ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ 2011-2012

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των αντρών με ανήλικα τέκνα από τον δημόσιο τομέα. Κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τη διετία 2011 - 2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας.

«Κλειδί» για το όριο ηλικίας είναι το έτος κατά το οποίο θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής για τους άντρες με ανήλικα τέκνα:
- Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Δεν υπάρχει ειδικός καθεστώς για τους άντρες, καθώς οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν μόνο για τις μητέρες ανήλικων τέκνων. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους η «έξοδος» με 25ετία γίνεται σε ηλικία 65 ετών.
- Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011- 2012. Είναι οι «τυχεροί» του ασφαλιστικού, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας με βάση τα όσα ισχύουν και για τις μητέρες ανήλικων τέκνων. Ετσι για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα πέρσι το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 52 έτη, ενώ φέτος πάει στα 55 έτη.
 Για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος της ασφάλισης στο Δημόσιο αλλά και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα όπως επίσης και οι πλασματικοί χρόνοι. Ο χρόνος των τέκνων, εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής δημόσια υπηρεσία αλλά και ο χρόνος των σπουδών και της στρατιωτικής θητείας.
Πλασματικά

Προσοχή χρειάζεται όμως στις αναγνωρίσεις των πλασματικών ετών, καθώς ο στρατός και τα τέκνα λειτουργούν αναδρομικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε θεμελίωση το 2010. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει απώλεια του ευνοϊκού καθεστώτος συνταξιοδότησης με ένταξη στις γενικές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 διατάξεις.
Να σημειώσουμε εδώ ότι όσοι χάνουν τη δυνατότητα θεμελίωσης λόγω ύπαρξης χρόνου του ιδιωτικού τομέα πριν από την πρόσληψη στο Δημόσιο -με τον οποίο και συμπληρώνεται η απαραίτητη 25ετία πριν από το 2011- έχουν τη δυνατότητα να αποποιηθούν τον χρόνο αυτό. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι συμφέρουσα ιδιαίτερα όταν το σχετικό χρονικά διάστημα ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) είναι πολύ μικρό. Εάν είναι μεγαλύτερο δεν συμφέρει η οιονεί αποποίηση.
Ομως υπάρχει και σε αυτήν την περίπτωση σχετική δυνατότητα ώστε να μην πάει καθόλου χρόνος χαμένος. Ετσι, εάν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να εξαγοράσει το σχετικό πλεονάζον χρονικό διάστημα στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό ο εν λόγω χρόνος παύει να προσμετράται για θεμελίωση και υπολογίζεται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Ετσι με μια μικρή επιβάρυνση είναι δυνατόν να ωφεληθεί ο ασφαλισμένος, κερδίζοντας ως και 10 έτη «ταχύτερης» συνταξιοδότησης.
Το κόστος για την εξαγορά αυτή είναι 7% επί των συντάξιμων αποδοχών. Πρόκειται για παλαιά ρύθμιση η οποία είχε σκοπό να μετριάσει τις αναγνωρίσεις του χρόνου ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο, που όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη.
- Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι χαμένοι, καθώς δεν ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους γονείς ανηλίκων τέκνων. Η «έξοδος» γίνεται με 25ετία σε ηλικία 65 ετών.
 www.ethnos.gr
Ασφαλισμένοι από 1983 έως και 1992
Κατηγορία
Απαιτούμενα για θεμελίωση
συντάξιμα έτη
Ετος
Συμπλήρωσης
Συντάξιμα έτη για
συνταξιοδότηση
Οριο
Ηλικίας
Πατέρες
Ανηλίκων
25
Μέχρι 31/12/2010
25
65
25
από 1/1/2011
25
52
25
2012
25
55
25
2013
25
65
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ