ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

OAEE-Σύνταξη ανάσα για 200.000 επαγγελματίες

Σύνταξη «βλέπουν» οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συμπλήρωσαν μέχρι το τέλος του 2012 το 60ό έτος της ηλικίας τους. Προϋπόθεση αποτελεί να καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία. Δημοσιεύθηκε η διορθωτική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ..

Διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ασφαλιστικά ταμεία. Χθες υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που αποσαφηνίζει τον φορέα που έχει την ευθύνη για την έκδοση της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Με βάση την εγκύκλιο έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας:
1. Οσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν το 60ό έτος μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν διαδοχική ασφάλιση.
Σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα υπό την προϋπόθεση ότι εκεί πληρούν τις προϋποθέσεις.
Δηλαδή το αίτημά τους θα μεταβιβαστεί σε άλλο ταμείο και έτσι θα ανοίξει «παράθυρο» για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη (καθώς στον ΟΑΕΕ οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι αυστηρές).

 

2. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις των νόμων 3863/10 και 3996/2011 (ακόμα με εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης). Σε περίπτωση που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αυτό μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.
Ουσιαστικά διορθώνεται εγκύκλιος που είχε βγει πριν από λίγο καιρό (και τελικά αποσύρθηκε) και οδηγούσε στον εγκλωβισμό χιλιάδων ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται ευνοϊκές διατάξεις παλαιότερων νόμων (για παράδειγμα του 3863/2010) και αποφεύγονται βίαιες ανατροπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς δικαιούνται σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή στα 67 με 15ετία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση - που πέρασε με νόμο του 2012- είναι ενιαία σε όλα τα ταμεία και δεν αφορά μόνο στους ελευθέρους επαγγελματίες.
Στην εγκύκλιο χαρακτηριστικά τονίζεται πως σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού 1500 ημέρες εργασίας -εκ των οποίων 500 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της δραστηριότητας ή την αίτηση για σύνταξη- αλλά δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, δικαιούται υπό προϋποθέσεις σύνταξη από τον οργανισμό, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας (στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος).
Μάλιστα αναφέρεται πως όσοι συμπλήρωσαν το 60ό έτος μέχρι το τέλος του 2012 διατηρούν το δικαίωμα διαβίβασης της αίτησης ακόμα και αν δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης γήρατος σε αυτή την ηλικία.
Σημειώνεται πως στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά και σε νέους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων ή ως χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων. Το αίτημα διαβιβάζεται με διατήρηση του 55ου έτους (για πλήρες ποσό σύνταξης) ή του 50ού (για μειωμένο ποσό).
Τέλος μία ακόμα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ αποσαφηνίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης μειωμένης σύνταξης στους νέους ασφαλισμένους. «Κλειδί» για το όριο συνταξιοδότησης είναι αν η θεμελίωση γίνεται πριν ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς από φέτος προβλέπονται αυξημένα όρια συνταξιοδότησης.
Με βάση την εγκύκλιο οι νέοι ασφαλισμένοι δικαιούνται μειωμένη σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό ή το 62ο -κατά περίπτωση- έτος της ηλικίας και 15ετή συντάξιμο χρόνο. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός ενσήμων τα τελευταία έτη.
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, για χορήγηση μειωμένης σύνταξης νέων ασφαλισμένων, 2 έτη και 6 μήνες ή 750 ημέρες εργασίας από τον 15ετή συντάξιμο χρόνο πρέπει να έχουν διανυθεί την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ