ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Μειωμένη στα 50 με 5.500 ένσημα ΙΚΑ

Δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη στα 50 έχουν οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την ψήφιση του νόμου 3863/2010.

Ετσι, για να «κλειδώσουν» οι ασφαλισμένες το εν λόγω δικαίωμα θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 να είχαν ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις: να συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης και να είχαν ανήλικο τέκνο (θεωρείται ανήλικο μέχρι την ημέρα των 18ων γενεθλίων του).

Για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών λαμβάνονται υπ' όψιν τόσο οι πραγματικές ημέρες εργασίας όσο και κάποιες επιδοτούμενες. Οι ημέρες πραγματικής ασφάλισης μπορούν να έχουν διανυθεί σε οποιονδήποτε φορέα, είναι όμως απαραίτητο κατά την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης απονέμων και τελευταίος φορέας να είναι το ΙΚΑ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, εκτός από τον χρόνο πραγματικής ασφάλισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών και χρόνος επιδοτούμενος. Για παράδειγμα, μπορούν να αξιοποιηθούν ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας, επιδοτούμενης ασθένειας και κύησης και λοχείας.
Οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ πρέπει να γνωρίζουν πως:  • Οι ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μέχρι 200 και το διάστημα της ανεργίας πρέπει να είναι εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου.
  • Αντίστοιχα, εντός δεκαετίας από την ενηλικίωση μπορεί να είναι και η επιδότηση λόγω ασθενείας από την οποία μπορούν και εδώ να ληφθούν υπ' όψιν 200 ημέρες.
  • Τέλος, από τις ημέρες κύησης και λοχείας λαμβάνονται υπ' όψιν συνολικά 120 ημέρες.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς για τη θεμελίωση δικαιώματος δεν μπορούν να εξαγοραστούν και να προσμετρηθούν αναδρομικά οι πλασματικοί χρόνοι που προβλέπουν οι νόμοι 3865/2010 και 3996/2011.
Οπως ήδη σημειώθηκε, η σύνταξη που μπορεί να λάβει στα 50 η μητέρα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ -που πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις- είναι μειωμένη.
Η μείωση υπολογίζεται σε 0,5% για κάθε μήνα πριν από το 55ο έτος της ηλικίας της και φτάνει συνολικά το 30%.
Ετσι, επί του ονομαστικού πλήρους ποσού που θα ελάμβανε κανονικά η υποψήφια συνταξιούχος θα λάβει ένα ποσό μειωμένο κατά 30% αν αποχωρήσει σε ηλικία 50 ετών.
Συμφέρουσα είναι η συνταξιοδότηση σε αυτήν την ηλικία των 50 ετών για όσες ασφαλισμένες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με τις ως άνω ρυθμίσεις και έχουν χαμηλές αποδοχές κατά την περίοδο εργασίας τους.
Αυτό διότι η σύνταξή τους με τη μείωση θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, πλην όμως σε αυτές τις περιπτώσεις των μητέρων ανηλίκων και εφόσον η σύνταξη υπολογιστεί με τον θεσμό των κατωτέρων ορίων του ΙΚΑ η μείωση δεν εφαρμόζεται.
Ετσι, για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου με αποδοχές 700 ευρώ τον μήνα, 6.000 ένσημα και θεμελιωμένο δικαίωμα θα ελάμβανε εάν υπέβαλλε αίτημα σε ηλικία 50 ετών 357 ευρώ κύρια σύνταξη αν εφαρμοζόταν η μείωση.
Ομως, με βάση τα κατώτατα όρια η σύνταξή της θα ανέλθει στα 483 ευρώ και με την προσαύξηση των ενσήμων θα φτάσει περίπου τα 497 μεικτά (καθώς, όπως αναφέρθηκε, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εφαρμόζεται η μείωση του 30%).
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ