ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων, που ασφαλίστηκαν στα ειδικά ταμεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982.

Σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, καταγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.
Συγκεκριμένα για τις μητέρες ανηλίκων -που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- προβλέπονται τα εξής:
  • Οσες μητέρες ανηλίκων είχαν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 42ο έτους της ηλικίας τους.
  • Οσες μητέρες ανηλίκων συμπλήρωσαν 15 έτη ασφάλισης κατά το μεταβατικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 1993 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997 κατοχύρωσαν το συντάξιμο χρόνο και το όριο ηλικίας που ίσχυε κατά τη συμπλήρωση της 15ετίας (κατά την οποία αναζητούνταν και η ανηλικότητα του παιδιού). Σημειώνεται πως το διάστημα αυτό αυξήθηκε ο προβλεπόμενος από τις καταστατικές διατάξεις συντάξιμος χρόνος καθώς και το όριο ηλικίας κατά έξι μήνες ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση των 17 ετών και 6 μηνών και των 44 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα
  • Από 1ης Ιανουαρίου 1998 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002 ο συντάξιμος χρόνος καθορίζεται στα 17 έτη και 6 μήνες. Ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση ορίζεται το 50ό έτος. Επομένως η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται με τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου κατά τον οποίο πρέπει να συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού.
Σημειώνεται πως για τις ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στα πρώην ειδικά ταμεία -στα οποία ο προβλεπόμενος από τα καταστατικά τους συντάξιμος χρόνος ήταν τα 20 έτη- χρειαζόταν μέχρι το 2003 η συμπλήρωση συντάξιμου 20 ετών και του 50ού έτους.
  • Από 1ης Ιανουαρίου 2003 ο συντάξιμος χρόνος (των 15 ή 20 ετών ασφάλισης) αυξάνεται κατά έξι μήνες ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση 25ετίας. Από αυτή την ημερομηνία και μέχρι την 25ετία για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αναζητείται η ανηλικότητα του παιδιού κατά τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου που απαιτείται κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
  • Οσες γυναίκες συμπλήρωσαν 20 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997 κατοχύρωσαν το όριο ηλικίας των 53 ετών για πλήρη σύνταξη. Ειδικά για τις ασφαλισμένες στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ απαιτούνταν κατά το χρονικό διάστημα 1993-1997 η συμπλήρωση συντάξιμου χρόνου που κυμαίνεται από 15 έτη και 6 μήνες έως 17 έτη και έξι μήνες.
  • Από 1ης Ιανουαρίου 1998 δεν ισχύει η 15ετία (ΤΑΠ-ΟΤΕ) ή 20ετία και ο συντάξιμος χρόνος αυξάνεται κατά έξι μήνες κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Από την 1η Ιανουαρίου 1998 και μέχρι τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου, όπως αυτός διαμορφώνεται μέχρι το έτος 2007, κατά το οποίο συμπληρώθηκε η 25ετία (εκτός από την περίπτωση των ασφαλισμένων του ΤΑΠ-ΟΤΕ, όπου η 25ετία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) και του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.
Διευκρινίζεται ότι τα επτά επιπλέον έτη ασφάλισης προστίθενται στον συντάξιμο χρόνο, όπως αυτός διαμορφώνεται και ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης.
  • Οσες μητέρες ανηλίκων (ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία πριν από το 1983) παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισής τους μέχρι την 31η Αυγούστου 2011, θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας που απαιτούνταν κατά τον χρόνο που αυτές συμπλήρωναν τα 15 έτη ασφάλισής τους (με ανήλικο παιδί). Εναλλακτικά συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 7 επιπλέον του συντάξιμου αυτού χρόνου ετών ασφάλισης.
  • Οσες μητέρες παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισής τους μέχρι την 31η Αυγούστου 2011, έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 21 έτη μέχρι την ημερομηνία παραίτησής τους, θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη σύνταξης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ