ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ποιοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μεταφέρονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ

Με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ επισημαίνονται οι προϋποθέσεις υποχρεωτικής μετάταξης των ασφαλισμένων από το ΙΚΑ στον Οργανισμό.
Συγκεκριμένα υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, βάσει του τελευταίου μνημονιακού νόμου 4254/2014, ασφαλίζονται από τις 6 Απριλίου και μετά, οι νέοι (από το 1993 και μετά) ασφαλισμένοι, που έχουν παράλληλη απασχόληση, αλλά ως μισθωτοί δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα (πλήρης απασχόληση).
Παράλληλα, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η επιλογή ασφαλιστικού φορέα πρέπει να γίνει μέσα σε έξι μήνες, ενώ αφορά όλους όσους απασχολούνται και ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι, και έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου του 1993 και μετά.
Σημειώνεται ότι οι διατάξεις περί επιλογής φορέα δεν  αφορούν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι αμείβονται μέσω εργοσήμου.
Οι «νέοι» ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά μόνο σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασθενείας και ένα φορέα πρόνοιας, τον οποίο επιλέγουν εντός εξαμήνου από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης - μισθωτής ή αυτοαπασχόλησης ή την απόκτηση της ιδιότητας.
Για τους ασφαλισμένους που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ, και μάλιστα για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους.
Στον αντίθετη περίπτωση, εάν κατά τη διάρκεια της παράλληλης απασχόλησης δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα στο ΙΚΑ τότε υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης.
Αναλυτικά η εγκύκλιος για «νέους» ασφαλισμένους, με παραδείγματα


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/361112/oi-asfalismenoi-toy-ika-poy-metaferontai-ypoxrewtika-ston-oaee#ixzz369XIkvD2

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις – Μείωση ως και 45% στις επικουρικές

Οι επικουρικές συντάξεις “ψαλιδίστικαν” στα χρόνια της κρίσης ως και 45%, ενώ έρχεται το νέο ψαλίδι ύψους 5,2% μέσα στον επόμενο μήνα, όμως αυτά δεν είναι τα μόνα κακά νέα για τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑ

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν συνολικά 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ και φυσικά τα 1,3 εκατομμύρια των συνταξιούχων
Ο νέος κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου που δόθηκε προς έγκριση στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει μια σειρά από ανατροπές που αφορούν όλους.

Οι αλλαγές:

Καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων μετά το 2014 (στρατός, τέκνα, ανεργία κλπ) εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.
Τίθεται όριο τα 1500 ένσημα και 600 ένσημα την τελευταία πενταετία και ουσιαστικά καταργείται η σύνταξη του ασφαλισμένου έστω και μια μέρα για εργατικό ατύχημα η ατύχημα εκτός εργασίας.
Για τη σύνταξη λόγω θανάτου ορίζεται ως προϋπόθεση η συγκέντρωση 600 ενσήμων την τελευταία πενταετία, αντί 500 που ισχύει σήμερα
Η σύνταξη χηρείας θα χορηγείται όταν ο επιζών σύζυγος φθάνει στο 62ο έτος ενώ καταργείται και η χορήγηση σύνταξης στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος
Η σύνταξη μεταβιβάζεται μόνον εφόσον έχει δηλωθεί
Η σύνταξη θανάτου φθάνει στο 50% στη σύζυγο του θανόντος από 70% που ισχύει σήμερα και δεν ξεπερνά το 50% στα τέκνα
Όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ.
Αναστέλλεται η σύνταξη σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργαστεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στην νέα αίτηση με βάση την σύνταξη που έπαιρνε

Μαύρο παρελθόν μειώσεων

Η πρόσφατη απόφαση για μείωση 5,2% είναι... απλά μια ακόμη μείωση Οι επικουρικές έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις από το 2011.Η μέση σύνταξη του ΕΤΕΑ 200 ευρώ μειώθηκε κατά 12,13% , η σύνταξη των 400 ευρώ κατά 40,39% και των 600 ευρώ κατά 45,38%
http://www.newsit.gr

Τα πάνω κάτω σε συντάξεις και ασφαλιστικό – Μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας

- Από 1η Ιουλίου μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές
- Ως το τέλος του έτους όλοι οι εργαζόμενοι θα υπάγονται πλέον σε τρία μόνο Ταμεία
- Καταργείται από τον ΟΑΕΔ το οικογενειακό επίδομα
- Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με αύξηση των ορίων ηλικίας

Καύσωνας έρχεται για το ασφαλιστικό. Τα πρώτα μέτρα έρχονται από βδομάδα με την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και μπαίνουν μπροστά από την 1η Ιουλίου.
Έτσι από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% με το μεγαλύτερο κέρδος να προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αλλά και τους μισθωτούς να βλέπουν μια μικρή διαφορά από 8 ως και 20 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Ταυτόχρονα όμως έρχονται οι μειώσεις της τάξης του 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που θα φέρει μια μείωση από 10 ως 25 ευρώ για τους συνταξιούχους. Η μείωση αφορά σε 1.000.000 δικαιούχους και γίνεται με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Δεν αποκλείεται δηλαδή και νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
Μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ για ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε 3 Ταμεία, ενώ ως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί και το εθνικό κέντρο απονομής συντάξεων που θα ασκεί τον κεντρικό έλεγχο.
Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα μέσω ΟΑΕΔ με τους δικαιούχους να πρέπει να απευθυνθούν πλέον στον ΟΓΑ για να λάβουν το αντίστοιχο επίδομα.
Κλειδώνουν οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στη διαδοχική ασφάλιση, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η συζήτηση για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων υπό την πίεση της τρόικας. Οι πληροφορίες θέλουν σε πρώτη φάση την αύξηση κατά 6 μήνες ως δύο χρόνια των ετών για όσους έχουν δικαίωμα σε πρόωρη ασφάλιση, ενώ εάν ισχύσει το σενάριο που θέλει η τρόικα τότε πάμε σε αυξήσεις ορίων από 8 ως και 10 έτη.

http://www.newsit.gr

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται – Ποια είναι η διαδικασία

- Υποχρεωτική από τον ερχόμενο μήνα η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
- Σε ποιες περιπτώσεις θα εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα υποβολής έντυπης αίτησης
- Τι αναφέρει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του Ιδρύματος

Υποχρεωτική καθίσταται από την 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, σύμφωνα με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του Ιδρύματος.

Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ).
Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις, λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα Ταμεία ασφάλισής τους, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με το σύστημα αυτό όσοι υποβάλλουν αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης


Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης», με δύο τρόπους:

α) Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET», διαδικασία που δεν απαιτεί προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου, παρά μόνο στην περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης.

β) Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασία που προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.

Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων που ήδη διαθέτουν κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική υπηρεσία της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθοδηγεί τους ασφαλισμένους με συγκεκριμένες οδηγίες για τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης και από τα Κ.Ε.Π.
http://www.newsit.gr

Ανοίγει πόρτα εξόδου για εργαζομένους με διαδοχική ασφάλιση

Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι κυρίως οι ασφαλισμένοι που ξεκίνησαν να εργάζονται με ΙΚΑ και στη συνέχεια πέρασαν στον ΟΑΕΕ
«Κλειδώνουν» μέσα στον Ιούλιο οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, δίνοντας έτσι λύση στο αδιέξοδο χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων που παραμένουν «εγκλωβισμένοι». Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι κυρίως οι ασφαλισμένοι που ξεκίνησαν να εργάζονται με ΙΚΑ και στη συνέχεια... μετακόμισαν στον ΟΑΕΕ χωρίς να μπορούν σε αυτήν τη φάση να πάρουν σύνταξη.
Η επιτροπή ειδικών που έχει συσταθεί για το θέμα πρόκειται να παραδώσει πόρισμα στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση μέσα στον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Βασικό σημείο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα είναι ο καθορισμός του Ταμείου που θα εξετάζει την αίτηση συνταξιοδότησης.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν κυρίως «παλαιούς» ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 (καθώς για τους νέους ασφαλισμένους υπάρχει ενιαίο καθεστώς). Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν προκύψει και να διορθωθούν αδικίες από κακή ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας.Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ασφαλισμένου στο ΙΚΑ που στη συνέχεια... μετακόμισε στον ΟΑΕΕ με 25ετία.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Έρχεται το νέο ασφαλιστικό αλά... γερμανικά! - Τέλος στις πρόωρες συντάξεις - “Βόμβα” με την ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες

- ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ ενοποιούνται από το 2015
- Αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης
- Τελικός στόχος η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης
- Το μοντέλο του νέου ασφαλιστικού βασίζεται στο γερμανικό ΙΚΑ

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό από το 2015, καθώς ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται ένα νέο μοντέλο που βασίζεται στο γερμανικό ΙΚΑ.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Άξελ Ράιμαν, το διήμερο της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Ράιμαν δεν ήρθε μόνος του, αλλά προσεκλήθη από τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να δώσει τεχνογνωσία για το πώς λειτουργεί και τι συντάξεις δίνει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας που καλύπτει 75,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 30,2 εκατομμύρια συνταξιούχους με ετήσιο προϋπολογισμό 397 δισ. ευρώ.
Το "γερμανικό μοντέλο" θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 - 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις αλλαγές και -όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας- αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014, αρχές 2015 να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Όλες οι αλλαγές
Από το 2015, τα Ταμεία θα ενοποιηθούν αρχικά σε τρεις φορείς. Το ΙΚΑ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), για όλους τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και ο ΟΓΑ για τους αγρότες. Ο ΝΑΤ είναι πιθανό να ενταχθεί στο ΙΚΑ, εντός του ίδιου έτους.
Επίσης από το 2015, οι επικουρικές ενσωματώνονται στις κύριες συντάξεις, η είσπραξη των εισφορών θα γίνεται ενιαία, ενώ αλλάζει και η ηλικία συνταξιοδότησης.
Ειδικότερα, τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, δηλαδή οι πρόωρες συντάξεις, εξαλείφονται με ή χωρίς μεταβατική περίοδο και η ηλικία συνταξιοδότησης θα ξεκινά από το 60ό ή το 62ο έτος για όλους. Παραμένει το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη, ενώ εξετάζεται να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης πέραν των 40 ετών.

Οι αλλαγές αφορούν:
1. Ατομικούς λογαριασμούς στην κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει.
2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης
3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε τρεις φορείς το 2015
4. Ενσωμάτωση Επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015
5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015, ίσως και νωρίτερα
6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2015
7. Είσοδος επαγγελματικών Ταμείων ασφάλισης
8. Ένα Ταμείο για σύνταξη (Εθνικός Φορέας Σύνταξης) ως τις αρχές του 2017. Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο ΙΚΑ, μέσα στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους παλιά Ταμεία. Θα βγαίνει μια σύνταξη , ενώ οι εισφορές από το 2017 θα είναι ίδιες για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
http://www.newsit.gr

Τσεκούρι στις συντάξεις – Ενοποίηση Ταμείων με μειώσεις στις επικουρικές και το εφάπαξ

- Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις τέλος και ταυτόχρονη αύξηση των ορίων ασφάλισης για όλους
- Ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στα κύρια και περικοπές συντάξεων
- Τα πάνω κάτω φέρνει η τρόικα που επιστρέφει από τον Ιούλιο με νέες απαιτήσεις
- Αλλάζουν όλα από το 2015 και ... όποιος πρόλαβε, πρόλαβε...

Τρία Ταμεία για όλους, κατάργηση των επικουρικών, μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ, αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με ταυτόχρονη κατάργηση επί της ουσίας όλων των πρόωρων συντάξεων προβλέπει η ... εξυγίανση του ασφαλιστικού στην Ελλάδα.
Η τρόικα επιστρέφει σε λίγο καιρό και απαιτεί να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Ενοποίηση για περισσότερους από 60 κλάδους ασφάλισης προβλέπει το νέο σχέδιο
Όλα έχουν ήδη συμφωνηθεί και η χώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω υπό την πίεση των οικονομικών δεδομένων. Τα οικονομικά είναι αμείλικτα και δείχνουν μαύρη τρύπα στα Ταμεία ύψους 1,75 δισ. ευρώ.
Έτσι μοιάζει με μονόδρομο η ενοποίηση των Ταμείων σε τρία. Στο ΊΚΑ θα υπάγονται όλοι οι μισθωτοί, στον ΟΓΑ οι αγρότες και στον ΟΑΕΕ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Με την ενοποίηση των Ταμείων θα γίνουν και οι ανάλογες μειώσεις των συντάξεων ενώ ταυτόχρονα τα τρία μεγάλα Ταμεία αναμένεται να απορροφήσουν και τα Επικουρικά τα οποία επί της ουσίας θα πάψουν να υπάρχουν.
Οι αλλαγές στα Ταμεία θα ξεκινήσουν από τα τέλη Ιουνίου και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

ΙΚΑ-ΟΓΑ-ΟΑΕΕ τα τρία Ταμεία για όλους
Ταυτόχρονα από 1/1/2015 σχεδιάζεται η σταδιακή αύξηση του χρόνου ασφάλισης των εργαζόμενων για τη λήψη της βασικής όσο και της κατώτατης σύνταξης που είναι σήμερα στα στις 4.500 ημέρες και στις 6.000 ημέρες ασφάλισης. Παράλληλα όμως σχεδιάζεται και ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα μπορούν να βγουν σε σύνταξη πριν τα 62 έτη.
Παράλληλα όμως από 1/1/2015 σχεδιάζεται και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνάει το 65% για όλα τα Ταμεία.
Τέλος έρχεται μείωση στο εφάπαξ των ελλειμματικών Ταμείων με την αρχή να γίνεται φέτος από το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων όπου η μείωση θα είναι από 12% ως 14%.
http://www.newsit.gr

Δικαιώθηκε ασφαλισμένος που δεν είχε πάρει σύνταξη λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ

"Σημαντική" χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο με διαδοχική ασφάλιση, που είχε παράλληλες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Το περιεχόμενο της απόφασης γνωστοποίησε η ΕΣΕΕ προς τις Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, "η απόφαση αφορά ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ, ο οποίος είχε ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 1997- 1998, τις οποίες κλήθηκε να εξοφλήσει προκειμένου να εκδοθεί από τον ΟΑΕΕ η απόφαση συμμετοχής του στην δαπάνη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ ως τελευταίου ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης".

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΟΑΕΕ (άρθρο 23 ΠΔ 258/2005), σε περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας σε σύνταξη διαδοχικής ασφάλισης, η απόφαση συμμετοχής του Οργανισμού εκδίδεται μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση τυχόν οφειλών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι οφειλές του ασφαλισμένου ήταν "πλεονασματικές", δηλαδή αφορούσαν σε εισφορές επιπλέον του ήδη θεμελιωμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εκτός του συνολικού συντάξιμου χρόνου που προσμετρήθηκε για την απονομή της σύνταξης.

Ποιό ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου


Το δικαστήριο, αντίθετα με την ερμηνεία που δίνει ο ΟΑΕΕ, έκρινε ότι η αναφορά του Κανονισμού δεν αφορά σε όλες τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο σε εκείνες που απαιτούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του συντάξιμου χρόνου. Οι λοιπές εισφορές εξακολουθούν να οφείλονται αλλά δεν επηρεάζουν την απόδοση της σύνταξης.

Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο δικαίωσε τον ασφαλισμένο, καθώς αυτός είχε εξοφλήσει ολοσχερώς τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ για το χρονικό διάστημα που προσμετρήθηκε από το ΙΚΑ για τη χορήγηση σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Επιπλέον, έκρινε ότι ο ασφαλισμένος δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ χωρίς προηγούμενη εξόφληση των "πλεονασματικών" οφειλών του προς τον ΟΑΕΕ.

Έως τώρα, σε όλες τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που συμμετέχει ο ΟΑΕΕ, όταν υπάρχουν ώριμα δικαιώματα από τον κύριο ασφαλιστικό οργανισμό, ο ΟΑΕΕ, βάσει του άρθρου 23 του Κανονισμού του, δεν εκδίδει τις απαιτούμενες αποφάσεις συνυπολογισμού όταν υπάρχουν οφειλές, έστω και αν αυτές αφορούν εισφορές που δεν «μετρούν» για τη σύνταξη.

Σε επιστολή που είχε αποστείλει πριν ένα χρόνο προς το υπουργείο Εργασίας, η ΕΣΕΕ ζητούσε την τροποποίηση του άρθρου 23 του Κανονισμού του ΟΑΕΕ, ενώ χαρακτήριζε την πρακτική αυτή "απόλυτα άδικη για τον ασφαλισμένο που δικαιούται να πάρει τη σύνταξή του από τον άλλο Οργανισμό, καθώς υφίσταται έναν έμμεσο εκβιασμό να εξοφλήσει οφειλόμενες εισφορές που δεν συνυπολογίζονται, αν θέλει να λάβει τη σύνταξη που δικαιούται κατά πλήρες μάλιστα δικαίωμα".
http://www.newsit.gr

Ευκαιρίες εξόδου με πλασματικά έτη χωρίς ούτε ένα ευρώ

Τα πλασματικά που αναγνωρίζονται δωρεάν οδηγούν στην ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος αλλά δεν προσαυξάνουν το ποσό
Χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δύο πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι και να επισπεύσουν την «έξοδο» στη σύνταξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν ακόμα και τώρα να θεμελιώσουν δικαίωμα με παλαιότερες ευνοϊκές διατάξεις και να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας
Προσοχή, καθώς τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν οδηγούν στην ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος αλλά δεν προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης. Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι θέλουν να αυξήσουν τη σύνταξη θα πρέπει να εξαγοράσουν πλασματικά έτη (στρατός, σπουδές).
Αναλυτικά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται εντελώς δωρεάν είναι τα εξής:
• Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (π.χ. η περίοδος ύστερα από εργατικό ατύχημα.). Διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν ανάλογα με το πότε «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Εφόσον ο ασφαλισμένος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως 200 ημέρες. Προσοχή, καθώς η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.
Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010 η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι 200 ημέρες.
• Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Για τον χρόνο κύησης και λοχείας παρέχεται αυτή η δυνατότητα σε όλες τις μητέρες εργαζόμενες που επιδοτήθηκαν την εν λόγω περίοδο.
• Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό.
Και σε αυτήν την περίπτωση για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έως 200 ημέρες και μάλιστα η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση. Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010, η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου.

55 παράθυρα εξόδου για πενηντάρηδες

Τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 55 ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που θέλουν να επισπεύσουν την έξοδο στη σύνταξη.
Με τις συγκεκριμένες διατάξεις -που παραμένουν σε ισχύ, παρά τις αλλαγές των τελευταίων ετών- οι πενηντάρηδες μπορούν να επιταχύνουν τη συνταξιοδότησή τους και να αποφύγουν τυχόν παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν ασφαλισμένους από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 στο Δημόσιο, στα ειδικά Ταμεία (δηλαδή στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) και στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι). Επιπλέον έχουν εφαρμογή σε όλους τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993.
Αναλυτικά οι ασφαλιστικές διατάξεις που καθιστούν εφικτή τη συνταξιοδότηση πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους είναι οι εξής:
Γυναίκες στο ΙΚΑ με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος το 2010. Δικαιούνται μειωμένη σύνταξη. Προσοχή, καθώς απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση.
Γυναίκες στο ΙΚΑ με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος το 2011. Σ' αυτήν την περίπτωση το έτος εξόδου στη μειωμένη σύνταξη είναι το 56ο. Χρειάζονται 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία.
Γυναίκες στο ΙΚΑ με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος το 2012. Σ' αυτήν την περίπτωση το έτος εξόδου στη μειωμένη σύνταξη είναι το 57ο. Χρειάζονται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία.

Πώς οδηγούνται στην έξοδο 350.000 παλαιοί ασφαλισμένοι

Ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει για 350.000 «παλαιούς» ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983.
Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους ισχύουν ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες ωστόσο έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» κοινοτικών στελεχών.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι εφικτή η συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, ενώ οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου ακόμα και με 24 έτη και 6 μήνες. Στους κερδισμένους είναι ακόμα οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι έγγαμες γυναίκες στο Δημόσιο, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982.
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους απασχολούνται στο δημόσιο και στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (δηλαδή τους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών). Αντιθέτως οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ είναι αδικημένοι, καθώς δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης
Σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευνοϊκή διάταξη, που «καλύπτει» δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, τραπεζικούς υπαλλήλους αλλά και στους ασφαλισμένους του ΤΣΠΕΑΘ (που πλέον υπάγονται στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ).
Προσοχή, καθώς για δημοσίους υπαλλήλους απαιτείται να έχουν απασχοληθεί με αμοιβή στο Δημόσιο πριν από το 1983. Αντιθέτως για όσους καλύπτονται από τα ειδικά ταμεία και το ΤΣΠΕΑΘ (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) αρκεί μία ημέρα ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κι αν έχει αυτή διανυθεί.
Η συνταξιοδότηση σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με τη συμπλήρωση 35 πραγματικών ετών ασφάλισης. Η 35ετία μπορεί να συμπληρωθεί μόνο με την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας εάν δεν είναι αυτό εφικτό να γίνει με μόνο τον χρόνο ασφάλισης.
Στο Δημόσιο η εξαγορά της θητείας για συμπλήρωση των 35 ετών μπορεί να γίνει οποτεδήποτε χωρίς να επηρεάζει την αποχώρηση. Στα ειδικά ταμεία και το ΤΣΠΕΑΘ (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) η εξαγορά του στρατού για συμπλήρωση των 35 ετών μπορεί να γίνει μόνο με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας. Δεν είναι δυνατή η εξαγορά ή η χρήση άλλων πλασματικών ετών.
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:

Τα παράθυρα για μειωμένα όρια σε πατέρες ανηλίκων

Μία σειρά διατάξεων δίνει τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας σε άντρες που έχουν ανήλικα τέκνα.
Οι θετικές αυτές διατάξεις αφορούν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ περιορισμένες είναι οι ευκαιρίες εξόδου σε ΙΚΑ και στα λεγόμενα ειδικά ταμεία.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους γονείς ανήλικων τέκνων.
Δημόσιο. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άντρες με ανήλικα τέκνα που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Κρίσιμος χρόνος για την κατοχύρωση του σχετικού δικαιώματος είναι η συμπλήρωση των 25ετιας.
Κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και ανηλικότητα του τέκνου. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου της χρονιάς που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλειδώνει» το 2011, η έξοδος γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55. Εφόσον και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο.
Μία χρήσιμη συμβουλή: αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 με χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποποιηθεί τον εν λόγω χρόνο ώστε να συνταξιοδοτηθεί με θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: υπάλληλος που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1988 με 2 ανήλικα παιδιά έχει και 5 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και έτσι έχει θεμελιώσει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να αποποιηθεί τον χρόνο του ΙΚΑ και αναγνωρίζοντας 2 πλασματικά έτη να θεμελιώσει δικαίωμα το 2011.
ΙΚΑ και ειδικά ταμεία. Περιορισμένες είναι οι ευκαιρίες εξόδου για τους άντρες με ανήλικα τέκνα. Σε δύο μόνο περιπτώσεις προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ