ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τελος εποχής για το καθεστώς στις μητέρες ανηλίκων

Τέλος μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2013 στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία διασώζονται μόνο όσες ασφαλισμένες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διακυμάνσεις στα όρια ηλικίας.
Ετσι όσες γυναίκες έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα ανατρέχοντας, πριν ακόμη την ψήφιση του ν. 3863/2010, σε στιγμή που παράλληλα με τις 5.500 ημέρες ασφάλισης συνέτρεχε ανηλικότητα τέκνου, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς. Συγκεκριμένα όσες είχαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 50 και πλήρη σύνταξη στα 55.
Για όσες γυναίκες θεμελίωσαν δικαίωμα το 2011 το έτος λήψης μειωμένης σύνταξης μεταβάλλεται, φτάνοντας το 52ο έτος και για την πλήρη το 55ο έτος της ηλικίας. Αντίστοιχα οι γυναίκες που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα μπορούν να βγουν με μειωμένη στα 55 και πλήρη με τη συμπλήρωση του 60ου έτους.
Oπως ήδη αναφέρθηκε, οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις παύουν να ισχύουν για όσες γυναίκες θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά το 2013. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 60 και πλήρης στα 65 έτη.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως η μείωση παρ' όλες αυτές τις αλλαγές μένει σταθερή. Δεν υπάρχει πλέον μείωση για την ενηλικίωση του τέκνου όπως προβλεπόταν από το ν. Πετραλιά. Ετσι η μείωση ξεκινά από 0,5% και μπορεί και εδώ να φτάσει το 30%. Στις περιπτώσεις των κατώτατων ορίων δεν μειώνεται το ποσό όπως στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Να σημειώσουμε εδώ πως για τη λήψη της μειωμένης/πρόωρης με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων δεν απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί τελευταίο έγγραφο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με βάση το οποίο μπορεί να συνυπολογιστεί χρόνος ανεργίας επιδοτούμενης σε βάθος δεκαετίας από την ενηλικίωση του τέκνου και όχι από την αίτηση συνταξιοδότησης. Ετσι ασφαλισμένη που είχε 5.400 ημέρες ασφάλισης το 2004 όταν και ενηλικιώθηκε το τέκνο της και είχε επιδοτηθεί για 200 ημέρες από τον ΟΑΕΔ το 1997, μπορεί, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε ως σήμερα, να κάνει χρήση του εν λόγω χρόνου. Δηλαδή θα συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων στα 50 με μειωμένη σύνταξη και στα 55 με πλήρη.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ