
Την ίδια στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι που εξαντλούν τα περιθώρια για πλήρη σύνταξη και ταυτόχρονα εξαγοράζουν πλασματικά έτη έχουν μια σημαντική αύξηση στο εισόδημά τους. Το ετήσιο όφελος ξεκινά από τα 450 ευρώ και φτάνει –ή και ξεπερνά οριακά– τα 2.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για κάθε έτος παραμονής στην εργασία το όφελος για την κύρια σύνταξη είναι από 22 έως 40 ευρώ τον μήνα, ενώ από 15 έως 25 ευρώ είναι το όφελος από το επικουρικό και το μετοχικό ταμείο. Δηλαδή το συνολικό όφελος –από συντάξεις και μερίσματα– κυμαίνεται από 444 έως 780 ευρώ τον χρόνο.
Η εν λόγω προσαύξηση παραμένει σταθερή σε αυτό το ποσό, καθώς η σύνταξη υπολογίζεται με τις αποδοχές του Οκτωβρίου 2011. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και λήγει η εφαρμογή του νόμου 4024/2011 και η κύρια σύνταξη φαίνεται πως θα υπολογίζεται με τον βασικό μισθό του ενιαίου μισθολογίου, η εν λόγω προσαύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ακόμα καλύτερη σύνταξη εξασφαλίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προχωρήσουν στην εξαγορά πλασματικών ετών για την προσαύξηση του τελικού ποσού. Η εξαγορά κοστίζει για τους δημοσίους υπαλλήλους 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τους, ένα ποσό επομένως που κυμαίνεται από 70 έως 130 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τις αποδοχές. Επειδή όμως η αντίστοιχη προσαύξηση μπορεί να είναι από 22 μέχρι 40 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη, η απόσβεση του εν λόγω ποσού γίνεται συνήθως μέσα σε μια περίοδο τετραετίας. Ετσι μέσα σε τέσσερα έτη ο ασφαλισμένος –που έχει εξαγοράσει τα πλασματικά– παίρνει πίσω όλα όσα έχει πληρώσει κι από κει και πέρα η σύνταξή του μόνο προσαυξάνεται.
Εξαγορά
Μάλιστα η εξαγορά μπορεί να γίνει με παρακράτηση από τη σύνταξη, χωρίς να φαίνεται κατ' ουσίαν επιβάρυνση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι τρίτεκνοι, συμφέρει να εξαντλούνται αυτές οι εξαγορές.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέξουν να αποχωρήσουν πρόωρα. Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 η περικοπή είναι 4,5% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του ορίου για πλήρη σύνταξη (μέχρι 22,5% την πενταετία). Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011 η μείωση είναι 6% τον χρόνο και μέχρι 30% την πενταετία.
Πρακτικά, όσο πιο κοντά έρχεται ο ασφαλισμένος στο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη έχει ένα όφελος στην κύρια σύνταξη από 47 έως 70 ευρώ (για κάθε έτος παραμονής). Αν προσθέσουμε και το όφελος από την επικουρική, τότε το συνολικό κέρδος μπορεί να είναι από 50 έως 100 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη (σε σχέση με όσους αποχωρούν πρόωρα). Μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το κέρδος είναι διπλό, καθώς συρρικνώνεται το ποσοστό της μείωσης - ποινής και αυξάνεται και ο συνολικός χρόνος ασφάλισης προσφέροντας περαιτέρω αύξηση στη σύνταξη.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ