ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΙΚΑ – Πως ρυθμίζουμε τα χρέη μας… Τι ορίζει η νέα ρύθμιση των χρεών στο ΙΚΑ

Που γίνεται η ρύθμιση των ασφαλιστικών μου χρεών;
Η ρύθμιση γίνεται με αίτηση έως την 30/6/2013 στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ

Εντάσσονται όλοι ;
Όχι δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή καθώς και όσοι δεν έχουν υποβάλλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις την τελευταία 5ετία.

Πόσοι τρόποι ρύθμισης υπάρχουν ;
Υπάρχουν δύο τρόποι ρυθμίσεων
Α) Η πάγια ρύθμιση:
1)Αφορά όλες τις κεφαλαιοποιημένες οφειλές έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης οφειλών, μετά των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, σε καθεστώς ρύθμισης δώδεκα (12) ισόποσων μηνιαίων δόσεων, με κεφαλαιοποίηση τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα.
2) Αφορά όλες τις καθυστερούμενες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης οφειλές, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη.
Β) Η ρύθμιση με τον τίτλο “Νέα Αρχή”:
Αφορά τις κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι τις 31/12/2012 για όσους ανελλιπώς καταβάλλουν τις εισφορές από 1/1/2013 και προβλέπει εξόφληση σε έως 48 δόσεις με:
- Έκπτωση 25% επί των προσαυξήσεων της κεφαλαιοποιημένης έως 31/12/2012, οφειλής εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι τις 30/6/2017 (48 δόσεις)
- Έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30/6/2016
- Έκπτωση 35% εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30/6/2015
- Έκπτωση 40% εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30/6/2014
- Έκπτωση 50% εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι την 31/7/2013.
Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι την 30/6/2013 θα επωφεληθούν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30/6/2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ ενώ όσοι οφείλουν εισφορές από 1/1/2013, για να ενταχθούν στη νέα αρχή θα πρέπει πρώτα να τις εξοφλήσουν πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη νέα ρύθμιση.

Τι είναι και πότε και πως δίνετε η βασική σύνταξη

Από 1.1.2015 και εφεξής καθιερώνεται βασική σύνταξη. Το ύψος της βασικής σύνταξης, για το έτος 2010, καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων εξήντα (360,00) ευρώ μηνιαίως, για 12 μήνες και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του νόμου περί συντάξεων.

1-Ποιοι δικαιούνται την  βασική σύνταξη:
1). Οι ανασφάλιστοι και όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:
1.1) Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
1.2) Το ατομικό και το οικογενειακό τους εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων σαράντα (5.040) ευρώ και δέκα χιλιάδων ογδόντα (10.080) ευρώ αντίστοιχα. Τα ανωτέρω ποσά ανακαθορίζονται κατά το ποσοστό αναπροσαρμογής της βασικής σύνταξης.
1.3) Διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων Χωρών.

Το ύψος της βασικής σύνταξης είναι πλήρες για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής. Η βασική σύνταξη σε αυτή την κατηγορία των δικαιούχων δεν μεταβιβάζεται σε δικαιοδόχα πρόσωπα. Αρμόδιος φορέας καταβολής της βασικής σύνταξης είναι ο ΟΓΑ σε περίπτωση μη δικαιούχων αναλογικού ποσού σύνταξης και οι φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από τους οποίους καταβάλλεται το αναλογικό ποσό σύνταξης.

2-Ποιοι άλλοι δικαιούνται την  βασική σύνταξη
2. Οι ασφαλισμένοι των οργανισμών κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και οι τακτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι στρατιωτικοί και οι τακτικοί υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμίδας, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1.1.2015 και εφεξής.

3-Από ποιον καταβάλετε η βασική σύνταξη
Η βασική σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο. Στους ασφαλισμένους των οποίων η σύνταξη, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κεφαλαίου αυτού, αποτελεί άθροισμα δύο τμημάτων, η βασική σύνταξη υπολογίζεται αναλογικά, με βάση τα έτη ασφάλισης από 1.1.2011 και εφεξής προς το συνολικό χρόνο ασφάλισης.

Συντάξεις για όλους μετά τα 62 έτη από το 2015 – Σαρωτικές αλλαγές σε 8 σημεία για το ασφαλιστικό

Αλλαγές στο ασφαλιστικό άμεσα από το 2015, με αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κατά 6,5 έτη και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών, ζητούν οι δανειστές, και μάλιστα χωρίς να δείχνουν καμία διάθεση για υποχωρήσεις, αφού δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας βρίσκονται 8 αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό οι οποίες περιλαμβάνουν:
  1. Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις.
  2. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 21,5 έτη ή από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στις 6.500.
  3. Τροποποίηση του νόμου 3863/10 ως προς τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν από την 1η/1/2015.
  4. Κατάργηση του προνοιακού ποσού στις κατώτατες συντάξεις, όπως ήδη αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καθώς και του ποσού των 220 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που είναι επίσης προνοιακό
  5. Εκ βάθρων αλλαγές στο ΕΚΑΣ. Εξετάζεται, πρώτον, να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τη χορήγησή του στους ήδη συνταξιούχους και από τα 65 να πάει στα 67 και, δεύτερον, να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια από τον Μάρτιο του 2015,
  6. Πάγωμα των αυξήσεων, που βάσει πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης θα έπρεπε να «παίρνει» η βασική σύνταξη των 360
  7. Ελεύθερη επιλογή των εισφορών που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για όσο διάστημα θέλουν, με μείωση όμως και του ποσού σύνταξης για το διάστημα της «φθηνότερης ασφάλισής τους».
  8. Ενοποιήσεις Ταμείων από το 2015. Είναι κρυφό χαρτί στις διαπραγματεύσεις και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποσύρεται.

Δουλειά μέχρι τα γεράματα και σύνταξη... πείνας για χάρη της Τρόικας! - Όλα τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό - Τι αλλάζει στις πρόωρες συντάξεις

- Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας που έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα
- Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια
- Περιορίζονται οι πρόωρες συντάξεις και μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ
- Ενοποιούνται τα Ταμεία σε έναν φορέα άμεσα από το 2015

Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Εργασίας στην Τρόικα, με αύξηση του χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, καθώς και περιορισμό στις πρόωρες συντάξεις.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", η πρόταση περιλαμβάνει την αύξηση του χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια από το 2015. Υπάρχουν τρεις διαχωρισμοί:
1. Όσοι θα έχουν λιγότερα από 15 χρόνια, να μπαίνουν στο εγγυημένο εισόδημα που σημαίνει ότι αν δεν έχουν καθόλου εισόδημα, θα παίρνουν 200 ευρώ το μήνα (ανά άτομο) ή 300 ευρώ (ζευγάρι χωρίς εισόδημα και λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης).
2. Όσοι έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης, θα παίρνουν αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλει, χωρίς να ενσωματώνεται σε αυτή τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που καθιερώνεται από το 2015 και υπολογίζεται με βάση τα χρόνια ασφάλισης που θα έχει ένας εργαζόμενος στο διάστημα από το 2011 μέχρι το έτος συνταξιοδότησής του.
3. Όσοι έχουν από 20 έτη ασφάλισης και άνω, θα "θεωρούνται" κανονικοί ασφαλισμένοι, καθώς θα μπορούν συνταξιοδοτηθούν με τις "κοινές διατάξεις", όπως αναφέρεται στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας.

Η πρόταση που έφτασε στους δανειστές περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για όλους, όσι βγαίνουν στη σύνταξη προν τα 62, αλλά όχι για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα εξόδου έως το 2018. Αντιθέτως η πρόταση λέει να αυξηθεί κατά 2 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους βγαίνουν στη σύνταξη το 2019 και κατά 4 χρόνια για όσους συνταξιοδοτούνται το 2020.

Παράλληλα, έρχονται αλλαγές και στις πρόωρες συντάξεις, καθώς -σύμφωνα με την εφημερίδα- η κυβέρνηση δεσμέυεται να μειώσει τα προνόμια και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ειδικών ταμείων.

Από το 2015, θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές που θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των συντάξεων, ενώ έρχεται και η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα φορέα.

Τέλος, καταργούνται τα προνοιακά ποσά που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και μειώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, καθώς εξετάζεται από τα 9.300 ευρώ το όριο καταβολής του βοηθήματος να πάει στα 6.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

http://www.newsit.gr/flash/EFORIES.pdf

Έτσι θα ρυθμίσετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας στο ΙΚΑ - Όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή των δόσεων

- Απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής αποτελεί η πιστοποιημένη καταβολή των εισφορών του Σεπτεμβρίου 2014
και η συνεπής και εμπρόθεσμη καταβολή των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών των προηγούμενων της υπαγωγής μηνών
- Το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο σύστημα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ασκείται μέχρι τις 31/3/2015
- Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλονται στα Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Α΄ και Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
- Εντός ημερών θα αναρτηθεί στο www.ika.gr η εφαρμογή που θα επιτρέπει στον ίδιο τον οφειλέτη να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων

Επιστολή προς τους οφειλέτες στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για την ένταξη τους στη νέα ρύθμιση, απέστειλε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών ασκείται έως τις 31/3/2015, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής αποτελεί η πιστοιημένη καταβολή τως εισφορών του Σεπτεμβρίου 2014 και η συνεπής και εμπρόθεσμη καταβολή των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών των προηγούμενων της υπαγωγής μηνών.

Οι βασικοί όροι της νέας ρύθμισης που περιλαμβάνονται στην επιστολή του ΙΚΑ είναι οι εξής:
Α. Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ:
Ρύθμιση μέχρι 100 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης πρόσθετων τελών 20%.
Β. Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές μέχρι 1.000.000 ευρώ:
- Εφάπαξ καταβολή της κύριας οφειλής με διαγραφή των πρόσθετων τελών.
- Ρύθμιση της οφειλής σε 12 έως 72 δόσεις με έκπτωση από 90% έως 30% επί των πρόσθετων τελών, αναλόγως του αριθμού των δόσεων που επιλέγονται.
Γ. Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ:
Υπό τον όρο της ένταξης στη ρύθμιση του ν.4152/13 όλου του υπόλοιπου ποσού οφειλής, δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12-72 δόσεων τμήμα οφειλής 1.000.000 ευρώ. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31/3/2015.
Δ. Για οφειλέτες ενταγμένους σε εξυπηρετούμενα υφιστάμενα σχήματα ρυθμίσεων:
- Με αίτηση που θα υποβληθεί έως τις 31/3/2015, μπορούν να υπαχθούν για οφειλές έως 1.000.000 ευρώ ή για τμήμα οφειλής έως 1.000.000 ευρώ στη νέα ρύθμιση των 12-72 δόσεων, και μέχρι 100 δόσεων για κύρια οφειλή έως 15.000 ευρώ
ή
- Οι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» μπορούν να παραμείνουν στη ρύθμιση απολαμβάνοντας τα πρόσθετα ευεργετήματα που παρέχει ο νέος νόμος (επιπλέον έκπτωση 20% επί των προσαυξήσεων κ.λπ. και αναδρομικός υπολογισμός επιτοκίου 4,56%).
Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλονται από 10/11/2014 στα Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Α΄ και Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Εντός των προσεχών ημερών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) εφαρμογή που θα επιτρέπει στον ίδιο τον οφειλέτη να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής με χρήση εναλλακτικών επιλογών, είτε εφάπαξ καταβολής ή επιλογής 12, 24, 36, 48, 60, 72 ή και 100 μηνιαίων δόσεων.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο νέο σχήμα ρύθμισης λήγει στις 31/3/2015. (Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων η 31/3/2015).

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλεί το σύνολο των οφειλετών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διακανονισμού οφειλών που παρέχει ο νέος νόμος.

Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στα ανωτέρω σχήματα ρύθμισης και τηρούν του όρους αυτών, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).

Τέλος, το ΙΚΑ ενημερώνει τους οφειλέτες ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας υπαγωγής σε αυτή τη ρύθμιση (31/3/2015), δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα διακανονισμού με αυτούς τους όρους.

Επικουρική και κύρια σύνταξη γίνονται ένα – Το εφάπαξ πάει περίπατο και γίνεται... βοήθημα

- Το κρυφό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για συντάξεις και εφάπαξ
- Ναι, λέει η τρόικα αλλά θέλει και κατάργηση πρόωρων συντάξεων
- Δείτε από πότε ισχύουν οι αλλαγές και ποιους αφορούν

Κανείς να μην βγαίνει σε σύνταξη πριν τα 62 έτη λέει η τρόικα που επιμένει ότι μόνο η πλήρης αύξηση των ορίων ηλικίας μπορεί να βοηθήσει τα Ταμεία να γίνουν βιώσιμα.
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να ολοκληρώνεται το σχέδιο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό που μάλλον θα φέρει τα πάνω, κάτω για τους συνταξιούχους στο σύνολό τους
Το σχέδιο προβλέπει μια διετή φάση προσαρμογής ωστόσο από το 2017 έρχονται βασικές αλλαγές


Κατάργηση των ενδιάμεσων και πιο χαμηλών ορίων ηλικίας πριν τα 62 έτη.
Μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικής ασφάλισης.
Υποχρεωτική πληρωμή εισφορών μόνο για όσους είναι μέλη
Συνένωση εισφορών επικουρικής και κύριας σύνταξης
Συγχώνευση επικουρικής και κύριας σύνταξης
Ένταξη όλων των ταμείων σε έναν φορέα με τις ίδιες παροχές
Για τις επιπλέον παροχές ο ασφαλισμένος θα παίρνει συμπλήρωμα από δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση
Υπολογισμός του εφάπαξ ως έντοκη επιστροφή εισφορών, αλλά πάντα ανάλογα με τις δυνατότητες του Ταμείου.


Αυτά όλα έχουν πάρει την έγκριση της Τρόικας ή οποία επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και σε μειώσεις συντάξεων με βάση τις δυνατότητες των ταμείων. Από την ελληνική πλευρά πάντως διαβεβαιώνεται ότι έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα ως το 2060, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι πάμε σε αύξηση τουλάχιστον πέντε ετών στα ελάχιστα όρια από τα 15 στα 20 έτη.
http://www.newsit.gr

Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μπορούν να βγουν στη σύνταξη

Κι όμως υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να βγουν σε σύνταξη χωρίς να περιμένουν να περάσουν το αυξημένο κατώτατο όριο και αυτό δεν αφορά μόνο σε γυναίκες αλλά και ορισμένους από τους άνδρες εργαζόμενους.

Η τρόικα πιέζει να αλλάξουν όλα στο ασφαλιστικό και κυρίως να κοπούν με το μαχαίρι οι πρόωρες συντάξεις ώστε να μην υπάρχει κανείς που να μπορεί να βγει σε σύνταξη πριν τα 62 με μειωμένη ή τα 67 με πλήρη σύνταξη.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες που μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα

Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες εργαζόμενες με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία 5ετία (και πριν από την αίτηση, όχι μόνο τη θεμελίωση), μπορούν να βγαίνουν σε μειωμένη σύνταξη από τα 55 με συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2010, στα 56 με συμπληρωμένο το 55ο έτος ηλικίας το 2011, στα 57 με συμπληρωμένο το 55ο έτος ηλικίας τους το 2012.
Οι γυναίκες με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία από την 1/1/2013 και μετά βγαίνουν σε μειωμένη σύνταξη στα 62.
Οι γυναίκες με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης από την 1/1/2013 και μετά βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 67.

Για τους άνδρες με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία από 1/1/2013 και μετά προβλέπεται ότι μπορούν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη στα 62, ενώ με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 67.
http://www.newsit.gr

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Αλλαγές για ΟΓΑ, Δημόσιο και ενστόλους το 2015

1. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97 όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014.
Πρόκειται για τη μείωση της βασικής σύνταξης που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Εκείνοι επομένως που συνταξιοδοτήθηκαν το 2015 θα λάβουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 52 %. Ωστόσο, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση.
2. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων (με βάση τον νόμο 3029/02). Συγκεκριμένα το ποσοστό αναπλήρωσης έχει αρχίσει από το 2008 να μειώνεται για κάθε χρόνο. Είναι απαραίτητο για μία ακόμη φορά να επισημανθούν τα ακόλουθα:

• Η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει τη νέα χρονιά 35 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο, τα 27 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 8 χρόνια με ποσοστά 72%.
• Τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2007 αλλά και τα έτη ασφάλισης που συμπληρώνονται από το 2008 και μετά υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011.
• Για κανέναν εργαζόμενο δεν προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Απλά για κάθε «εξτρά» χρόνο, αντί να πάρει 32 ευρώ επιπλέον σύνταξη, θα πάρει με βάση τη συγκεκριμένη αλλαγή περίπου 29 ευρώ παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση κριτήριο ή λόγο να συνταξιοδοτηθεί ο εργαζόμενος νωρίτερα.
3. Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ενστόλων. Οι ένστολοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας 24, 6 πραγματικά έτη ασφάλισης από τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε με συνολικά 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας. Στα 40 έτη μπορούν να προσμετρηθούν ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης, ο πλασματικός του στρατού καθώς επίσης και η πλασματική 5ετία. Το ίδιο συμβαίνει και για τρίτεκνους ενστόλους που χάνουν το καθεστώς της συνταξιοδότησής τους.
http://www.ethnos.gr

Νέα όρια ηλικίας για γυναίκες στο ΙΚΑ και βαρέα το 2015

Αλλαγές στα όρια ηλικίας έρχονται για δύο κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που επηρεάζονται είναι:
1. Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα. Οσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη στα 62 και μειωμένη στα 60. Για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι. Ωστόσο, για τα 7.500 βαρέα ένσημα δεν μπορεί να γίνει εξαγορά.
2. Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ, που έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης. Από το 2011 ξεκίνησε τόσο η αύξηση των ημερών ασφάλισης όσο και του ορίου ηλικίας. Τη νέα χρονιά απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη. Για τη λήψη της μειωμένης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ' έτος την τελευταία 5ετία. Το όριο ηλικίας για πλήρη παραμένει στο 62ο έτος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι γυναίκες δικαιούνται σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος που συμπληρώνονται 10.000 ημέρες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
ΕΤΟΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ*
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΗΡΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2011
10.400
58
56
2012
10.800
59
57
2013
12.000
62
60
2014
12.000
62
60 και 6 μήνες
2015
12.000
62
61
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ
ΕΤΟΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΗΡΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2011
10.500
55 και 9 μήνες
53 και 9 μήνες
2012
10.500
56 και 6 μήνες
54 και 6 μήνες
2013
10.500
60 και 9 μήνες
58 και 9 μήνες
2014
10.500
61 και 6 μήνες
59 και 6 μήνες
2015
10.500
62
60
*Οι 7.500 ημέρες ασφάλισης πρέπει να είναι στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
http://www.ethnos.gr

Ερχονται ανατροπές από το 2015

Εννιά αλλαγές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα αλλά και όρια ηλικίας φέρνει το 2015.
Οι αλλαγές προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους που εφαρμόζονται σταδιακά και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων αλλά και περίπου δύο εκατομμύρια συνταξιούχους.
Η βασική αλλαγή που φέρνει το 2015 αφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων (με βάση νόμο του 2010).
Παράλληλα συνεχίζουν να «τρέχουν» επιμέρους ρυθμίσεις για τις συντάξεις στο Δημόσιο, στα ειδικά ταμεία και στον ΟΓΑ με βάση παλαιότερους νόμους.
Τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας αλλά και σε μετοχικά ταμεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα θα περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξουν ανατροπές και στα όρια ηλικίας συγκεκριμένων κατηγοριών (με βάση παλαιότερους νόμους).
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «επίσκεψη» των δανειστών στη χώρα, με δεδομένο πως έχουν κατά καιρούς αναφερθεί στο ασφαλιστικό (π.χ. αύξηση των απαιτούμενων ετών από 15 στα 20, ΕΚΑΣ). Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και αναμένεται να παρουσιάσει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τις αλλαγές που θα φέρει η νέα χρονιά με βάση νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί:
1. Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται στον νόμο 3863/2010 και αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από τη νέα χρονιά και μετά. Συγκεκριμένα με βάση τον νόμο Λοβέρδου/Κουτρουμάνη στις κύριες συντάξεις θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα:
• Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογιστούν με βάση τον «παλαιό» τρόπο. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ θα μετρήσει η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
• Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.
• Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.

"Μαύρο" από την τρόικα: Απολύσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο – Αυξήσεις ορίων ηλικίας για σύνταξη και ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

- Πίεση για μισθούς στα 680 ευρώ στο Δημόσιο και εργαζόμενους χωρίς μονιμότητα
- Αυξήσεις ως και 5 χρόνια στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση για όλους
- Ζητούν νέες αλλαγές στο ΦΠΑ... στο όνομα της φοροδιαφυγής
- Διαπραγμάτευση τέλος, πρώτα τα προαπαιτούμενα είναι το μήνυμα των τροϊκανών που δεν επιστρέφουν στην Αθήνα

Κόβουν κάθε συζήτηση οι τροϊκανοί και γυρνούν την πλάτη στις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για κάποιου είδους συμβιβασμό θυμίζοντας την τελευταία συμφωνία του Μαϊου που περιλαμβάνει μια σειρά από προαπαιτούμενα.
Επί της ουσίας η τρόικα και όχι μόνο θυμίζουν ότι η χώρα έχει ένα μνημόνιο το οποίο πρέπει να τηρήσει, κατά γράμμα όπως έχει δεσμευτεί.
“Πρώτα οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών και ύστερα βλέπουμε”Κάπως έτσι διαμηνύουν τα κέντρα του εξωτερικού (τα μηνύματα ήρθαν και από την τρόικα και το ΔΝΤ και το eurogroup) πως για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πρέπει πρώτα η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Απαιτήσεις με... ημερομηνία λήξης 31/12/2014

Ο όρος “δεσμεύσεις” είναι αόριστος και έτσι είναι καλό να θυμηθούμε ποιες είναι αυτές.

Μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και αλλαγή εργασιακού καθεστώτος υπαλλήλων:
αυτός ο τίτλος μεταφράζεται με δυο πολύ σημαντικές κινήσεις. Η μια αφορά στους ήδη εργαζόμενους υπαλλήλους που θα αμείβονται βάσει προσόντων και έτσι θα είναι πολλοί εκείνοι που θα χάσουν περίπου 100 ευρώ από τον βασικό μισθό τους (βάσει του οποίου συνυπολογίζονται και τα επιδόματα που έχουν απομείνει) και έτσι ο νέος βασικός του δημοσίου θα καθοριστεί στα 680 που αντιστοιχεί στα 586 ευρώ (με 14 μισθούς) του ιδιωτικού τομέα.
Η δεύτερη βασική αλλαγή αφορά στους νέους εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονται ουσιαστικά υπό καθεστώς μαθητείας με μειωμένο δηλαδή μισθό και χωρίς μονιμότητα.
Ουσιαστικά επιχειρείται με τον τρόπο αυτό να εξοικονομηθούν άμεσα 200.000.000 ευρώ το χρόνο από τις μειώσεις, αλλά και να πέσει ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος μέσω πρόσληψης νέων υπαλλήλων με μικρότερο από τον βασικό μισθό.

Οι αυξήσεις ορίων ηλικίας και οι μειώσεις συντάξεων το μεγάλο αγκάθι στο Ασφαλιστικό
Η τρίτη βασική, όσο και άμεση, δέσμευση που αφορά στο Δημόσιο έχει να κάνει με τις απολύσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε χθες ότι οι 5.500 απολύσεις θα γίνουν κανονικά. Η χώρα έχει δεσμευτεί ότι για να μην υπάρξουν απολύσεις και το 2015 από το δημόσιο θα πρέπει οι πεντέμισι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να απολυθούν ως την 31η Δεκεμβρίου του 2014.
Η επόμενη δέσμευση που είναι εκ των βασικών αλλαγών που περιμένει να δει η τρόικα είναι το ασφαλιστικό. Εδώ η βασική αλλαγή έχει να κάνει με την αύξηση κατά πέντε έτη του κατώτατου ορίου για συνταξιοδότηση που θα σημάνει όμως αυξήσεις ακόμη και 12 ετών για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ θα φέρει ανατροπές και για τους εργαζόμενους που έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Ως και 12 χρόνια επιπλέον στη δουλειά

- Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, μητέρες και εργαζόμενοι σε τράπεζες και ΔΕΚΟ οι μεγάλοι χαμένοι
- Κανείς εργαζόμενος δεν θα μπορεί να βγει σε σύνταξη πριν το 62ο έτος
- Κατάργηση εδώ και τώρα όλων των πρόωρων συντάξεων ζητάει η τρόικα για να επιστρέψει

Ουσιαστικά γραπτή εγγύηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας ζητάει η τρόικα για να επιστρέψει στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων).

Ουσιαστικά οι τροϊκανοί επιμένουν να γίνει η αλλαγή του ασφαλιστικού άμεσα. Οι αλλαγές να γίνουν μέσα στο 2014 και να ξεκινήσει η ισχύς του από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έτσι ώστε να χάσουν το δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση οι περισσότεροι απ' όσους έχουν ελπίδες ακόμη.

Επί της ουσίας όμως οι τροϊκανοί επιμένουν να συμπεριληφθούν στις αλλαγές ακόμη και όσοι ήδη έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.

Εάν οι αλλαγές ισχύσουν για όλες θίγονται άμεσα όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ βγουν σε σύνταξη με 35ετία έχοντας συμπληρώσει τα 10.500 ένσημα το 2010 ή τα 10.800 στο το 2011 ή τα 11.100 το 2012 και εκείνη την εποχή δεν είχαν συμπληρώσει τα 58 έτη.
Αυτοί οι άνθρωποι επί της ουσίας θα χρειαστει να δουλέψουν επιπλέον και 3 και 4 χρόνια.
Στους μεγάλους χαμένους θα είναι και οι ασφαλισμένοι σε ταμεία Τραπεζών, ΔΕΚΟ, αλλά και οι μητέρες ανηλίκων παιδιών που είχαν 25 έτη ασφάλισης που επί της ουσίας θα βρεθούν να δουλεύουν ώστε να συμπληρώσουν το 52 ή το 55 έτος ακόμη και 7 ή και 12 έτη.
Το ίδιο θα συμβεί και με τις ασφαλισμένες μητέρες στο ΙΚΑ που θα πρέπει και αυτές να περιμένουν για τη σύνταξη ως τα 62, δηλαδή σε σχέση με το παλιό καθεστώς θα χρειαστεί να περιμένουν επιπλέον 12 έτη.
http://www.newsit.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ