ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Εξοδος για 100.000 με πρόωρη συνταξιοδότηση

Μέχρι και πέντε χρόνια ταχύτερα θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου 100.000 ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ακόμα και σε ορισμένες κατηγορίες πενηντάρηδων, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, μειωμένη σύνταξη -όπου αυτή προβλέπεται- δίνεται στα 62. Πάντως πριν από την πρόωρη έξοδο χρειάζεται προσοχή, καθώς το τελικό ποσό της σύνταξης μπορεί να είναι «ψαλιδισμένο» έως και κατά 30%.
Συγκεκριμένα το «πέναλτι» σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 6% για κάθε έτος ταχύτερης εξόδου (και μέχρι 30% την πενταετία). Στο Δημόσιο η περικοπή είναι 4,5% τον χρόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και 6% ετησίως για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
 «Πρόωρη ονομάζεται η χορήγηση της συνταξιοδοτικής παροχής σε χρόνο προγενέστερο από εκείνο που προβλέπει ο νόμος για την απόδοση της πλήρους σύνταξης και η οποία πάντοτε συνοδεύεται από μείωση επί του ποσού που θα ελάμβανε ο ασφαλισμένος στην περίπτωση εξόδου του με τις πλήρεις προϋποθέσεις. Η μείωση αυτή ακολουθεί τον συνταξιούχο εφ' όρου ζωής».
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 δεν προβλέπεται ρύθμιση για μειωμένη σύνταξη. Επίσης δεν υπάρχει πρόωρη σύνταξη για μητέρες ανηλίκων στο δημόσιο, καθώς για θεμελίωση δικαιώματος πριν το 2013 καταβάλλεται πλήρη σύνταξη όταν συμπληρωθεί το κατά περίπτωση όριο ηλικίας,
Το «Εθνος- Συντάξεις» δημοσιεύει έναν αναλυτικό οδηγό για τις δυνατότητες πρόωρης εξόδου:
ΙΚΑ: Για την καταβολή πρόωρης σύνταξης απαιτούνται 100 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Οι ημέρες αυτές είναι απαραίτητο να είναι πραγματική ασφάλιση, αλλά μπορούν να προσμετρηθούν οι επιδοτούμενες ημέρες ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Αντιθέτως ο συγκεκριμένος χρόνος δεν μπορεί να καλυφθεί με εξαγορά πλασματικών ετών του ν. 3863/2010, ούτε με εξαγορά στρατιωτικής θητείας.
Προσοχή, καθώς στην περίπτωση της προαιρετικής ασφάλισης δεν είναι δυνατός ο περιορισμός της στις 100 ημέρες ανά έτος, αλλά είναι συνεχόμενη. Δηλαδή καλύπτει πλήρως 300 ημέρες χωρίς τη δυνατότητα διακοπής και επανάληψής της. Πάντως δεν ισχύει η πρόσθετη προϋπόθεση των 100 ημερών ανά έτος για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη των μητέρων ανηλίκων τέκνων.
Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες κλειδώνουν το δικαίωμα εφόσον μέχρι το τέλος του 2012 είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης, η... έξοδος γίνεται από τα 50 έως τα 55.
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με την ταυτόχρονη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Ειδικά για τις γυναίκες ασφαλισμένες λαμβάνεται υπόψη το έτος που θα ισχύει κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης και του 55ου τους έτους.
Οσον αφορά στις μητέρες, η θεμελίωση γίνεται με 25ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Ο νόμος ορίζει ότι μπορεί να ανατρέξει η ασφαλισμένη στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου (που αντιστοιχεί στην ημέρα συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας του) και εάν τότε είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη ασφάλισης, έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η «έξοδος» γίνεται όποτε πιάσει το όριο ηλικίας.
ΔΗΜΟΣΙΟ: Με τη συμπλήρωση 25ετίας κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο. Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το όριο ηλικίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μειωμένα όρια ηλικίας ισχύουν για όσους άντρες συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011- 2012. Για θεμελίωση το 2011 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 56, ενώ το 2012 στα 58.
Ταχύτερα βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010, καθώς η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 55. Τη διετία 2011-2012 ισχύουν ενιαίες προϋποθέσεις με τους άντρες ασφαλισμένους.
Δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης με αναστολή
Για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης με αναστολή. Αυτό σημαίνει πως υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και σταματάνε να δουλεύουν, ωστόσο η καταβολή των χρημάτων ξεκινά όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
Οι ασφαλισμένοι πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν και ορισμένους σημαντικούς παράγοντες όπως η προσαύξηση του ποσού της σύνταξης μέσω της παραμονής. Η προσαύξηση που έχει κάποιος με την παραμονή σήμερα για ένα επιπλέον έτος στην εργασία είναι από 22 μέχρι 40 ευρώ στην κύρια σύνταξη, 12 με 18 ευρώ στα Ταμεία και περίπου 900 ευρώ στο εφάπαξ μετά και την τελευταία περικοπή.
Ετσι είναι προφανές πως η προσαύξηση της σύνταξης μέσω παραμονής στην εργασία δεν αποτελεί κίνητρο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Πάντως δεν συμφέρει η άμεση προσφυγή στη σύνταξη στις περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν σήμερα υψηλές αποδοχές (επιδόματα θέσης, υπερβάλλουσα μείωση κλπ.).
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ετήσια απώλεια εισοδήματος μπορεί να φτάνει και τα 6.000 με 7.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις περιπτώσεις συμφέρει η παραμονή.
Τέλος, ιδιαίτερα καθοριστικό για τη συνταξιοδότηση με αναστολή είναι και το κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.
Για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα και μπορούν να απασχοληθούν και μετά τα 55 ως συνταξιούχοι η άμεση προσφυγή στη σύνταξη είναι μια καλή επιλογή.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ