ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΠΑΚΕΤΟ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Νέος δανεισμός του ΙΚΑ για το δώρο Πάσχα

Nέα μέτρα καλείται να πάρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, προκειμένου να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ θα πάρει για άλλη μια φορά... δανεικά, προκειμένου να καταβάλει κανονικά τις συντάξεις και το δώρο του Πάσχα.

Η κατάσταση στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας είναι οριακή και η λήψη νέων επώδυνων μέτρων αποτελεί μονόδρομο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου κατατέθηκαν προτάσεις από διάφορες πλευρές και πιθανότατα πριν από το Πάσχα θα υπάρξει νέα συνάντηση για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Τα μέτρα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του Ταμείου.
Μεταξύ άλλων, έχουν υπάρξει προτάσεις για περαιτέρω περικοπή ή κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ και για επέκταση της ασφαλιστέας βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μία γενικευμένη παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθώς σήμερα υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις στα τρία Ταμεία που υπάγονται στον ΟΑΕΕ (δηλαδή το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ και το ΤΣΑ). Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί μία "στενότερη" σύνδεση εισφορών και παροχών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων.
Ο προϋπολογισμός που συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ασφαλιστικού φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο την έκταση του προβλήματος (που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια). Τα έσοδα του Ταμείου εκτιμάται πως θα είναι 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα έξοδα θα φτάσουν τα 5,06 δισεκατομμύρια.
Ουσιαστικά υπάρχει μία "μαύρη τρύπα" 831 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Ωστόσο με δεδομένο πως ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει εισφορές, τα περιθώρια είναι στενά.
Είναι φανερό πως δεν μπορεί να συζητηθεί αύξηση των εισφορών και επομένως η περικοπή συντάξεων και άλλων παροχών μοιάζει αναπόφευκτη. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, με δεδομένο πως η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια έξτρα χρηματοδότησης των Ταμείων.
Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μαύρη τρύπα 95 εκατομμυρίων ευρώ, αφού αντί να εισπραχθούν 250 εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία 155 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ στρέφεται για άλλη μια φορά στον εσωτερικό δανεισμό, για να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις και το δώρο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να πάρει 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και 44 εκατομμύρια ευρώ από τον φορέα της ΔΕΗ.
Σημειώνεται πως τα μεγαλύτερα ταμεία έχουν απορροφήσει το πρώτο δίμηνο του έτους από το 25% έως και το 64% της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό πρακτικά κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση, με δεδομένο πως η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια για επιπλέον χρηματοδότηση.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως η κρίση έχει χτυπήσει και τα ταμεία πρόνοιας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων. Σε όσους φορείς πρόνοιας έχουν οικονομικά προβλήματα οι διοικήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν το καλοκαίρι αν θα προχωρήσουν σε μείωση του εφάπαξ ή σε αύξηση των εισφορών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ