ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-Πώς αξιοποιείται ξεχωριστά ο χρόνος ασφάλισης

 Δαιδαλώδες είναι το θεσμικό πλαίσιο για την έξοδο στη σύνταξη των ασφαλισμένων, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία. Στη διαδοχική ασφάλιση εφαρμόζονται ειδικές ρυθμίσεις για τον καθορισμό του φορέα που αποδίδει τη σύνταξη, για τον υπολογισμό του ποσού αλλά και για τον τρόπο αναγνώρισης των ημερών εργασίας που έχουν διανυθεί σε διαφορετικά ταμεία.
Με βάση τη νομοθεσία, διαδοχική ασφάλιση έχουμε στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί συντάξιμος χρόνος σε περισσότερους από ένα ταμεία κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί να κάνει χρήση του χρόνου ασφάλισής του για θεμελίωση δικαιώματος αλλά και για να αιτηθεί συνταξιοδοτήσεως ακόμη κι αν ο χρόνος αυτός έχει διανυθεί σε περισσότερους από έναν φορείς.
 Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι διατάξεις της διαδοχικής εφαρμόζονται μόνο μεταξύ ομοειδών φορέων. Δηλαδή μεταξύ ταμείων κύριας ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μεταξύ επικουρικών, μεταξύ ταμείων πρόνοιας και μεταξύ φορέων υγειονομικής περίθαλψης.
Αντιθέτως δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές μεταξύ ταμείου κύριας ασφάλισης με επικουρικό ταμείο ή μεταξύ επικουρικού και ταμείου πρόνοιας κ.ά. Ετσι χρόνος που έχει διανυθεί στο ΕΤΕΑΜ ή σε άλλο επικουρικό ταμείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αθροιστικά με τις διατάξεις της διαδοχικής σε συνδυασμό με κύριο φορέα ασφάλισης.


Επιλογές
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι -ανεξαρτήτως Ταμείου- πρέπει να γνωρίζουν πως η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής δεν είναι υποχρεωτική. Στις περισσότερες, βέβαια, περιπτώσεις ο εργαζόμενος δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει να συνυπολογιστεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης για να μπορέσει να ανοίξει την πόρτα εξόδου.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο εργαζόμενος μπορεί να αξιοποιήσει ξεχωριστά τον χρόνο ασφάλισης σε κάθε Ταμείο. Αυτό συμβαίνει όταν με τους χρόνους αυτούς ιδωμένους χωριστά θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα από τον κάθε ασφαλιστικό φορέα.
Σε αυτήν την περίπτωση ο ασφαλισμένος εμπίπτει στην κατηγορία των διπλοσυνταξιούχων και δύναται να λάβει για το χρόνο που έχει στον δεύτερο φορέα μια ακόμα σύνταξη. Μετά τις τελευταίες αλλαγές, για να λάβει κάποιος δεύτερη σύνταξη, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και τουλάχιστον 16 έτη για μειωμένη κατά 50% σύνταξη ή 20 για πλήρη.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ