ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΜΟΝΙΜΟ ΨΑΛΙΔΙ ΕΩΣ 30% ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΕΞΟΔΟ

Μειωμένη σύνταξη από 4,5% έως και 30% θα πάρουν οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν να ανοίξουν πρόωρα την πόρτα εξόδου. Στον δημόσιο τομέα το «πέναλτι» είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι ενιαίο ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης.
 «Η μείωση υπολογίζεται στο ποσόν που προκύπτει για πλήρη σύνταξη κατά τη στιγμή της αίτησης αναλογικά με τα έτη ασφάλισης και ακολουθεί τον ασφαλισμένο εσαεί. Δηλαδή, η μείωση δεν εξαφανίζεται όταν ο ασφαλισμένος φτάσει το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη, αλλά παραμένει πάντοτε».
Ανάλογα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου και το πότε εκείνος θα επιλέξει να υποβάλει το σχετικό αίτημα διαμορφώνεται και η εν λόγω ποινή.
Υπολογίζεται ανά μήνα απόστασης από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη και εφαρμόζεται τόσο τις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.
Σημειώνεται πως για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα που το ποσό που τους αποδίδεται είναι το κατώτατο όριο της σύνταξης που χορηγεί ο φορέας, η μείωση υπολογίζεται επί του ποσού του κατώτατου ορίου.

Εξαίρεση στην περίπτωση αυτή αποτελούν οι γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των μητέρων ανήλικων τέκνων για τις οποίες δεν εφαρμόζεται η μείωση εάν το ποσό που λαμβάνουν είναι το κατώτατο όριο.
Επίσης μείωση υπό την έννοια της πρόωρης συνταξιοδότησης δεν έχουν οι συντάξεις λόγω θανάτου και αναπηρίας.
Στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, ιδιαίτερα όταν συμμετέχων φορέας είναι το ΙΚΑ, μπορεί ο ασφαλισμένος να λαμβάνει πλήρες το ποσό από τον απονέμοντα φορέα, όμως εάν δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος για τις γυναίκες και το 60ό για τους άνδρες, υφίσταται μείωση στο τμηματικό ποσό που αποδίδεται για να συμπληρωθεί η σύνταξη. Και σε αυτήν την περίπτωση η μείωση μπορεί να φτάσει το 30% ακόμα κι αν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί με συνολικό χρόνο ασφάλισης που φτάνει τα 35 έτη.
Παράδειγμα για διαδοχική ασφάλιση

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με συμμετοχή ετέρου φορέα και χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας του συμμετέχοντος φορέα (όριο που απονέμει σύνταξη), τότε το ποσό που αποδίδει στον απονεμόμενο υπολογίζεται μειωμένο. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των πατέρων τριών παιδιών στο Δημόσιο που έχουν μεγάλο χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: άνδρας δημόσιος υπάλληλος έχει συμπληρώσει 27 έτη ασφάλισης. Από αυτά, τα 12 στο ΙΚΑ και τα 15 στο Δημόσιο. Είναι πατέρας 3 παιδιών και 54 ετών σήμερα.
Για τον ασφαλισμένο του συγκεκριμένου παραδείγματος, η σύνταξή του θα υπολογιστεί σε δύο τμήματα. Ενα ποσό θα λάβει από το Δημόσιο και ένα από το ΙΚΑ. Για το τμήμα του Δημοσίου το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί στο 80% των συντάξιμων αποδοχών για τα έτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 και στο 75% εφόσον υποβάλει αίτημα φέτος για τα υπόλοιπα έτη.
Για το τμήμα του ΙΚΑ το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση τις αποδοχές των τελευταίων 1000 ημερών που είχε στην ασφάλιση του ΙΚΑ και τον συντελεστή ωρίμανσης. Επί αυτού του ποσού θα έχει μείωση 30% καθώς δεν έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του για το οποίο το ΙΚΑ αποδίδει σύνταξη στους άνδρες.
Δημόσιο: Οι ποινές και οι εξαιρέσεις
Για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου η πρόωρη σύνταξη χορηγείται με 25ετία, οπότε και θεμελιώνεται το σχετικό δικαίωμα, και τη συμπλήρωση του 55ου έτους για τις γυναίκες και του 60ού για τους άνδρες. Τα συγκεκριμένα όρια ηλικίας ισχύουν για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Η μείωση αυτή δεν αφορά τις ειδικές κατηγορίες πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως οι γονείς ανήλικων τέκνων και οι τρίτεκνοι, οι οποίοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη αναλογική των ετών ασφάλισής τους τη στιγμή της αίτησης.
Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται, η ποινή μείωσης της σύνταξης είναι 0,37% για κάθε μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη. Ουσιαστικά το «πέναλτι» είναι 4,5% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου για πλήρη σύνταξη.
Το αίτημα για συνταξιοδότηση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ακόμη και πριν από τη συμπλήρωση του σχετικού ορίου για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης. Σε αυτήν την περίπτωση εκδίδεται απόφαση με αναστολή. Η έναρξη της καταβολής γίνεται όταν το επιλέξει ο αιτών και εφόσον αυτό συμβεί πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη, τίθεται σε εφαρμογή και η ποινή μείωσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το εν λόγω «πέναλτι» αφορά και τις συντάξεις και τα μερίσματα που αποδίδουν το ΤΕΑΔΥ και το Μετοχικό Ταμείο. Η μείωση είναι αντίστοιχη και εφ' όρου ζωής.
Για όλους τους ασφαλισμένους, άνδρες και γυναίκες, στο Δημόσιο που συμπληρώνουν την 25ετία μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 (περιλαμβάνονται και εκείνοι που κατοχυρώνουν με εξαγορές πλασματικών), η ποινή μείωσης ανεβαίνει στο 0,5% ανά μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου για την πλήρη σύνταξη. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα φέτος, το όριο για πλήρη σύνταξη είναι το 63ο έτος.

Παραδείγματα
Ετσι, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 και μετά, το ανώτατο ποσοστό μείωσης αυξάνεται από το 22,5% στο 30%. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανοίγουν πρόωρα την πόρτα εξόδου.
Ερώτηση: Γυναίκα που εργάζεται στο Δημόσιο είχε το 2009 συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης. Είναι σήμερα 56 ετών και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Ο βασικός μισθός της είναι 1.032 ευρώ. Πόση σύνταξη θα ελάμβανε πλήρη με τα ίδια έτη ασφάλισης και πόση θα είναι η μειωμένη;
Απάντηση: Η υπάλληλος του παραδείγματος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη σύνταξη κατά 18% ή στα 60 με πλήρη. Με τα ίδια χρόνια ασφάλισης η σύνταξη που θα ελάμβανε πλήρη στα 60 θα ήταν 914,70 ευρώ. Στην περίπτωση που ζητήσει να της καταβληθεί άμεσα και μειωμένη, θα είναι 750,10 ευρώ. Η διαφορά, δηλαδή, είναι 164,64 ευρώ.
Ερώτηση: Δημόσιος υπάλληλος συμπληρώνει την 25ετία μέσα στη φετινή χρονιά. Είναι 59 ετών και αναγνωρίζει και 4 έτη σπουδών. Θεμελιώνει, επομένως, το 2011 αναδρομικά. Πόση μείωση θα έχει και πόσο θα είναι το ποσό της σύνταξης εφόσον ο βασικός μισθός του είναι 912 ευρώ;
Απάντηση: Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη σύνταξη και στα 61 με πλήρη αφού θεμελίωσε το 2011. Η μείωση στη σύνταξή του θα είναι 0,5% ανά μήνα και 6% κατ' έτος πριν από τη συμπλήρωση του 61ου που είναι και το έτος λήψης της πλήρους εφόσον η αίτηση υποβληθεί τότε. Σε περίπτωση που επιλέξει άμεσα τη μειωμένη σύνταξη, θα λάβει 602,20 ευρώ. Στην περίπτωση που αιτηθεί πλήρη σύνταξη στα 61 με ασφάλιση έως τότε, θα λάβει 729,44 ευρώ.
Ενιαίο το πέναλτι για τον ιδιωτικό τομέα
Στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό της μείωσης είναι ίδιο για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, αλλά και για όλους τους φορείς. Ξεκινά από 0,5% για έναν μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30% (6% για κάθε χρόνο έως 5 έτη).
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μητέρες ανηλίκων που έχουν δικαίωμα να... ανοίξουν την πόρτα εξόδου με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας στο ΙΚΑ και σε άλλους φορείς. Επιπλέον, πρόωρη συνταξιοδότηση υπάρχει για τους ασφαλισμένους που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εργασίας αλλά ο υπερβαίνων χρόνος δεν φτάνει τον απαραίτητο για να κατοχυρώσουν σε κάποια άλλη κατηγορία.
Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα μειωμένης σύνταξης με 10.000 και άνω ημέρες ασφάλισης που η ανώτατη μείωση είναι στο 12%. Και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το ανώτατο ποσοστό μείωσης είναι το 12% για όσους έχουν 35 έτη συνολικής ασφάλισης και τουλάχιστον 7.500 ένσημα στο ειδικό αυτό καθεστώς.
Στις περιπτώσεις των μειωμένων ή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι απαραίτητη επιπλέον προϋπόθεση, η ύπαρξη 100 ημερών ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για συνταξιοδοτήσεις ως μητέρων ανήλικων τέκνων ή με βαρέα, καθώς και για τους μακροχρόνια ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 4 έτη.
Αντίστοιχα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και για τη θεμελίωση απαιτούνται 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία πενταετία, μαζί με το 55ο έτος της ηλικίας για τις γυναίκες.
Σημειώνεται πως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με μειωμένη σύνταξη δεν ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), παρά μόνο στην περίπτωση που έχουν και ένσημα σε φορέα μισθωτών. Στην περίπτωση αυτή, αφού απορρίψει ο ΟΑΕΕ το αίτημα, θα παραπεμφθεί ο φάκελός τους στον εν λόγω φορέα και θα απονεμηθεί από εκείνον η συνταξιοδοτική παροχή.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:
Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ έχει θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρα ανήλικου τέκνου, είναι σήμερα 50 ετών και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Εχει συνολικά 8.450 ημέρες ασφάλισης. Οι αποδοχές της είναι 1.010 ευρώ.
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη σύνταξη κατά 30% εφόσον έχει συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας της. Το ποσό που θα λάβει για κύρια σύνταξη θα είναι 561,35 ευρώ. Στην περίπτωση που ελάμβανε πλήρη με τον ίδιο αριθμό ενσήμων, το ποσό της σύνταξής της θα ήταν 801 ευρώ.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ έχει θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί και είναι σήμερα 58 ετών. Είχε 100 ημέρες κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια και το σύνολο των ημερών ασφάλισής της είναι 5.400. Πόσο θα είναι το ποσό της σύνταξής της εφόσον επιλέξει τη μειωμένη; Οι αποδοχές της είναι 580 ευρώ.
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος θα συνταξιοδοτηθεί με το κατώτατο όριο και την προσαύξηση των ενσήμων που αυτό δίνει. Ετσι, θα λάβει άμεσα μειωμένη σύνταξη κατά 12%. Το ποσό που θα λάβει θα είναι 485,61 ευρώ. Σε περίπτωση που έπαιρνε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών με τον ίδιο αριθμό ενσήμων, θα δικαιούνταν 551,84 ευρώ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ