ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης αλλά και του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα για όσους καλύπτονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας, ενώ μεταβατικό στάδιο προβλέπεται για όσους «θωρακίζουν» τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης φέτος.
«για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με την έννοια της θεμελίωσης είναι δυσχερέστερη, καθώς δεν πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ενός ενδεικτικού χρονικού σημείου στον ασφαλιστικό βίο (π.χ. 25ετία), αλλά απαιτείται να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις (π.χ. όριο ηλικίας)». Ετσι μπορούν να κλειδώσουν τα σχετικά δικαιώματα και να αποφύγουν τη συνταξιοδότηση με όρια και προϋποθέσεις που θα ισχύουν μετά το 2013 μόνο εκείνοι εκ των ασφαλισμένων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το ενδεικτικό όριο θεμελίωσης και μπορούν να το καλύψουν είτε με πραγματική ασφάλιση είτε με εξαγορά πλασματικών χρόνων.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983. Γι' αυτούς τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης παραμένουν αμετάβλητες. Ειδικές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης ισχύουν για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως είναι οι μητέρες ανηλίκων και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.


Οι τυχεροί με 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ

Με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης άνδρες και γυναίκες μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα, ή να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ εφόσον πληρούν και το όριο ηλικίας. Τυχεροί είναι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, καθώς με 10.000 ημέρες ασφάλισης αποχωρούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών (στα 60 με μειωμένη) οι άντρες και σε ηλικία 57 ετών (στα 55 με μειωμένη) οι γυναίκες. Σημειώνεται πως πέρσι ξεκίνησε σταδιακά η αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Οι ανατροπές υλοποιούνται σε δόσεις και θα ολοκληρωθούν το 2015.
Για τις γυναίκες προστίθενται 400 ημέρες ασφάλισης και τουλάχιστον ένα εξάμηνο ανά έτος. Για τους άντρες ο χρόνος ασφάλισης παραμένει ίδιος και αυξάνει το όριο ηλικίας κατά τουλάχιστον ένα εξάμηνο ανά έτος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση του εν λόγω δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση μόνο του χρόνου ασφάλισης, δηλαδή των 10.000 ημερών.
Ετσι γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που θα συμπληρώσει φέτος 10.000 ημέρες ασφάλισης με ή χωρίς εξαγορά χρόνου μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 56,5 με μειωμένη ή στα 58,5 με πλήρη σύνταξη με τουλάχιστον 10.800 ημέρες ασφάλισης τη στιγμή της αίτησης.
Αντίστοιχα άνδρας ασφαλισμένος που θα συμπληρώσει τις 10.000 ημέρες φέτος θα λάβει μειωμένη σύνταξη στα 60 και πλήρη στα 63,5 χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσει επιπλέον χρόνο ασφάλισης.
Με τη συμπλήρωση 35ετίας τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα χορηγούσαν πλήρη σύνταξη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, με τις αλλαγές που επέφερε ο ν. 3863/2010, κάθε έτος προστίθενται δώδεκα μήνες στον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης ώστε να συμπληρωθούν σε πλήρη ανάπτυξη 40 έτη για την απονομή πλήρους σύνταξης.
Επιπρόσθετα, σε όσες περιπτώσεις χορηγούνταν η παροχή πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας αυξάνεται κατά ένα έτος και το όριο ηλικίας μέχρι τη συμπλήρωση των 60 ετών.
Για να αποφύγει κάποιος τις εν λόγω αλλαγές είναι απαραίτητο να συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες.
Ετσι, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης του έτους που έγινε η συμπλήρωση. Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικοί χρόνοι.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΙΚΑ που συμπλήρωσε πέρσι 10.500 ένσημα με εξαγορά πλασματικών θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58 με 10.800 ημέρες συνολικά. Αντίστοιχα, εκείνος που συμπλήρωσε τις 10.500 ημέρες φέτος θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 59 με συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης.
Οι προϋποθέσεις για τον ΟΑΕΕ
Για τους ελευθέρους επαγγελματίες, που καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ, υπάρχει μόνο ο δρόμος της συμπλήρωσης της 35ετίας για να αποφύγουν την προσαύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την εξαγορά των πλασματικών ετών. Eτσι, όσοι συμπλήρωσαν την 35ετία το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη με 36 χρόνια, ενώ φέτος απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση όμως, για την πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά τη στιγμή της αίτησης το 60ό έτος της ηλικίας. Τα ίδια ισχύουν για άνδρες και γυναίκες. Να σημειωθεί πως η χρήση των πλασματικών χρονών ασφάλισης πρέπει να γίνεται πρώτα από τις υπόλοιπες κατηγορίες και μετέπειτα από τη στρατιωτική θητεία καθώς είναι οικονομικότερο.
Οι ανατροπές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -δηλαδή στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες- είναι εφικτή η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η «έξοδος» με 25ετία. Στην περίπτωση όμως αυτή, θα πρέπει να συνυπάρχουν και οι δύο προϋποθέσεις για την κατοχύρωση, δηλαδή τόσο το όριο ηλικίας όσο και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.
Η συγκεκριμένη περίπτωση θεμελίωσης αφορά κυρίως γυναίκες και ειδικά τις ασφαλισμένες που επιθυμούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη.
Ετσι οι εν λόγω ασφαλισμένες δικαιούνται εξόδου για το έτος που θα ισχύει κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου έτους και της 25ετίας.
Αντίστοιχα το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που έχει 25ετία και συμπληρώνει φέτος τα 55 έτη μπορεί να αποχωρήσει με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 57 ετών και με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών. Σημειώνεται πως εκτός κινδύνου είναι όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, καθώς δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις εξόδου.
Οι άντρες ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται με 25ετία στα 65 (στα 60 μειωμένη) και οι γυναίκες στα 60 (στα 55 μειωμένη). Ωστόσο από πέρσι ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες, προκειμένου το 2015 να υπάρχουν ενιαίες ρυθμίσεις με τους άντρες ασφαλισμένους. Οπως προκύπτει και από τον πίνακα, η αύξηση αυτή αφορά στο όριο ηλικίας τόσο για πλήρη όσο και για μειωμένη σύνταξη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ