ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-152 ευρώ κατά μέσον όρο το μέρισμα


Πότε θεμελιώνεται το δικαίωμα

Μέρισμα από το ΜΤΠΥ μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι πολιτικοί υπάλληλοι των Υπουργείων και της Βουλής, το διοικητικό και στρατιωτικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων. Από τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ μετέχουν μόνο όσοι με ειδικές διατάξεις έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΜΤΜΥ.
Για να θεμελιώσει ο μέτοχος του Ταμείου δικαίωμα για μέρισμα πρέπει:
1 να απομακρυνθεί από την υπηρεσία, να έχει 20 χρόνια συνολικής συμμετοχής στην ασφάλιση του Ταμείου και να δικαιωθεί σύνταξης ή
2 να απολυθεί από την υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας ή 35ετίας ή κατάργησης της θέσης και να έχει 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής στο ΜΤΠΥ ή
3 να δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας που δεν οφείλεται στην υπηρεσία και να έχει 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής ή
4 να δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, που οφείλεται στην υπηρεσία και να συμπληρώσει με εξαγορά 15ετή συμμετοχή, ανεξάρτητα από τον χρόνο συμμετοχής που έχει στο Ταμείο ή
5 να είναι έγγαμη γυναίκα ή χήρα ή διαζευγμένη με ανήλικα παιδιά, να έχει κατά την ημέρα εξόδου από την υπηρεσία 15ετή συμμετοχή και να εξαγοράζει το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την 20ετία.

Στο ΜΤΠΥ αναγνωρίζεται κάθε πολιτική ή στρατιωτική προϋπηρεσία που κρίνεται συντάξιμη από το Δημόσιο. Η αναγνώριση γίνεται μετά από αίτηση του μετόχου. Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται εισφορά 4% επί του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος που λαμβάνει ο μέτοχος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Πρόσφατα τα χορηγούμενα μερίσματα υπέστησαν σημαντικές μειώσεις. Από 1/9/2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά μόνο για τα μερίσματα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ τον μήνα.
Παράλληλα, οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν πρόσθετη οριζόντια περικοπή 20% σε όλα τα καταβαλλόμενα μερίσματα του ΜΤΠΥ, χωρίς πλαφόν από 1/11/2011. Το τμήμα του μερίσματος που μετά την παρακράτηση της μείωσης του 20% υπερβαίνει τα 500 ευρώ κουρεύεται κατά το ήμισυ, δηλαδή μειώνεται κατά 50%. Η μέση απώλεια για τη μεγάλη πλειοψηφία κυμαίνεται κοντά ή πάνω από τα 50 ευρώ. Από τους 215.500 μερισματούχους του Ταμείου οι περισσότεροι (83.400) εισέπρατταν μερίσματα των 200 -300 ευρώ, ενώ τώρα λαμβάνουν 150 - 250 ευρώ τον μήνα.
Υπολογισμός
Ταυτόχρονα τροποποιήθηκε και ο τρόπος υπολογισμού του μερίσματος, με αποτέλεσμα ο βασικός μισθός και όχι οι συντάξιμες αποδοχές να είναι στον πυρήνα υπολογισμού της παροχής. Οι πρόσθετες αποδοχές, τα επιδόματα κλπ. υπολογίζονται πλέον αυστηρά με βάση τον χρόνο εισφορών. Ο βασικός μισθός, επίσης, χωρίζεται σε δυο τμήματα, πριν και μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (31-10-2011). Ο νέος τύπος που ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται από 1/11/2011 (για τους παλαιότερους εκκρεμείς φακέλους ισχύει ο παλιός τύπος) χωρίζεται σε δυο μέρη. Για το α' υπομέρισμα υπολογίζουμε:
  • 20% * (Βασικός Μισθός + επίδομα χρόνου υπηρεσίας ως 31-10-2011) * [έτη ασφάλισης ως 31/10/2011 /35] * 0,8075
  • 20% * (Βασικός Μισθός + επίδομα χρόνου υπηρεσίας από 1-11-2011) * [έτη ασφάλισης από 1/11/2011 /35] * 0,8075
Για το β' υπομέρισμα υπολογίζουμε: 20% * τυχόν άλλες αποδοχές, όπως επιδόματα, αποζημιώσεις κλπ. * [μήνες ασφάλισης γι αυτές τις αποδοχές/420 ] * 0,8075. Για το τελικό μηνιαίο μέρισμα προσθέτουμε τα δυο υπομερίσματα. «Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την αναλογικότητα μεταξύ των εισφορών που πληρώνει ο ασφαλισμένος και της απολαβής του μερίσματος», σημειώνει ο πρόεδρος του ΜΤΠΥ, Παύλος Περράτης. Το ΔΣ του Ταμείου έχει αναστείλει τη χορήγηση χρηματικών διευκολύνσεων (δανείων, προεξόφληση συντάξεων, προεξόφληση μερισμάτων) προς τα μέλη του για το οικονομικό έτος 2012.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣwww.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ