ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

AΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 2014-Το «ψαλίδι» σε κύριες και εφάπαξ

Το «ψαλίδι» σε κύριες και εφάπαξ
Περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ «φέρνει» το 2014, ενώ σταματά η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών. Χαμένοι είναι μεταξύ άλλων όσοι παίρνουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από ελλειμματικά ταμεία, καθώς τη νέα χρονιά θα μπει «μαχαίρι».
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων υλοποιούνται μία σειρά διατάξεων που προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους και αφορούν κατά κύριο λόγο στους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που θα τρέξουν στις συντάξεις είναι οι εξής:
- Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλισμένων στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Σύμφωνα με το αρ. 1 παρ 1 του Ν. 3029/ 02 για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή.
Προσοχή, καθώς η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2007. Δηλαδή, για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει το 2014 στο Δημόσιο 35 έτη ασφάλισης θα ισχύει ένα μεικτό σύστημα: τα 27 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 7 χρόνια με 73%.
Σημειώνεται πως τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 αλλά και τα έτη ασφάλισης που συμπληρώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κι έπειτα υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011.
Πάντως, για κανέναν εργαζόμενο δεν προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.
Απλώς, για κάθε επιπλέον χρόνο αντί να πάρει 32 ευρώ περίπου επιπλέον σύνταξη, θα πάρει με βάση τη συγκεκριμένη αλλαγή περίπου 29 ευρώ παραπάνω.

- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος. Οι ανατροπές θα επηρεάσουν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, με το υπουργείο Εργασίας να προωθεί ρύθμιση ώστε να περιορίσει τις απώλειες.
Με το νέο σύστημα το τελικό ποσό θα καθορίζεται από μία σειρά παράγοντες, όπως είναι η περιουσία του ταμείου, τα έσοδα από εισφορές ακόμα και το κύμα φυγής τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις στο καταβαλλόμενο ποσό, οι οποίες εκτιμάται πως κατά μέσο όρο θα είναι 20%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Δημόσιο, όπου η αυξημένη έξοδος στη σύνταξη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το καταβαλλόμενο ποσό. Για τον σκοπό αυτόν προωθείται ρύθμιση, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα μιας δεκαετίας προκειμένου να περιοριστεί το ποσοστό της μείωσης.
- Εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, με αποτέλεσμα περικοπές σε όσους φορείς είναι στο «κόκκινο». Με βάση τη νομοθεσία θα γίνονται ακόμα και ανά τρίμηνο μελέτες για τη βιωσιμότητα των φορέων επικουρικής ασφάλισης.
Παράλληλα, στα επικουρικά ταμεία θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί», όπου θα υπάρχει αναλυτικά η ασφαλιστική ιστορία του κάθε εργαζόμενου.
- Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους, που είναι κάτω των 65 ετών από την 1η Ιανουαρίου.
- Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και αύξηση κατά 2,5% της εισφοράς για τον Κλάδο Υγείας. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97 όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2014 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2013.
Πρόκειται για τη μείωση της βασικής σύνταξης που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Εκείνοι επομένως που συνταξιοδοτήθηκαν το 2014 θα λάβουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 48 %
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.
- Περιορισμός στο ποσοστό προσαύξησης της σύνταξης στο 2% για κάθε επιπλέον έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. Κυρίως επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και οι μισθωτοί των ταμείων ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
Επτά τα πλασματικά έτη που μπορούν να εξαγοραστούν, τέλος στην αναδρομικότητα
Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που από τη νέα χρονιά φτάνουν πλέον τα επτά. Στο μεταξύ, λήγει στο τέλος της φετινής χρονιάς η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης του ν. 2084/1991 για αναδρομικά θεμελίωση στα Ταμεία με τις διατάξεις του 2010.
Αναλυτικά δύο είναι οι αλλαγές στα πλασματικά έτη:
  • Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 μπορούν να αναγνωρίσουν επτά πλασματικά έτη (όσοι κλειδώνουν φέτος το δικαίωμα αναγνωρίζουν έξι χρόνια).
Πρόκειται για τα πλασματικά έτη των νόμων 3863/2010 και 3865/2010, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με διατάξεις της νομοθεσίας που έχουν αλλάξει. Για την πλειονότητα των πλασματικών ετών το κόστος είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα, ωστόσο υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές, όπως είναι ο στρατός.
Οσον αφορά στο Δημόσιο, για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να εξαγοράσουν τους πλασματικούς χρόνους των τέκνων, του στρατού και των σπουδών.
Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στο Δημόσιο ο χρόνος των τέκνων (και μέχρι 5 χρόνια) υπολογίζεται «εξτρά» . Επομένως, τη νέα χρονιά μπορούν να αναγνωριστούν έως και 12 πλασματικά έτη (εκ των οποίων τα 5 για τα παιδιά).
  • Σταματά από τη νέα χρονιά η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης του ν. 2084/ 1992 για αναδρομική θεμελίωση με τις διατάξεις του 2010. Επομένως όσοι ασφαλισμένοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην εξαγορά πρέπει να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι το τέλος του έτους.
Η εν λόγω προθεσμία δεν αφορά τους ασφαλισμένους του Δημοσίου.
Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ
Να «επιστρέψουν» πίσω το ΕΚΑΣ καλούνται χιλιάδες συνταξιούχοι που ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο του ΙΚΑ επισημαίνεται πως:
  • Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι απέκρυψαν στοιχεία αναζητείται το διπλάσιο ποσό (ρυθμιζόμενο σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ μέσω συμψηφισμού με τη σύνταξη).
  • Σε περίπτωση που η καταβολή των χρημάτων οφείλεται σε έλλειψη μηχανογραφικής σύνδεσης και όχι σε υπαιτιότητα των συνταξιούχων επιστρέφονται τα χρήματα με τόκο 5% από την ημερομηνία κοινοποιήσεως της αποφάσεως καταλογισμού (επίσης σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ).
Στο έγγραφο τονίζεται πως το ΕΚΑΣ δεν καταβάλλεται σε όσους υπερβαίνουν το όριο των 850 ευρώ και μάλιστα το κριτήριο αυτό ισχύει για τα έτη 2011-2012. Επομένως όσοι υπερβαίνουν αυτό το εισοδηματικό κριτήριο θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Πρέπει να επισημανθεί πως «η έλλειψη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης με βάση τη φορολογική νομοθεσία δεν στερεί από τις υπηρεσίες το δικαίωμα να αξιώνουν την προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης εισοδήματος προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρωση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία».
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ