ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Eυνοϊκό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τουλάχιστον μέχρι το 2013. Τυχερές είναι οι ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2010, καθώς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας.

Για όσες μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα στο ΙΚΑ ή στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών τη διετία 2011-2012, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας. Από το 2013 και μετά μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά.
Με βάση τη νομοθεσία για τις μητέρες ανηλίκων, επαρκεί να έχει συμπληρωθεί ή να συμπληρώνεται ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για να κατοχυρώσουν το σχετικό δικαίωμα.
Συντρέχουσα προϋπόθεση είναι η παράλληλη ύπαρξη τη δεδομένη χρονική στιγμή ανηλικότητας του τέκνου. Η ανηλικότητα μετριέται μέχρι τη συμπλήρωση της γενέθλιας ημέρας του 18ου έτους του τέκνου.
Ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης μπορεί να συμπληρωθεί και με πλασματικούς, είτε εξαγοράσιμους είτε δωρεάν αναγνωρισμένους.
Δεν μπορεί κάποια ασφαλισμένη, όμως, να χρησιμοποιήσει χρόνους ασφάλισης από τα πλασματικά των παιδιών για να θεμελιώσει με τις διατάξεις για τις μητέρες.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

ΙΚΑ: Για τη θεμελίωση δικαιώματος οι γυναίκες πρέπει να έχουν 5.500 ημέρες ασφάλισης. Εάν αυτές έχουν συμπληρωθεί το 2010, τότε η ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 50 με μειωμένη ή στα 55 με πλήρη σύνταξη. Σε περίπτωση που ο απαραίτητος χρόνος συμπληρωθεί φέτος παράλληλα με την ανηλικότητα, τότε η ασφαλισμένη θα συνταξιοδοτηθεί στα 55 με μειωμένη σύνταξη και στα 60 με πλήρη.
ΔΕΚΟ και τράπεζες. Ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης είναι η 25ετία, ενώ και εδώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανηλικότητα του τέκνου τη στιγμή συμπλήρωσης. Ετσι, μια υπάλληλος που θα συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις το 2011 θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 52, ενώ εκείνη που θα θεμελιώσει φέτος αποχωρεί στα 55. Για τις ασφαλισμένες των ΔΕΚΟ - Τραπεζών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη της 25ετίας δίνεται η δυνατότητα να θεμελιώσουν και με τη σχετική διάταξη του ΙΚΑ.
Πότε κερδίζουν οι τρίτεκνες ασφαλισμένες
Ειδική περίπτωση για τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών είναι οι τρίτεκνες ασφαλισμένες. Στις περιπτώσεις αυτές το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συνδρομή του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.
Κερδισμένες είναι όσες μητέρες έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και έχουν 3 παιδιά, καθώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2001 δεν αλλάζει ο χρόνος ασφάλισης, τίθεται όμως όριο ηλικίας, το οποίο φέτος διαμορφώνεται στο 55ο. Προσοχή, καθώς το εν λόγω δικαίωμα δεν ισχύει για τους πατέρες.
Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας στα βαρέα - ανθυγιεινά
Η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης τόσο σε σύνολο ενσήμων όσο και ειδικότερα σε βαρέα ένσημα. Οσοι ασφαλισμένοι πρόλαβαν μέχρι το τέλος του 2010 να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες 10.500 ημέρες -εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα- αποχωρούν στα 55 με πλήρη σύνταξη και στα 53 με μειωμένη
Από πέρυσι ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2017.
Οσοι συμπληρώνουν φέτος 10.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα- παίρνουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 56,5 ετών και μειωμένη σε ηλικία 54,6 ετών. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως δεν αλλάζει το καθεστώς, εάν βγει από τη νέα λίστα το επάγγελμα, αλλά έχουν ήδη συμπληρωθεί 12 έτη σε ασφάλιση βαρέων και ανθυγιεινών.
Τα πλασματικά χρόνια που εξαγοράζονται
Διαβατήριο για ταχύτερη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αποτελεί για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων η αναγνώριση πλασματικού χρόνου.
Συγκεκριμένα όσοι επιθυμούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα με τα όρια και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν πέρυσι, μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι τέσσερα έτη, φέτος αναγνωρίζονται πέντε έτη, το 2013 πάνε στα έξι και από το 2014 και μετά είναι επτά.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση μπορεί να γίνει αναδρομικά.
Δηλαδή, αρκεί το άθροισμα του χρόνου ασφάλισης και των πλασματικών ετών να είναι ίσο με όσο χρόνο απαιτείται το έτος θεμελίωσης (όχι υποχρεωτικά να υπάρχει ο εν λόγω χρόνος στο συγκεκριμένο σημείο).Αντίστοιχα η αίτηση για την εξαγορά μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμη και με τη συνταξιοδότηση.
Σημειώνεται πως το κόστος της εξαγοράς για τους περισσότερους χρόνους είναι 168 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν μειώθηκε παρά τη συρρίκνωση του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ