ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τελευταία ευκαιρία για γονείς ανηλίκων

Τέλος εποχής έρχεται για τους γονείς ανήλικων τέκνων στον δημόσιο τομέα, καθώς από το 2013 καταργούνται όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση. Οι μόνοι που αναμένεται να διασωθούν είναι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους.
 Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως όσοι δεν προλάβουν να «κλειδώσουν» δικαίωμα απειλούνται με έξοδο στα 67 έτη. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι γονείς ανήλικων τέκνων δεν θα αποφύγουν την αύξηση κατά μία διετία των γενικών ορίων συνταξιοδότησης.
Οι ρυθμίσεις
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που ισχύουν είναι οι εξής:
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 55ο έτος για «έξοδο» με 25ετία.
  • Αντρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Είναι αδικημένοι, καθώς δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς και η «έξοδος» με 25ετία γίνεται σε ηλικία 65 ετών.
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Ειδικότερα το 2011 το όριο συνταξιοδότησης πήγε στο 52ο έτος και φέτος φτάνει το 55ο έτος.
  • Αντρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Είναι οι «τυχεροί» του ασφαλιστικού, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας. Ετσι για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα πέρυσι, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 52 έτη, ενώ φέτος πάει στα 55 έτη.


Γι' αυτόν τον σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος της ασφάλισης στο Δημόσιο, αλλά και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα όπως επίσης και οι πλασματικοί χρόνοι. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στις αναγνωρίσεις των πλασματικών ετών, καθώς ο στρατός και τα τέκνα λειτουργούν αναδρομικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε θεμελίωση το 2010. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει απώλεια του ευνοϊκού καθεστώτος συνταξιοδότησης, με ένταξη στις γενικές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 διατάξεις.
Να σημειώσουμε εδώ ότι όσοι χάνουν τη δυνατότητα θεμελίωσης λόγω ύπαρξης χρόνου του ιδιωτικού τομέα πριν από την πρόσληψη στο Δημόσιο -με τον οποίο και συμπληρώνεται η απαραίτητη 25ετία πριν από το 2011- έχουν τη δυνατότητα να αποποιηθούν τον χρόνο αυτό.
Η συγκεκριμένη επιλογή είναι συμφέρουσα, ιδιαίτερα όταν το σχετικό χρονικά διάστημα ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) είναι πολύ μικρό. Εάν είναι μεγαλύτερο, δεν συμφέρει η οιονεί αποποίηση.
Ομως, υπάρχει και σε αυτήν την περίπτωση σχετική δυνατότητα ώστε να μην πάει καθόλου χρόνος χαμένος. Ετσι εάν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να εξαγοράσει το σχετικό πλεονάζον χρονικό διάστημα στο Δημόσιο.
Με αυτόν τον τρόπο ο εν λόγω χρόνος παύει να προσμετράται για θεμελίωση και υπολογίζεται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Ετσι με μια μικρή επιβάρυνση είναι δυνατόν να ωφεληθεί ο ασφαλισμένος κερδίζοντας έως και 10 έτη «ταχύτερης» συνταξιοδότησης.
  • Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι χαμένοι, καθώς δεν ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους γονείς ανήλικων τέκνων.
Μάλιστα αναμένεται να επηρεαστούν και από την αύξηση κατά μία διετία των γενικών ορίων, με την ηλικία συνταξιοδότησης να πηγαίνει από το 65ο στο 67ο έτος.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ