ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ 4500 ΕΝΣΗΜΑ

Mε 4.500 ημέρες ασφάλισης -δηλαδή με 15 χρόνια- ανοίγουν οι πόρτες εξόδου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναγκαία προϋπόθεση είναι και η συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, που παρουσιάζει διακυμάνσεις τόσο μεταξύ αντρών και γυναικών όσο και μεταξύ των φορέων (καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται μειωμένη σύνταξη).
 Οι κατώτατες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από τους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμορφώθηκαν τελευταία φορά με τον νόμο 3863/2010, με τον οποίο αλλάζουν σταδιακά τα όρια ηλικίας σε βάθος 5ετίας.
Hδη νωρίτερα (2009) είχε καταργηθεί σχετική διάταξη, που χορηγούσε σύνταξη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 12 έτη και πλέον από όλα τα ταμεία είναι απαραίτητη η ασφάλιση για τουλάχιστον 15 χρόνια ώστε να δικαιωθεί κάποιος συνταξιοδοτικής παροχής.
Πλασματικά
Η εν λόγω 15ετία μπορεί να είναι πραγματικής ασφάλισης αλλά και να συμπληρώνεται με πλασματικούς χρόνους ή άλλα επιδοτούμενα χρονικά διαστήματα ώστε ο ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα εν τέλει να του χορηγηθεί η παροχή.

Διαφορετικές είναι οι κατώτατες προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. στις περιπτώσεις αναπηρίας, θανάτου του ασφαλισμένου). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι αποκλειστικά πραγματικός και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από πλασματικούς.


ΙΚΑ: ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5ΕΤΙΑ
 H συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης «ξεκλειδώνει» την έξοδο στη σύνταξη στο ΙΚΑ. Ανάλογα με την ηλικία χορηγείται είτε πλήρης είτε μειωμένη σύνταξη, ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για άντρες και γυναίκες. Σημειώνεται πως ο εν λόγω χρόνος αφορά πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση, πλασματικούς χρόνους (μόνο για τις γυναίκες) και επιδοτούμενα διαστήματα. Μπορεί δε να συμπληρωθεί και με χρονικά διαστήματα από άλλους φορείς ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης οι άντρες που καλύπτονται από το ΙΚΑ μπορούν να ανοίξουν την... πόρτα εξόδου σε ηλικία 60 ετών με μειωμένη σύνταξη και 65 με πλήρη.
Δεν μπορούν ωστόσο να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης είναι να υφίστανται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την αίτηση. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο το έτος το επόμενο από την τελευταία ασφάλισης (που όμως πρέπει οπωσδήποτε να είναι 100 ημέρες) όσο και το ίδιο έτος εντός του οποίου διανύθηκαν οι 100 ημέρες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 100 ημέρες μπορεί να προέρχονται από πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση και (σύμφωνα με τελευταίο έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ) μπορούν να προέρχονται και από επιδοτούμενη ανεργία.

Οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης στο όριο ηλικίας που θεμελίωσαν το σχετικό δικαίωμα. Η θεμελίωση γίνεται όχι με τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης αλλά παράλληλα και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας.
Ετσι για να κατοχυρώσει γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ τις κατώτατες προϋποθέσεις για «έξοδο» με μειωμένη σύνταξη χρειάζεται εκτός από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης να συμπληρώσει και το 55ο έτος της ηλικίας της. Οταν συντρέξουν παράλληλα αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα κατοχυρωθεί το σχετικό δικαίωμα. Στην περίπτωση δε της μειωμένης, για την κατοχύρωση είναι απαραίτητη και η ύπαρξη 100 ημερών ασφάλισης κάθε έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από τα 55, αλλιώς δεν κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα. Αντίστοιχα για την πλήρη σύνταξη χρειάζεται συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες που καλύπτονται από το ΙΚΑ μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ