ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Με χαμηλό κόστος η εξαγορά για τα χρόνια σπουδών

Με 168 ευρώ τον μήνα μπορούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να εξαγοράσουν τον χρόνο των σπουδών τους και να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.

 Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι, αναγνωρίζοντας τον χρόνο σπουδών, θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς θα μπορέσουν να αποχωρήσουν με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η εξαγορά του χρόνου σπουδών είναι μία επιλογή που πρέπει να εξετάσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι.Ο συγκεκριμένος χρόνος είναι σχετικά οικονομικός (π.χ. σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία) και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συγκεντρώνονται εύκολα.

Με βάση τη νομοθεσία πλασματικά έτη για τις σπουδές μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι είναι τα εξής:
• Στην εξαγορά μπορούν να προχωρήσουν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ωστόσο μπορούν να αναγνωρίσουν ένα μόνο πτυχίο.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως επιτρέπεται η αναγνώριση μέσων επαγγελματικών σχολών για τις οποίες έχει συνταχθεί σχετική λίστα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
• Για να αναγνωριστεί ο χρόνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη του εν λόγω πτυχίου και δεν αρκεί απλώς η φοίτηση. Δηλαδή πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σπουδές, ενώ δεν είναι δυνατή η εξαγορά χρόνου για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
• Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο φοίτησης έχει υπάρξει ασφάλιση σε Ταμείο (ή το δημόσιο) δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του εν λόγω χρονικού διαστήματος.
• Αν η ασφάλιση εντός του χρόνου σπουδών έχει γίνει για λιγότερες από 25 ημέρες τον μήνα, τότε με την εξαγορά μπορεί ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει τις εναπομείνασες ημέρες.
• Ως χρόνος φοίτησης θεωρείται ο χρόνος από την εγγραφή στη συγκεκριμένη σχολή μέχρι την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Μπορεί δηλαδή το συνολικό χρονικό διάστημα από το οποίο επιλέγεται ο αντίστοιχος χρόνος φοίτησης να είναι μεγαλύτερο από το αναφερόμενο στο εκάστοτε πτυχίο-βεβαίωση.
• Η εξαγορά του χρόνου σπουδών γίνεται για 25 ημέρες τον μήνα και για 300 ημέρες τον χρόνο.


Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:
1. Ερώτηση: Μισθωτός ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2011 περίπου 9.500 ημέρες ασφάλισης. Δεν έχει παιδιά και έχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και 4 έτη σπουδών. Τι πρέπει να κάνει;
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις που ίσχυαν αναδρομικά το 2011 με εξαγορά πλασματικού χρόνου. Για τον σκοπό αυτό είναι οικονομικότερη επιλογή να εξαγοραστεί ο χρόνος σπουδών σε σχέση με τη θητεία. Θα πρέπει να εξαγοραστούν τουλάχιστον 1.000 ημέρες ασφάλισης. Το κόστος θα είναι 168 ευρώ τον μήνα.
2. Ερώτηση: Aσφαλισμένη στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει το 2011 περίπου 4.700 ημέρες ασφάλισης. Εχει πτυχίο τετραετούς φοίτησης και ένα ανήλικο τέκνο. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος θα μπορεί να λάβει μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους ή πλήρη σε ηλικία 57 ετών. Αυτό θα συμβεί εφόσον εξαγοράσει τον πλασματικό χρόνο των σπουδών και συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης αναδρομικά το 2011. Ετσι θα «κλειδώσει» το δικαίωμα με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων. Μπορεί να εξαγοράσει από 800 ημέρες τουλάχιστον μέχρι 1.200 ημέρες το μέγιστον. Η ορθή επιλογή είναι να εξαγοράσει το σύνολο των ημερών. Το κόστος και σε αυτή την περίπτωση θα είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
 www.ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ